Θεσσαλονίκη: 35 οργανώσεις ετοιμάζουν χιλιάδες γεύματα για ευπαθείς ομάδες ενόψει Χριστουγέννων

Χιλιάδες μερίδες φαγητού ετοιμάζονται να διανείμουν και φέτος σε μέλη ευπαθών ομάδων πληθυσμού η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ) και περισσότερες από 35 κοινωνικές οργανώσεις της πόλης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

 Σε σημερινή τους συνάντηση, οι εκπρόσωποί τους έβαλαν τις τελευταίες πινελιές, ενόψει της φετινής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2018 νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ άδραξαν την ευκαιρία για δικτύωση και προγραμματισμό για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, μόνη της η ΚΑΘ ΑΕ, διένειμε 5.000 μερίδες σούπας.

Το Social Plate της ΚΑΘ ΑΕ

Σε περίπου 130 τόνους ανέρχεται η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, τα οποία έλαβε από τους 53 εμπόρους του πυρήνα Γ΄ της ΚΑΘ η ομάδα που “τρέχει” το έργο Social Plate της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ) στο πρώτο οκτάμηνο της λειτουργίας του (έναρξη 23/4/2018).

Από αυτά, περίπου 76 τόνοι προσφέρθηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η μετατροπή αυτής της ποσότητας σε οργανικό απόβλητο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης, προσθέτοντας “τα προϊόντα αυτά, το είδος των οποίων εξαρτάται από την εποχή, δόθηκαν σε περισσότερες από 40 κοινωνικές ομάδες, με τελικούς αποδέκτες άνω των 15.000 μελών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν μέχρι στιγμής τους 40, ενώ στόχος αποτελεί αυτοί να αυξηθούν περαιτέρω, όπως τονίστηκε. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι: κοινωνικά παντοπωλεία δήμων Θέρμης, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης, Τράπεζα Τροφίμων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών, ΙΝ Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, Αλκυόνη, Οικόπολις, Ετεροτοποία, Philoxenia food and kindness in action, A αποστολική εκκλησία, Φάρος του κόσμου, ΔΟΜ Γιαννιτσά, Άρσις, Care Center – Κέντρο Φροντίδας προσφύγων, Χαμόγελο του παιδιού, ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Annapurna team, ενώ τελικοί αποδέκτες είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΑΘ, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες ώστε το Social Plate να μη λήξει όπως προβλέπεται εντός του 2019, αλλά να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ανάπτυξή του. “Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ψάχνουμε να βρούμε τη φόρμουλα εκείνη, που θα επιτρέψει το Social Plate να καταστεί θεσμός στη Θεσσαλονίκη” υπογράμμισε ο κ. Χαμπίδης, προσθέτοντας ότι “μέχρι τέλους 2018 η ΚΑΘ θα τους καταθέσει το φάκελο με το σχέδιο και εκτιμώ ότι άμεσα μετά θα έχουμε και την έμπρακτη στήριξη που χρειαζόμαστε”.

Όπως διευκρίνισε, “από τις αρχές του 2019, οπότε και θα έχουμε σε κυκλοφορία το δικό μας φορτηγό, δυναμικότητας 3 τόνων, δουλεύουμε ώστε να λαμβάνουμε τρόφιμα από όλους τους εμπόρους της ΚΑΘ, ήτοι 270, αλλά και επιπλέον από -μεταξύ άλλων- λαϊκές αγορές και συνεταιρισμούς”. Σημείωσε “μπορούμε να φτάσουμε στη λήψη 500 τόνων” και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κοινωνικών οργανώσεων, τους ζήτησε τη στήριξή τους για τη διανομή, τονίζοντας ότι “βασική αρχή για εμάς και πιστεύω για όλους είναι η διαφάνεια”.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν την ανάγκη θέσπισης νομικού πλαισίου τόσο για τη δράση και λειτουργία τους, όσο και για τον εθελοντισμό, που όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά “είναι δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα να βρεις εθελοντές”.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κοινωνικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση που έγινε στην έδρα της ΚΑΘ με πρωτοβουλία της, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων αυξάνονται και λέγοντας ότι από το 2016 ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια τριπλασιάστηκε, σημείωσαν ότι “παλαιότερα ο κόσμος και να είχε ανάγκη δεν τολμούσε να ζητήσει στήριξη”. Συμπλήρωσαν ότι ευεργετικά στην όλη διαδικασία επιδρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δομές είναι πλέον περισσότερες και πιο οργανωμένες, ενώ υπάρχει και στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Το ιστορικό του Social Plate-ενός έργου αλληλεγγύης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια”, σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και την ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και να είναι πλέον σύννομη η διαχείριση των απορριμάτων. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020 και το πρόγραμμα “Social Plate” ξεκίνησε πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ’ της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη.

Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα διαχωρίζονται σε οργανικούς ρύπους και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Στόχος της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ είναι η ευρύτερη εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο σύνολο της Κεντρικής Αγοράς, σε σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις. “Κατάλληλοι κάδοι για οργανικά απορρίμματα, πρέσες για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, φορτηγό συλλογής, ψυκτικοί χώροι, προσωπικό και πλήρες ωράριο, διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας μονάδας κομποστοποίησης και διαχωρισμού, καθώς και χωροθέτησής τους, είναι τα επόμενα απαραίτητα βήματα που μελετάει η διοίκηση, στο πλαίσιο αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ ΑΕ, ώστε η λειτουργία της αγοράς μας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης.

Όπως αναφέρει η ομάδα του Social Plate, από τη διακίνηση περίπου 800 τόνων οπωροκηπευτικών ημερησίως, οι πέντε τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα ως μη εμπορεύσιμοι. Το 30% της ποσότητας των πέντε τόνους, είναι “απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση” και έτσι “αυτές τις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν εμπορική αξία, για λόγους εμφάνισης ή διάρκειας ζωής, η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ, αποφάσισε να τις διαχειριστεί προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένα …πιάτο φαγητό”.

Κάθε ημέρα, έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ, παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας και υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη, και με τη βοήθεια των εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα, ανασυσκευάζονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες