Θέμος Αναστασιάδης -Ποιος θα πληρώσει τα 42 εκατ. ευρώ του «άπορου»;

Θέμος Αναστασιάδης -Ποιος θα πληρώσει τα 42 εκατ. ευρώ του «άπορου»;

Επί πολλά χρόνια η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αντιμετωπίστηκε ως εκδοτικό θαύμα. Αυτή η θεώρηση περί επιτυχίας και θαύματος άφηνε στο σκοτάδι την πραγματικότητα, που αποκάλυπτε ένα θαύμα διαπλοκής.

Τρεις συνέταιροι εκδότες, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Τάσος Καραμήτσος, αφού δημιούργησαν την εφημερίδα, στη συνέχεια πούλησαν τις μετοχές τους σε δικές τους εταιρείες, οι οποίες δανειοδοτήθηκαν για να πληρώσουν τους ίδιους ως φυσικά πρόσωπα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να πάρουν τις μετοχές. Μεσολάβησε επίσης μια πώληση μετοχών στον όμιλο του Μπόμπολα και μια επαναγορά τους, πάλι με την ίδια μέθοδο της δανειοδότησης. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποχώρησε από το σχήμα, αφού ανταλλάχθηκαν αλληλοκατηγορίες που όχι μόνο δεν ήταν και τόσο συμβατές με τη δημοσιογραφία αλλά θύμιζαν πόλεμο νονών.

Ο Θέμος Αναστασιάδης πιάστηκε με 5 εκατομμύρια ευρώ μαύρο χρήμα ενώ βρέθηκαν σκάφη και περιουσιακά του στοιχεία σε offshore. Με δικαστική απόφαση του καταλογίστηκε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν πλήρωσε. Μάλιστα ελληνικό δικαστήριο τον χαρακτήρισε «άπορο», δικαιολογώντας την άρνησή του να πληρώσει όσα χρωστάει. Η τηλεοπτική του καριέρα έληξε μέσα σε καταγγελίες για απλήρωτους εργαζομένους. Στην εβδομαδιαία αρθρογραφία του ωστόσο εμφανίζεται ως κήνσορας της σωτηρίας του έθνους ο οποίος κουνάει το δάχτυλο σε όσους «καταστρέφουν τη χώρα». Ο ίδιος πάντως και οι συνέταιροί του έχουν πάρει από τις τράπεζες αυτής της χώρας, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από χρήματα των πολιτών πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να επιστραφούν, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της εταιρείας αλλά και με όσα λέει η επιτροπή της βουλής στην οποία αποκαλύφθηκε το κόλπο με τις δανειοδοτήσεις «μπάμπουσκα» μέσω του οποίου δημιουργούσαν προσωπικό χρήμα με εταιρικές δανειοδοτήσεις.

Κατά καιρούς στην εφημερίδα εμφανίζονται ως εταίροι διάφοροι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι υπόδικοι, όπως ο Βίκτωρ Ρέστης και ο γνωστός Αναστάσιος Πάλλης. Η περίπτωση Ρέστη είναι άκρως εντυπωσιακή, αφού ο επιχειρηματίας βρέθηκε να χρηματοδοτεί την εφημερίδα λίγο καιρό αφότου το «Πρώτο Θέμα» με δημοσιεύματά του του έκανε πολύ σκληρές επιθέσεις.

Το «Πρώτο Θέμα» επί χρόνια τύπωνε και μοίραζε εκπτωτικά κουπόνια των επιχειρήσεων Μαρινόπουλου, δηλαδή χρήμα σε χαρτί, και επιχείρησε να τα καθιερώσει ως εκδοτική τακτική. Οι αποκαλύψεις του Documento ότι ήταν μια σκοτεινή διαδικασία για την οποία υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί να οδηγεί σε διακίνηση μαύρου χρήματος όχι μόνο σταμάτησαν τις προσφορές αλλά οδήγησαν και σε εισαγγελική έρευνα.

Το «Πρώτο Θέμα» μετά τις αποκαλύψεις άρχισε να εμφανίζει υποδιπλάσιες κυκλοφορίες από αυτές που εμφάνιζε στο παρελθόν. Ξαφνικά, όμως, όταν το πρακτορείο διανομής Αργος πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη, έγινε και πάλι ένα θαύμα κυκλοφορίας. Από διαδικασίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκαλύφθηκε ότι το «Πρώτο Θέμα» είναι και μέτοχος του Αργους, του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου. Κάθε βδομάδα το πρακτορείο δημοσιεύει προβλέψεις κυκλοφορίας εφημερίδων (κάτι σαν τις προβλέψεις καιρού) και όχι πραγματικά αποτελέσματα πώλησης. Ετσι, κάθε μέτοχος του Αργους ο οποίος είναι και κάτοχος εφημερίδας, όπως το «Πρώτο Θέμα», μπορεί να βάλει ό,τι κυκλοφορία θέλει, αφού πρόκειται για πρόβλεψη την οποία κανένας δεν μπορεί να ελέγξει αν επιβεβαιώνεται. Με τον τρόπο αυτό παίρνει μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας ως «μεγάλη εφημερίδα».

Παρότι με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και οικονομικά στοιχεία που δεν επιβεβαιώνουν οικονομική ευρωστία, το «Πρώτο Θέμα» αγόρασε μετοχές του Αργους και δημιούργησε ραδιοφωνικό σταθμό. Στους τραπεζικούς κύκλους είναι έντονη η φημολογία ότι τα ανοίγματα της επιχείρησης θα απειλήσουν τελικώς τη ρύθμιση δανείων που έκανε το «Πρώτο Θέμα» με την Πειραιώς επί διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, το 2015 η εταιρεία Νέο Θέμα, η οποία δεν είχε καμία δραστηριότητα και είχε πάρει 17,5 εκατομμύρια από την Πειραιώς, παίρνει δύο νέα δάνεια, ένα 9,5 εκατομμυρίων (σύμβαση 1776/23.1.2015) και ένα 9 εκατομμυρίων (σύμβαση 1777/23.1.2015) για να αποπληρώσει το παλιό δάνειο 17 εκατομμυρίων. Στο δεύτερο από αυτά, μάλιστα, η αποπληρωμή θα γίνει σε μία δόση έπειτα από δέκα χρόνια (το 2025). Από την πληρωμή των τόκων που εμφανίζεται στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου να κάνει η εταιρεία το 2016 φαίνεται ότι πληρώνει τόκους 350.000, δηλαδή το επιτόκιο είναι κάτω από 2%. Ολα αυτά σε περίοδο κρίσης και την εποχή που παραγωγικές επιχειρήσεις κλείνουν γιατί δεν αναδιαρθρώνονται τα δάνειά τους. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΤΕΡΝΑ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έχουν δανειστεί από την αγορά με επιτόκιο 4%. Φυσικά, σήμερα ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Τάσος Καραμήτσος κλαίνε για «τα σπίτια που χάνει ο κοσμάκης στους πλειστηριασμούς» και για κάποιον λόγο ευελπιστούν φωναχτά για την κατάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Documento Newsletter