Υπόμνημα με τις προτάσεις του, προκειμένου να «βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και της ψυχολογίας του Έλληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης», επέδωσε στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, στη διάρκεια της συνάντησής τους το περασμένο Σάββατο.
Τα θέματα που τίθενται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει μια ώθηση η αγορά και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, είναι: «να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις και να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για προστασία των οφειλετών».
Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΘ προτείνει:
* κατάργηση των άδικων κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών,
* άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και στην απόσυρση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ,
* ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων,
* αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον διακανονισμό τραπεζικών οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών,
* επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις διεκδικήσεις των κόκκινων αλλά και πράσινων δανείων από τα funds. «Δεν είναι δυνατόν να αγοράζονται τα δάνεια στο 10% – 15% της αξίας τους και να διεκδικείται το 100%». Προτεινόμενο πλαφόν, έως 30% επί της αξίας αγοράς του δανείου από το fund,
* διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο,
* διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων και με βάση τη φοροδοτική – ταμειακή ικανότητα της επιχείρησης, ο οποίος θα αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνον σ’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμες. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Επιπλέον, ο ΕΣΘ ζητά να σχεδιαστεί ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, καθώς και την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.
Τέλος, ζητούνται: άμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις έστω και με συμψηφισμό λοιπών υποχρεώσεων προς το κράτος, καταγραφή και απόδοση του οφειλόμενου ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, κατάργηση της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και άρση των capital controls.