Οφθαλμίατροι κατά Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τελικά από όσα ετοιμάζει το υπ. Υγείας ;

Το γεγονός πως δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο και από όλες τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες για τον σχεδιασμό του νομοσχεδίου «Γιατρός για όλους», τονίζει η νεοσύστατη ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε (Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών).

Η γέννηση της ‘Ενωσης και η συλλογικοποίηση των Οφθαλμίατρων  ήρθε ως απάντηση στις κυβερνητικές προσπάθειες για την εξάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας αλλά και το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε.:

Αφορμή για τη δημιουργία της ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε (Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών) αποτέλεσε το νομοσχέδιο υγείας «Γιατρός για όλους» ,που κατέθεσε η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης τον Μάιο του 2022.

Στη διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του νομοσχεδίου πολλοί ιατρικοί κλάδοι – μεταξύ των οποίων και εμείς ,οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφθαλμίατροι – τοποθετήθηκαν με επιχειρήματα απέναντι στις μεγάλες αστοχίες του νομοσχεδίου και στα προβλήματα που αυτό δημιουργεί με την εφαρμογή του.

Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο και από όλες τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες προφανώς δεν ελήφθησαν υπόψιν.

Τα μεγάλα προβλήματα,τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, εντοπίζονται στα εξής σημεία : α) στην πρόχειρη οργάνωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και β) στην μη πρόσληψη ιατρών για την στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, εν αντιθέσει με την πρόσληψη ΜΗ ιατρικών ειδικοτήτων. Είναι προφανές ότι θα οδηγήσουν σε μία κατάσταση επιπλέον προβληματική που θα ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Αφορμή όμως για τη σημερινή μας παρέμβαση αποτέλεσε η τροπολογία που το υπουργείο υγείας προγραμματίζει να καταθέσει προς ψήφιση και που αφορά στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών ιατρών, παραχωρώντας τους το δικαίωμα να εργάζονται παράλληλα ΚΑΙ στον ιδιωτικό χώρο.

Οι συνάδελφοί του ΕΣΥ έχουν υποστεί πραγματικά σημαντικές και απαράδεκτες μισθολογικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που το συνολικό βάρος στο μη επαρκές σε αριθμό υγειονομικό προσωπικό έχει πολλαπλασιαστεί.

Η αντιστάθμιση όμως της μισθολογικής αυτής μείωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας ,σε βάρος του ίδιου του πολίτη αλλά και του ιδίου του κράτους. Ας εξηγήσουμε λοιπόν τα παρακάτω σχετικά

Α. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Πολλά ιατρεία δυστυχώς κλείνουν και πολλοί συνάδελφοι με εξαιρετική εκπαίδευση στρέφονται στο εξωτερικό για μόνιμη η παροδική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Η δυνατότητα, που θέλει να δώσει το υπουργείο στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται και ιδιωτικά παράλληλα με το νοσοκομειακά τους καθήκοντα καταργεί κάθε έννοια επαγγελματικού δικαίου και ισονομίας.

Η ίδια κυβέρνηση που το 2014 – επικαλούμενη σωστά λόγους επαγγελματικής ισονομίας μεταξύ άλλων – έδιωξε απ’ τα τότε υποκαταστήματα των τέως ΙΚΑ πολλούς ιατρούς (που προτίμησαν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους ιατρεία) έρχεται σήμερα οκτώ χρόνια μετά και θέλει να δώσει το δικαίωμα της διπλής παράλληλης απασχόλησης σε ιατρούς άλλου κλάδου (νοσοκομειακούς), πλήττοντας ακόμη περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και οδηγώντας και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια μέλημα του υπουργείου υγείας είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής εργασίας των ιατρών του δημοσίου, θεσμός που στήριζε μέχρι σήμερα την λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων υπό το πρίσμα της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Β. Η ψήφιση της τροπολογίας αυτής αλλοιώνει σημαντικά το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας θα έχουν το δικαίωμα και πολλοί από αυτούς το κίνητρο, να εξετάζουν σε άλλους χώρους ιδιωτικά τους ασθενείς.

