«Offshore του ελληνικού δημοσίου το ΚΕΕΛΠΝΟ»

«Offshore του ελληνικού δημοσίου το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Αγόρευση-χαστούκι της εισαγγελέα στη δίκη για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις

Offshore του ελληνικού δημοσίου και των ρουσφετιών χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει από τον Σεπτέμβριο του 2016 αμαρτωλές υποθέσεις του οργανισμού. Είναι η πρώτη φορά που διά στόματος λειτουργού της Δικαιοσύνης ακούγεται κάτι τέτοιο θέλοντας να περιγράψει τα έργα και τις ημέρες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά την αγόρευση η εισαγγελέας της έδρας Διονυσία Παπαδοπούλου ανέλυσε εξονυχιστικά την υπόθεση των 140 παράνομων προσλήψεων που έγιναν στον οργανισμό το 2005, σημειώνοντας επί λέξει ότι υλοποιήθηκαν κατόπιν πολιτικής εντολής! «Έγιναν με πολιτική εντολή και οι κατηγορούμενοι έδρασαν ως τα εκτελεστικά όργανά της» ανέφερε μεταξύ άλλων στο τρίτο και τελευταίο μέρος της πρότασής της, η οποία «καίει» τα άλλοτε μεγαλόσχημα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που κάθονται στο σκαμνί. Την ίδια στιγμή η πλευρά της υπεράσπισης προσπαθεί ξανά μέσα από νομικά τερτίπια να τινάξει τη δίκη στον αέρα.

«Μεσολαβητής για τα ρουσφέτια»

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Διον. Παπαδοπούλου, για την υπόθεση των 140 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που περιέχεται μεταξύ άλλων σημαντικών υποθέσεων στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εναντίον πρώην ισχυρών στελεχών του οργανισμού δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία. Ανέφερε συγκεκριμένα:

ουδέποτε δημοσιεύτηκε προκήρυξη για προσλήψεις

δεν υποβλήθηκε αίτημα έγκρισης των προσλήψεων

δεν έγινε έγκριση των θέσεων

δεν συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή

δεν συνέτρεχε κανένας κρίσιμος λόγος για προσλήψεις και δη για 140 υπαλλήλους που στην πλειονότητά τους ήταν απόφοιτοι λυκείου

προσελήφθησαν εικονικά 140 υπάλληλοι

νοθεύτηκαν έγγραφα

οι προσλήψεις έγιναν με πολιτική εντολή και με κομματικά κριτήρια.

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας κατά τη δικάσιμο της 9ης Οκτωβρίου 2019, όχι μόνο οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τα πάντα και συνεργάζονταν αρμονικά μεταξύ τους, αλλά προσπάθησαν να τα συγκαλύψουν μέσω νοθευμένων εγγράφων. Έκανε λόγο για σύστημα που οργάνωνε και εκτελούσε κάθε παρανομία εντός ΚΕΕΛΠΝΟ με ταυτόχρονη ύπαρξη πολιτικής βούλησης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να καταδειχθεί η διαφθορά του συστήματος […] Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο μεσολαβητής για τα ρουσφέτια του υπουργείου».

Στο κάδρο και ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου

Μπαίνοντας εκ βαθέων στην υπόθεση η εισαγγελέας ανέφερε τον ρόλο των κατηγορουμένων Ολγας Αδράμη (πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια), Αγγελου Χατζάκη (πρώην πρόεδρος του ΔΣ) και Ελένης Λιάκουρα (πρώην γραμματέας), για τους οποίους πρότεινε ενοχή κατά περίπτωση σε απιστία σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, άμεση συνέργεια σε απιστία και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση. Αν και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου δεν κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η εισαγγελέας τον τοποθέτησε στο κάδρο λέγοντας ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο εν γνώσει του, συνεργαζόμενος άψογα με τους κατηγορούμενους. «Η ανάπτυξη και η καθημερινή λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ περνούσαν από τον Παπαδημητρίου. Ηταν πολύ ισχυρός. Ο Χατζάκης συμμετείχε απολύτως στην παράνομη διακίνηση των υπαλλήλων στον οργανισμό, η Αδράμη, σύμβουλος του υπουργού (σ.σ.: Νικήτα Κακλαμάνη), ανέλαβε την ολοκλήρωση των ρουσφετιών από το υπουργείο […] Υπήρχε οργάνωση με τον Παπαδημητρίου. Ολοι είναι στο σχέδιο».

Η εισαγγελέας Διον. Παπαδοπούλου κάνοντας αναφορά στην απολογία της Αδράμη τόνισε αυτά που η κατηγορουμένη παραδέχτηκε με κυνικότητα. Δηλαδή ότι και η ίδια ήταν ρουσφέτι της Μπακογιάννη που υλοποίησε ο Κακλαμάνης, πως πήγαινε με τα χέρια της τα πολιτικά ρουσφέτια σε Παπαδημητρίου και Χατζάκη, ότι τα κατέστρεψε αργότερα για να μην αποκαλυφτούν, πως ζήτησε την πρόσληψη και νομιμοποίηση της αδερφής της. «Αν και ήταν άσχετη, όπως μας είπε, […] την ήθελε ο υπουργός σε διευθυντική θέση».

Νομικά τερτίπια με κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον

Εν μέσω της εισαγγελικής πρότασης-κολάφου, η πλευρά της υπεράσπισης συνεχίζει με νομικά τερτίπια να προσπαθεί να κωλυσιεργήσει με στόχο να τινάξει τη δίκη στον αέρα! Μετά τις συμπληγάδες της περίφημης δήλωσης (άρθρο 464 ΠΚ του νόμου 4619/2019) για την πρόοδο της δίκης που έπρεπε να καταθέσει το ΔΣ του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελικά αποδέχτηκε με απόφασή του το δικαστήριο, η υπεράσπιση έχει θέσει θέμα νομιμότητάς της στο ΣτΕ. Εχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και προσωρινή διαταγή (η τελευταία θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου) προκειμένου να μην ισχύσει η εν λόγω απόφαση του ΔΣ. Με απλά λόγια, η υπεράσπιση επιχειρεί εκείνο που προσπάθησε και στο παρελθόν: να πετάξει το μισό κατηγορητήριο στον κάλαθο των αχρήστων, βγάζοντας λάδι τους κατηγορούμενους εκμεταλλευόμενη το προαναφερθέν δικονομικό τερτίπι. Ολα αυτά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις όλων των μελών (εκκρεμούσαν από τον Ιούλιο, είχε αποδεχτεί μόνο την παραίτηση του τότε προέδρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ), ο ΕΟΔΥ παραμένει χωρίς ΔΣ. Εκεί πατάει η υπεράσπιση προκειμένου να πετάξει από τη δίκη τον επί τρία χρόνια συνήγορο πολιτικής αγωγής υπέρ των συμφερόντων του ΕΟΔΥ Ιπποκράτη Μυλωνά προτού ξεκινήσει την αγόρευσή του επί της πρότασης της εισαγγελέα. Βέβαια, η απουσία ΔΣ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ο οργανισμός και η συνέχειά του. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επ’ αυτού στην επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Documento Newsletter