Την ακύρωση της τοποθέτησης της Ελένης Ζαρούλια σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή δρομολογεί η ιστορική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου για διεύθυνση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πλέον και με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης εγκληματική οργάνωση, ανοίγει το δρόμο για το «ξήλωμα» του διορισμού της καταδικασμένης συζύγου του επικεφαλής του μορφώματος. Ουσιαστικά, η καταδίκη επιφέρει την απώλεια όλων των δικαιωμάτων και προνομίων που δικαιούται ένα κόμμα και ένας πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Παράλληλα, πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής επισημαίνουν ότι η ακύρωση του διορισμού «δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι σχετικές τροποποιήσεις των επίμαχων άρθρων του Κανονισμού της Βουλής». Βέβαια, παραμένει το ερώτημα γιατί δεν άλλαξαν οι εν λόγω διατάξεις στην τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού που συντελέστηκε -μόλις- την προηγούμενη Πέμπτη. Κατά τις ίδιες πηγές, στην τροποποίηση του Κανονισμού θα περιληφθούν αλλαγές για την αφαίρεση των προνομίων που απολαμβάνει και ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στην ακατανόητη απόφαση τοποθέτησης της Ελ. Ζαρούλια σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο Κοινοβούλιο πέντε μέρες πριν την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.
Πίεση ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του Κανονισμού
Την ανάγκη εναρμονισμού της Βουλής με την καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης για την αποβολή των «απομειναριών της εγκληματικής οργάνωσης» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Η καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ευθύδικη, γενναία και ιστορική» σημειώνει και προσθέτει: «Τώρα καλούμαστε ως Βουλή να εναρμονιστούμε με τις αποφάσεις της και να αποβάλουμε από τον χώρο του Κοινοβουλίου, με τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, κάθε απομεινάρι της εγκληματικής οργάνωσης».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ίδιο ζήτημα θα τεθεί κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην αρχή της διαδικασίας.