Όγκαστ: Ίδιο όνομα, άλλος παίκτης

Όγκαστ: Ίδιο όνομα, άλλος παίκτης

Ο Ζακ Όγκαστ είναι και πάλι παίκτης του Παναθηναϊκού και το Eurohoops κάνει αναδρομή στην καριέρα του 26χρονου ομογενή σέντερ!

Ο Ζακ Όγκαστ επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν την συνεργασία, που μπορεί να τους κρατήσει μαζί μέχρι το 2022 (1+1 χρόνια).

Ο Αμερικανός με ελληνικό διαβατήριο σέντερ αφήνει την Τουρκία και την Γαλατασαράι και έρχεται στο ”τριφύλλι”, αυτή τη φορά με άλλες εμπειρίες, στόχους και.. διαθέσεις!

Τo Eurohoops πηγαίνει τον χρόνο πίσω και παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Όγκαστ από το κολέγιο μέχρι την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, δηλαδή την φετινή!

Η εξαιρετική αρχή στο κολέγιο

O γεννημένος στις 8/7/94 σέντερ μπήκε στο κολέγιο Notre Dame το 2012 και μέχρι το 2016 άφησε το στίγμα του, όντας μάλιστα ο αρχηγός της ομάδας.

Η βελτίωσή του ήταν εμφανής στα 4 αυτά χρόνια, με την πρώτη του χρονιά του να συνδυάζεται με 3,7 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 25 ματς. Η δεύτερη χρονιά είχε 6,7 πόντους και 4,3 ριμπάουντ, με την μεγάλη αποκάλυψη να έρχεται την επόμενη σεζόν, όταν έφτασε σε 37 ματς τους 12,9 πόντους και τα 6,5 ριμπάουντ!

Το 2015/16, έγινε ο αρχηγός της ομάδας και μαζί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά ACC. Ο Όγκαστ ήταν σαρωτικός με 14 πόντους και 10,7 ριμπάουντ σε 36 συμμετοχές, ενώ στο προημιτελικό του εν λόγω τουρνουά είχε 19 πόντους και 22 ριμπάουντ κόντρα στο Ντιούκ, ισοφαρίζοντας έτσι την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα ριμπάουντ, που είχε από το 1996 ο Τιμ Ντάνκαν!

Η μεγαλύτερη ατομική διάκριση ήρθε με την υποψηφιότητά του για το βραβείο ”Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ”, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο στον κορυφαίο σέντερ του NCAA. Ήταν στην τελική δεκάδα με τον Μπεν Μπέντιλ και τον Μόζες Κίνγκσλεϊ, όμως ο Γιάκομπ Πέλτλ των Σπερς το κατέκτησε.

”Άκυρο” από το ΝΒΑ και… Τουρκία

Αφού απέτυχε να γίνει pick στο Draft του 2016, ο Όγκαστ δοκίμασε τις δυνάμεις του στο Summer League. Με τους Λέικερς, συμμετείχε σε 4 αγώνες και μέτρησε 5,3 πόντους και 2,8 ριμπάουντ, χωρίς τελικά να βρει κάποιο συμβόλαιο. Έτσι, άνοιξε για εκείνον η πόρτα της Ευρώπης.

Η Ουσάκ Σπορτίφ τον απέκτησε στις 27/10/16 και ο Όγκαστ έδειξε με το ”καλημέρα” πως πρόκειται για μία εξαιρετική περίπτωση παίκτη. Με 11,7 πόντους και 7,5 ριμπάουντ σε 23 ματς του πρωταθλήματος και 13,4 πόντους και 8,8 ριμπάουντ στο Basketball Champions League, ο νεαρός ψηλός είχε ήδη κάνει αρκετές ομάδες να τον κοιτάξουν. Και τελικά κατέληξε στην Ελλάδα!

Η μεγάλη πρόκληση του Παναθηναϊκού

Στις 30/7/17, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε πως έκανε δικό του τον Όγκαστ. Όλα αυτά, έναν περίπου μήνα μετά την έκδοση του ελληνικού διαβατηρίου του, καθώς ο παππούς του ήταν Έλληνας που είχε μεταναστεύσει στην Αμερική την δεκαετία του ’50.

Η έλλειψη εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο και το ”γεμάτο” ρόστερ της ομάδας στις θέσεις των ψηλών, δεν επέτρεψαν στον παίκτη να αγωνιστεί για πάνω από 14 ματς (5:48′) στην Ευρωλίγκα, μετρώντας 1,5 πόντους (10/16 δίποντα, 1/9 βολές) και 1,4 ριμπάουντ.

