Η ομαλή αποκατάσταση της υδροδότησης της πόλης είναι το ζήτημα που «προέχει» συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, στη σύσκεψη, που συγκλήθηκε, το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου, στο Διοικητήριο, ενώ συμφωνήθηκαν ενέργειες ανακούφισης περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας.
Εξερχόμενη από τη σύσκεψη η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης ) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί ο αγωγός», αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος και διαδικασία για να πιστοποιηθεί η καθαρότητα του νερού από την Αραβησσό, ώστε να προστεθεί στο δίκτυο της πόλης.
Νερό από Αραβησσό
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, η τροφοδοσία του δικτύου της Θεσσαλονίκης με νερό από τον αγωγό της Αραβησσού, δεδομένου ότι πληροί πλέον τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις.
Η εξομάλυνση της υδροδότησης θα γίνει ωστόσο σταδιακά όλο το επόμενο εικοσιτετράωρο, προκειμένου να πληρωθούν οι δεξαμενές και το εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Όσον αφορά στις περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι θα έχουν 24ωρη διακοπή, εφόσον συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία με νερό Αραβησσού, θα έχουν συντομότερη αποκατάσταση. Ειδικά για το κέντρο πόλης, η ενίσχυση του δικτύου με το νερό της Αραβησσού αναμένεται να αποκαταστήσει τις επόμενες ώρες τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν πολύωρη διακοπή, όταν έρθει το νερό, να αφήσουν για λίγο τις βρύσες τους ανοιχτές, προκειμένου να καθαρίσουν τα εσωτερικά τους δίκτυα.
Μεγάλη η ζημιά
Νωρίτερα το απόγευμα, όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «μεγάλη ζημιά», σημειώνοντας ότι έχει προκύψει, εξαιτίας της βλάβης, έλλειψη και της ποσότητας του νερού που διοχετεύεται στην πόλη (καθώς το ένα τρίτο της ποσότητας έρχεται από την Αραβησσό) και εκτίμησε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να καθαρίσει από τη θολότητα το νερό.
«Εάν λειτουργήσουν αυτά που μας υπόσχεται η ΕΥΑΘ, φαντάζομαι θα εκτονωθεί το πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος Χορτιάτη- Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τον κόσμο που ήδη ταλαιπωρείται και πρόσθεσε : «Οι δήμαρχοι θα σταθμίσουμε και θα κινηθούμε αναλόγως. Να ξέρουν, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη την επωμίζονται στο ακέραιο και μιλώ για τους εκπροσώπους της ΕΥΑΘ».
Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Συκεών Νεάπολης, Συμεών Δανιηλίδης επέρριψε και εκείνος ευθύνες στην ΕΥΑΘ , επειδή όπως είπε «δεν διαχειρίστηκε σωστά από την πρώτη στιγμή» το 70-75 % της συνολικής ποσότητας του νερού, που προέρχεται από τον Αλιάκμονα, ώστε να καλύψει από αυτό μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος δικτύου.
Εξηγήσεις από ΕΥΑΘ
Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση για τους χειρισμούς, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, τόνισε ότι εξήγησε αναλυτικά στους δημάρχους τις ενέργειες που έγιναν ώστε να γίνει η καλύτερη διαχείριση με βάση τις ανάγκες, το ανάγλυφο της πόλης και τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.
«Όταν λείπει το ένα τρίτο του νερού και δεν έχει άπειρους χειρισμούς στη διάθεση σου – όχι γιατί δεν τους ξέρεις, αλλά γιατί δεν είναι έτσι φτιαγμένο το σύστημα – δεν μπορεί να υπάρχει η απόλυτη δικαιοσύνη στο ωράριο και στην κατανομή του χρόνου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές της πόλης» είπε ο κ. Κρεστενίτης.
Πρόσθεσε, ότι προτεραιότητα από την αρχή της βλάβης, σύμφωνα και με τις δυνατότητες, ήταν να καλυφθούν περιοχές και δομές με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως νοσοκομεία, κ.α.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο επέμβασης στη βλάβη του αγωγού υπογράμμισε ότι έγινε την Τρίτη, το πρωί, όταν διαπιστώθηκε η μεγάλη διαρροή στον αγωγό και τόνισε ότι νωρίτερα δεν υπήρχε διαρροή στη θέση εκείνη «που να αιτιολογούσε την παρέμβαση από την υπηρεσία, νωρίτερα από την Τρίτη». Πρόσθεσε, ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η διαρροή ξεκίνησε η διαδικασία αποκάλυψης του αγωγού, που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος. Απέρριψε, ωστόσο, ότι υπήρξε ευθύνη κάποιου χειρισμού για την θραύση του αγωγού.
«Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί, σε οποιοδήποτε τεχνικό, εάν κοιτάξει το θραυσμένο κομμάτι για να καταλάβει ότι αυτό δεν έγινε από κακό χειρισμό, πχ εκσκαφικού μηχανήματος στη συγκεκριμένη θέση» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.