Σημαντικά αυξημένο καταγράφεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΕΥΑΘ.
Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό. Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%. Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Επισήμανε, δε, πως «υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της επιδημιολογικής έξαρσης του φθινοπώρου και της παρούσας περιόδου, τόσο σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, όσο και άλλους παράγοντες, όπως τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που βρίσκονται στην κοινότητα», συνεπώς, «αυτό που όλοι απευχόμαστε είναι στις επόμενες μετρήσεις να δούμε μία επανάληψη του μοτίβου του περασμένου Νοέμβρη» και «άλλωστε οι καθημερινές πλέον δειγματοληψίες στοχεύουν ακριβώς στο να εντοπίσουμε την μεγάλη αύξηση, πριν αυτή γίνει εκρηκτική».
«Την αύξηση που διαπιστώνεται από τις αρχές του μήνα στα λύματα, θα τη δούμε λίγο αργότερα στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και της ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης.«Στα λύματα έχουμε την έγκαιρη διάγνωση, η εικόνα στα λύματα είναι συμβατή με ό,τι βλέπουμε μετά κλινικά, η μεθοδολογία είναι πολύ στοχευμένη και αξιόπιστη όσον αφορά στην σύνδεση με την κλινική πράξη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το περιθώριο πειραματικού σφάλματος των μετρήσεων, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, απάντησε πως «ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων του ιικού φορτόιυ των τελευταίων ημερών επιτρέπει τον εντοπισμό μιας καθαρής αυξητικής τάσης, απαλλαγμένης από αλλοιώσεις και παρεμποδίσεις εξαιτίας της μεταβολής του οργανικού φορτίου στα λύματα».«Ο μεγάλος αριθμός των μετρήσεων που έγιναν μέχρι τώρα στα δείγματα λυμάτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία φέρουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, επέτρεψαν στην ομάδα του ΑΠΘ να ενσωματώσει καινοτομίες και να βελτιστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πρωτόκολλα σε όλα τα στάδια των αναλύσεων, από την προσυγκέντρωση του δείγματος μέχρι και τη μοριακή ανάλυση. Είμαστε σε θέση να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στις εκτιμήσεις του ιικού φορτίου, οι οποίες παρουσιάζουν μικρές μεταβολές μεταξύ διαδοχικών μετρήσεων και μικρό συντελεστή διακύμανσης σε κάθε μέτρηση», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ– και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.