Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η ιατρική κάλυψη των ανθρώπων στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τάξεις στην ελληνική κοινωνία. Τα στοιχεία που συνόψισε η εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη συγκλονίζουν, με το 8,9% (2019) των ανθρώπων στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει «καταστροφικές δαπάνες υγείας».
Μάλιστα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε το 2023 ανεβάζει στο 10,6% των ελληνικών νοικοκυριών το ποσοστό που αντιμετωπίζει καταστροφικές δαπάνες Υγείας.
Πρόκειται για ένα ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό το οποίο βρίσκεται στο 6,8%.
Πρόκειται για δαπάνες που όπως τις όρισε η Δέσποινα Τοσουνίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας γραμματείας της ΟΕΝΓΕ αναγκάζουν τον ασθενή «να πουλήσει ακόμα και το σπίτι του» για να γίνει καλά.
«Το 70% των γυναικών που χρειάζεται να χειρουργηθούν για καρκίνο του μαστού το κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Πολλές χρειάζεται να δανειστούν, να βάλουν οικογένεια, αδέρφια, φίλους να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μπορέσουν να χειρουργηθούν.» ανέφερε μεταξύ άλλων η Δ. Τοσουνίδου, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου νοσοκομείου «Έλενα» κατήγγειλαν ότι γίνονται μόλις 1-2 χειρουργεία/μήνα για καρκίνο του μαστού Γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων από την πλευρά του νοσοκομείου. Όμως ήδη από το στάδιο της πρόληψης το 86% των πλούσιων γυναικών κάνει εξέταση μαστού αλλά μόλις το 46% των χαμηλότερων τάξεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τελευταία στις δημόσιες δαπάνες, κάτι που οξύνει το πρόβλημα της μειωμένης πρόσβασης των κατώτερων κοινονικο-οικονομικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που παρουσίασε ο Αντώνης Ραυτόπουλος, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεκαπλασιάστηκε μεταξύ 2008 και 2023 αναφορικά με την πρόσβαση στην περίθαλψη.
Το οικονομικό ζήτημα φαίνεται να επηρεάζει έντονα και το θέμα της ψυχικής υγείας, με πολύ χαρακτηριστικό το χάσμα στα ποσοστά των ανθρώπων με κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, 2% των ανώτερων τάξεων φαίνεται να αντιμετωπίζει κατάθλιψη έναντι του τεράστιου 12% που αφορά τα κατώτερα στρώματα.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή «Εξελίξεις τώρα» με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και συνέντευξη της Δέσποινας Τοσουνίδου.
Διαβάστε επίσης:
Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για την ΑΑΔΕ του Πιτσιλή
Έκρηξη Αμπελόκηποι: Συνελήφθη η 30χρονη που είχε τα κλειδιά του διαμερίσματος