Θέλουν να “παγώσουν” την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartris αναγκάζοντας την Ελένη Τουλουπάκη και το επιτελείο της, να αυτοεξαιρεθούν, σταματώντας κάθε ενέργεια, και μάλιστα την ώρα που είναι στο παρά πέντε για την άσκηση των ποινικών διώξεων, γι’ αυτό και κατατέθηκε σε βάρος τους από την Ελένη Ράικου αγωγή κακοδικίας.
Έγκριτοι νομικοί, βλέπουν πίσω από την κίνηση, πυροτέχνημα, όπως την χαρακτηρίζουν, της εισαγγελέως Ελένης Ράικου και του συζύγου της ,Λάζαρου Καρνέση, να καταθέσουν την επίμαχη αγωγή κακοδικίας, πρόθεση να μπει τρικλοποδιά στην επικεφαλής” της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και στους δύο συνεργάτες της, επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη.
“Είναι αδιανόητο για έναν εισαγγελικό λειτουργό να μην γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη αγωγή δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και πρόκειται να απορριφθεί πανηγυρικά από το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας ” , τόνιζαν οι ίδιοι άνθρωποι που εκ της θέσεως τους γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι προυποθέσεις που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει μια κίνηση σαν αυτή της Ελένης Ράικου.
Η οποία όπως επισήμαιναν δεν είναι καν διάδικος στην υπόθεση της Novartis που ερευνά η κ. Τουλουπάκη, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, και το ίδιο αφορά και τον σύζυγο της το όνομα του οποίου βρίσκεται στην λίστα των γιατρών που ελέγχεται για το σκάνδαλο.
Οπότε κατέληγαν , επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την άστοχη νομικά κίνηση, η εν λόγω αγωγή υποβλήθηκε για άλλους λόγους και όχι γιατί η κ. Ράικου προσδοκά να την κερδίσει .
Πιθανότατα – όπως εκτιμούσαν – η πρόθεση είναι ο εκφοβισμός κ. Τουλουπάκη, ώστε να εξαναγκαστεί να εξαιρεθεί από την υπόθεση και άρα να παγώσει για τους επόμενους μήνες την έρευνα για την Novartis μέχρι να συζητηθεί η αγωγή κακοδικίας .
Διαδικασία για την οποία απαιτείται αρκετός χρόνος, αφού πρώτα προσδιορίζεται η συζήτηση (σ.σ. η συγκεκριμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο), ορίζεται εισηγητής και στη συνέχεια εκδίδεται η απόφαση.
ΟΙ ίδιοι έγκριτοι νομικοί μιλώντας στο Documento ήταν κατηγορηματικοί ότι η αγωγή θα απορριφθεί κάτι που στη συνέχεια δίνει το δικαίωμα στην κ .Τουλουπάκη και στους συνεργάτες της να στραφούν οι ίδιοι σε βάρος της κ.Ράικου και του συζύγου της… Γι αυτό τον λόγο άλλωστε έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εξαίρεσης της κ.Τουλουπάκη η οποία μπορεί και επιβάλλεται να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της καθώς δεν κινδυνεύει με μια καταδικαστική απόφαση στο μέλλον που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο, με την ακύρωση της, την όποια ποινική δίωξηασκηθεί για το σκάνδαλο της Novartis.
Όσο για την τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου , στη δεδομένη στιγμή προφανώς δεν την απασχολεί η τύχη της αγωγής της αλλά η καθυστέρηση της έρευνας…
Γνωρίζοντας εκ των έσω άλλωστε τους χρόνους που απαιτούνται για να υπάρξει απόφαση επί
της αγωγής της μάλλον προσβλέπει – για ευνόητους λόγους – σε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η αγωγή
Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Ράικου -Καρνέση με την αγωγή τους χαρακτηρίζουν ως υπευθύνους για την διαρροή της είδησης περί εμπλοκής του γιατρού συζύγου της τέως Εισαγγλέως Διαφθοράς, στην υπόθεση της Novartis, και δη στο σκέλος που αφορά χρηματισμό γιατρών για την προώθηση συγκεκριμένων προιόντων της φαρμακοβιομηχναίας, και ζητούν -για παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης – από τον καθένα χρηματική αποζημίωση 50.000 ευρώ , έκαστος (συνολικά 300.000 ευρώ) .
Επικαλούνται παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας σχετικά με την υπόθεση της Novartis.
Όπως βέβαια επισήμανε από χθες το Documentonews που έγινε γνωστή η υποβολή της αγωγής κακοδικίας ,ανέκυπταν πολλά εύλογα ερωτήματα από αυτή την κίνηση ( έχει ήδη προηγηθεί και μια μήνυση από τον κ. Καρνέση) ως προς την ουσία της υπόθεσης …
Πέραν του ότι δεν υπάρχει διάδικος, ένα από ερωτήματα είναι πώς μπορούν να αποδείξουν οι δύο προσφεύγοντες ότι η διαρροή για το χρηματικό ποσόν που φέρεται να είχε λάβει σε λογαριασμό του ο κ.Καρνέσης, προέρχεται από την διάδοχο της κ. Ράικου στην Εισαγγελία διαφθοράς και τους δύο συνεργάτες της , επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς;
Η τεράστια δικογραφία της υπόθεσης με τα πολλά σκέλη και βέβαια το πλούσιο αποδεικτικό υλικό είναι σε γνώση – όπως πολύ καλά είναι σε θέση να γνωρίζει η κ.Ράικου- και πολλών άλλων αρμοδίων για την πλήρη διερεύνηση της.. Όπως για παράδειγμα είναι τα πολυμελή κλιμάκια των εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων που κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα έγραφα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία είναι και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών , και όχι μόνον, και των 4.000 και πλέον γιατρών που διερευνώνται….
