Σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου υπάγεται στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Δημάρχου.
Ο οποίος Δήμαρχος, θα πρέπει να λάβει υπόψη του για να αποφανθεί επί σχετικού αιτήματος εάν συντρέχουν σοβαροί και συγκεκριμένοι λόγοι για την αλλαγή του επωνύμου του αιτούντος.
Το ΣτΕ με απόφαση του έθεσε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ένας πολίτης μπορεί αλλάξει το επώνυμο του εξετάζοντας συγκεκριμένη υπόθεση που έφτασε ενώπιον του μετά από άρνηση Δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου ανήλικου παιδιού.
Σύμφωνα με το ΣτΕ για να αλλάξει ένας πολίτης το επώνυμό του θα πρέπει να έχει νόμιμους, σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους που να καθιστούν αναγκαία την αλλαγή,
Η υπόθεση που έγινε αφορμή για να αποφανθεί σχετικά το ΣτΕ, αφορούσε ανήλικο τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου αλλά αναγνωρίστηκε από τον βιολογικό του πατέρα λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο του, αλλά στη συνέχεια η μητέρα του ζήτησε να λάβει το επώνυμο του συζύγου της με τον οποίο το παιδί ζει στην ίδια κατοικία. Καθώς, σύμφωνα με την σχετική αίτηση, ο σύζυγος της μητέρας του ανήλικου παιδιού είναι αυτός που του συμπεριφέρεται σαν πραγματικός πατέρας καθώς το περιβάλλει «με στοργή και αγάπη» , και «βαρύνεται αποκλειστικά με τη διατροφή του».
Μάλιστα, η μητέρα που είχε αιτηθεί την αλλαγή του επωνύμου του γιου της ώστε να φέρει αντί του πατρικού επωνύμου, τον συνδυασμό του δικού της επωνύμου και του συζύγου της, επικαλείτο «ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους», επισημαίνοντας την παντελή έλλειψη επικοινωνίας του παιδιού με τον βιολογικό του πατέρα.
Ο δήμαρχος όμως στον οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση απάντησε ότι δεν είναι αυτός αρμόδιος να αποφασίσει με αποτέλεσμα η μητέρα να προσφύγει στο ΣτΕ.
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι στην αρμοδιότητα του δημάρχου, υπάγεται εκτός των άλλων περιπτώσεων και η αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου και σύμφωνα με την απόφαση του, εν προκειμένω δεν άσκησε την κατά το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953 αρμοδιότητά του, δηλαδή δεν εξέτασε αν με βάση τους λόγους που εξέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου του παιδιού ώστε στη συνέχεια να αποφανθεί σχετικά αναπτύσσοντας και ειδική αιτιολογία.
Έτσι το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του εν λόγω δημάρχου και ανέπεμψε την υπόθεση σε αυτόν, προκειμένου να αποφανθεί νόμιμα και αιτιολογημένα επί του αιτήματος της μητέρας.