Στο πρωτάθλημα, το οποίο και κατάκτησε στο φινάλε της σεζόν και παραμένει μέχρι σήμερα ο μόνος του τίτλος, αγωνίστηκε σε 32 αγώνες με 6,5 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Η χρονιά τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, όχι όμως και η συνεργασία των δύο πλευρών, με τον Όγκαστ να μένει free agent και να επιλέγει και πάλι την… αγαπημένη του Τουρκία!

Η Γαλατά που τον εκτόξευσε!

Η Γαλατασαράι έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνοαμερικανό σέντερ να αφήσει πίσω του την μέτρια χρονιά με τον Παναθηναϊκός και εκείνος την άρπαξε από τα μαλλιά! Την σεζόν 2018/19, έφτασε τις 33 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μετρώντας 13 πόντους, 8,2 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και 1 κλέψιμο, όντας ο τρίτος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Άαρον Χάρισον και τον Νάιτζελ Χέιζ!

Οι φοβερές εμφανίσεις συνεχίστηκαν και στο EuroCup, με τον Όγκαστ να έχει κατά μέσο όρο σε 10 ματς 11,4 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ, βοηθώντας την Γαλατά να φτάσει μέχρι την οκτάδα του πρωταθλήματος, όμως τα πράγματα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν ήταν το ίδιο καλά, μένοντας εκτός δεύτερης φάσης με 3-7.

Το αποκορύφωμα ήρθε φέτος για τον 26χρονο, με τον ίδιο να φαίνεται ακόμα πιο άνετος στην Γαλατά. Η τουρκική ομάδα του πρόσφερε μονοετή ανανέωση, ο ίδιος δέχθηκε και έφτασε στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του. 12,4 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 1,5 κλεψίματα ”έγραψε” σε 23 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ στο EuroCup ήταν επίσης ανεβασμένος με 13,4 πόντους, 7,1 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα σε 16 ματς!

Ήταν δεύτερος σκόρερ της Γαλατά στο πρωτάθλημα πίσω πάλι από τον Χάρισον, όπως ακριβώς και στο EuroCup.

Ίδιο όνομα, διαφορετικός παίκτης

Η επιστροφή φαίνεται πως είναι κομμάτι της καριέρας του, μιας και έχει κάνει μόνο το δρομολόγιο Τουρκία-Παναθηναϊκός μέχρι σήμερα. Μια ματιά στα στατιστικά του, αρκούν για να καταλάβουμε πως ο Όγκαστ έρχεται με φόρα και είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βόβορα.

Όπως… επιβεβαίωσε στο Eurohoops και ο μέχρι πρότινος προπονητής του στην Γαλατά, Ερτουγκρούλ Ερντογάν, ο Όγκαστ είναι πλέον ένας άλλος παίκτης!

”Ο παίκτης που ήρθε τότε στην Γαλατά και αυτός που πάει τώρα στον Παναθηναϊκό είναι τελείως διαφορετικός. Είναι πιο ώριμος τόσο ως παίκτης, όσο και ως άνθρωπος”.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του συνεχίζουν να αφορούν την αθλητικότητα, την δύναμη και την έκρηξη, Κυρίως επιθετικά. Με όπλο την ταχύτητα, μπορεί εύκολα να τελειώσει φάσεις είτε σε σετ παιχνίδι είτε σε καταστάσεις τρανζίσιον, όχι όμως το ίδιο εύκολα αν ο αντίπαλος έχει ”στηθεί” καλά.

Δεν αποτελεί ουσιαστική απειλή μακριά από τη ρακέτα, με το σουτ μέσης απόστασης να μην είναι στοιχείο του παιχνιδιού του. Όπως φυσικά και οι βολές, το ”μελανό” σημείο της στατιστικής του όλα τα χρόνια. Την χρονιά που μας πέρασε, είχε μόλις 51% στο πρωτάθλημα και 50% στο EuroCup, ενώ το 58,7% παραμένει η καλύτερη επίδοσή του (Ουσάκ, πρωτάθλημα 2016/17).

Στην άμυνα, έχοντας αποκτήσει και την απαραίτητη εμπειρία, έχει βελτιωθεί αισθητά στις περιστροφές και την γενικότερη αντίληψη στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, χωρίς όμως να κάνει την διαφορά. Σε ατομικό επίπεδο, έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει επικίνδυνους επιθετικά παίκτες (ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα), παρόλα αυτά δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κόντρα σε πολύ δυνατούς σέντερ.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν εξαιρετικό ριμπάουντερ, κάτι που κάνει ακόμα πιο χρήσιμο το παιχνίδι του για κάθε ομάδα!

Πηγή: Eurohoops

Documento Newsletter