Το θέμα ουσίας που παραμένει αφορά στοιχεία και όχι υποθέσεις. όπως είναι η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα που αποκάλυψε το Documento η οποία φαίνεται να «δένει» περαιτέρω την υπόθεση της Novartis. Καθώς αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία στην επίμαχη κατάθεση είναι πως όσα καταθέτει η μάρτυρας αναφορικά με τον χρηματισμό γιατρών από τη φαρμακευτική εταιρεία συμπίπτουν με τα αποτελέσματα της έρευνας για 4.200 γιατρούς που «συνεργάζονταν» με τη Novartis. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάζεται και η περίπτωση του Λάζαρου Καρνέση, συζύγου της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, και συγκεκριμένα αν συμπεριλαμβάνεται στους γιατρούς που πραγματοποιούσαν εικονικές μελέτες για λογαριασμό της Novartis και έπειτα εισέπρατταν χρήματα από αυτήν. Να σημειωθεί ότι η Ελ. Ράικου, που ερευνούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση και στην οποία είχαν σταλεί στοιχεία για εμπλεκόμενους γιατρούς, όφειλε να ζητήσει αμέσως την εξαίρεσή της αν στα ονόματα που είχε στη διάθεσή της υπήρχε και αυτό του συζύγου της.
Απ΄ την πλευρά του ο κ.Καρνέσης είχε σχολιάσει στο Documento, που επικοινώνησε μαζί του,αναφορικά με την επίμαχη συνεργασία του με τη Novartis, ότι «αφορά ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε το 2010 σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους, στο οποίο συμμετείχα ως ερευνητής. Είχε να κάνει με ένα πρωτόκολλο για υπέρταση. Συγκεκριμένα αφορούσε ένα υπερτασικό και καταξιωμένο φάρμακο, το Diovan. Κάναμε έρευνα για την ασφάλεια του φαρμάκου αυτού και τις παρενέργειές του. Το φάρμακο ήταν ήδη στην αγορά, δεν είναι πειραματικό φάρμακο, ούτε ογκολογικό ούτε τίποτε. Κυκλοφορούσε κανονικά στην αγορά και ήταν δοκιμασμένο. Γινόταν έλεγχος για τη ρήτρα ασφάλειας του και την αποτελεσματικότητά του».
Σχετικά με το πόσα χρήματα και σε ποιον λογαριασμό καταβλήθηκαν από τη Novartis, ο Λάζ. Καρνέσης υποστήριξε: «Δόθηκε πράγματι το ποσό των 1.000 ευρώ εκείνη την εποχή. Ούτε καν είχα τότε (λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ανοιξα προσωπικό λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 για να σπουδάσουν τα παιδιά μου. Το ένα παιδί τελικά μετακινήθηκε στην Αμερική. Στέλνω μέσω της Ελλάδας λεφτά μου (στον λογαριασμό του Ην. Βασιλείου) για να πάνε κάποια στιγμή εκεί τα παιδιά μου, γιατί θα πάνε. Δεν είναι κοινός λογαριασμός με τη σύζυγό μου. Από το 2012 και για περίπου πέντε χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία συναλλαγή σε αυτό τον λογαριασμό. Εγιναν κάποιες συναλλαγές το 2017 που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το πράγμα. Τα λεφτά από τη Novartis κατατέθηκαν σε κοινό λογαριασμό που διατηρώ με τη σύζυγό μου στην Ελλάδα. Ολα αυτά αποδεικνύονται εύκολα».
Σχετικά με το αν έχει λάβει έγκριση από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται και από τον ΕΟΦ –όπως απαιτείται– προκειμένου να συμμετέχει στην επίμαχη μελέτη, ο Λάζ. Καρνέσης δήλωσε: «Ολα αυτά κανονικά γίνονται και με την έγκριση του ΕΟΦ, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έγινε πριν από εννέα χρόνια – εδώ δεν θυμάμαι τι έγινε πριν από εννέα μέρες. Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα 1.000 ευρώ. Θα μπορούσα να κάνω δέκα τέτοια τον χρόνο και να τα κονομάω. Δεν έκανα. Δεν έχω καμία άλλη συναλλαγή ούτε επαφή με τη Novartis εδώ και εννέα χρόνια. Ούτε τους ξέρω ούτε με ξέρουν. Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το πόθεν έσχες, όπου τα πάντα, από το πρώτο ευρώ, είναι δηλωμένα. Ας είμαι εγώ στους 4.200 γιατρούς ο ένας διαπλεκόμενος».
Από την πλευρά της βέβαια η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, που περιγράφει στην κατάθεσή της πώς χρηματίζονταν οι γιατροί από τη Novartis –και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γινόταν με όλους τους εμπλεκόμενους–, αποδομεί τον ισχυρισμό περί μελετών, λέγοντας ότι αυτές αποτελούσαν την πρόφαση για να δοθούν τα χρήματα.