Πρόκειται για τους ίδιους ιατρούς στους οποίους μπορεί ο κάθε ασθενής να προσφύγει χωρίς οικονομική επιβάρυνση και να εξεταστεί δωρεάν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία τις πρωινές ώρες ή εφόσον το επιθυμεί στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με την αντίστοιχη επιβάρυνση.

Καταργώντας κάθε λογική το υπουργείο υγείας λέει ουσιαστικά στον πολίτη να επισκέπτεται πλέον τον ίδιο γιατρό χωρίς αναμονή σε ιδιωτικό χώρο. Έναν γιατρό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ασφαλισμένος επέλεξε λόγω της ΔΩΡΕΑΝ πρόσβασης στον ίδιο και στον εξοπλισμό των δημοσίων δομών….

Γ.Ο ασφαλισμένος τελικά που θα εξυπηρετείται ιδιωτικά με το σύστημα που επιθυμεί το υπουργείο να θεσπίσει, θα είναι πάλι μόνο αυτός που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει. Αντιθέτως  ο αδύνατος οικονομικά πολίτης , θα αναγκάζεται, προκειμένου να εξεταστεί από τον ίδιο γιατρό σε δημόσια δομή να περιμένει τη λίστα αναμονής.

Μια λίστα αναμονής που θα φτάσει στα ύψη, αφού το ήδη ανεπαρκές σε αριθμό ιατρικό προσωπικό θα στερηθεί ιατρούς που απολύτως λογικά θα αδυνατούν να δουλεύουν τόσες ώρες και να βρίσκονται παντού..

Άρα ο αδύναμος οικονομικά ασφαλισμένος ΔΕΝ θα εξυπηρετηθεί απ’ την αλλαγή ενώ θα υπάρξουν και φαινόμενα αθέμιτης συναλλαγής και εκμετάλλευσης – όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους – με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της πρόσβασης του εξοπλισμού των δημόσιων δομών για όσους πληρώνουν…

Δ. Το κράτος με τη σειρά του ζημιώνεται σημαντικά. Αντί  να αυξήσει το ιατρικό προσωπικό και τις απαραίτητες ειδικότητες θα εμφανίσει ακόμα πιο αδύναμο δημόσιο σύστημα υγείας, με ακόμα περισσότερους δυσαρεστημένους ασφαλισμένους. Παράλληλα θα στερηθεί πολλά έσοδα απ’ την εφορία των ιδιωτικών ιατρείων που το ένα μετά το άλλο θα κλείνουν , αλλά και από την απώλεια των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Συμπερασματικά γνωρίζουμε όπως προαναφέραμε ότι οι συνάδελφοί του ΕΣΥ έχουν υποστεί άδικες μισθολογικές μειώσεις, για την αποκατάσταση των οποίων μάλιστα δικαιώθηκαν με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή ο μισθός τους πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, που πραγματικά είναι το ελάχιστο που δικαιούνται βάσει της μεγάλης δικής τους προσφοράς.Η δυνατότητα όμως ταυτόχρονης και παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό χώρο ως αντισταθμιστικό μέτρο όπως εξηγήσαμε για πολλούς λόγους είναι απαράδεκτη και δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει , πλήττοντας ολόκληρο τον ιδιωτικό χώρο και τον πολίτη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εποχή είναι δύσκολη για όλους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας όμως που πλήττεται καθημερινά από τα οικονομικά μέτρα και δεν απολαμβάνει την παραμικρή ελάφρυνση από μέτρα του κράτους – παρά την εξίσου μεγάλη καθημερινή προσφορά του – δέχεται σήμερα απ το υπουργείο υγείας ένα ακόμα χτύπημα, που πιθανότατα θα είναι το τελευταίο.

Ελπίζουμε σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα αυτή τροπολογία να πιέσει στο μέτρο του δυνατού ώστε να μεριμνήσουν άμεσα έστω και την ύστατη στιγμή οι αρμόδιοι φορείς για τη αναθεώρηση και διόρθωση των μεγάλων αστοχιών του νομοσχεδίου και την αποτροπή αποφάσεων, που θα έχουν δυσμενέστατες συνέπειες για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, για το κράτος, αλλά και τον ίδιο τον πολίτη.

Με τιμή,

ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε 

(Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος)