Θέλει ο Βορίδης να κρυφτεί και η χούντα δεν τον αφήνει

Θέλει ο Βορίδης να κρυφτεί και η χούντα δεν τον αφήνει

Άλλοι μπορεί να θέλουν να τα ξεχάσουν, αλλά και δύσκολο να ξεχαστούν και δεν έχουμε σκοπό να τα ξεχάσουμε.

Η εφημερίδα Documento (#151) στις 6 Οκτωβρίου του 2019 μας θύμιζε το παρελθόν ενός εκ των υπουργών της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Του Μάκη Βορίδη… 

Και το παρελθόν του δεν μπορεί να το κρύψει κανείς, ιδιαίτερα την ημέρα αυτή που είναι και η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Παραθέτουμε ολόκληρο το δημοσίευμα:

Ρεπορτάζ: Νίκος Σπυρόπουλος 

Μπορεί να είναι υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας ο πολιτικός που φωτογραφίζεται αγκαλιά με το πουλί της χούντας; Μπορεί να εκπροσωπεί τη δημοκρατία και τις αρχές της; Εκφράζει τον πρωθυπουργό της χώρας; Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει το Documento δεν είναι μόνο σοκαριστικές αλλά και προσβλητικές για κάθε δημοκράτη.

Πριν από μόλις μερικά χρόνια και όχι την περίοδο της νεανικής τρέλας, αλλά της πολιτικής ωριμότητας, ο Μάκης Βορίδης φωτογραφίζεται σε χουντογλέντι. Γιορτάζει τα 40 χρόνια από την κατάληψη της εξουσίας από τους χουντικούς. Παρά τις απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς ο Βορίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τον κάνει υπουργό Γεωργίας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τον θεωρεί δικό του άνθρωπο. Σε τέτοιο βαθμό που το πρωθυπουργικό ζεύγος τον έστειλε μάρτυρα κατηγορίας στην αγωγή εναντίον του Documento. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν μιλάμε για απόψεις που ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι παρερμηνεύτηκαν. Πρόκειται για φωτογραφίες που τον εμφανίζουν ζηλωτή της χούντας και εχθρό της δημοκρατίας. Θα τον διατηρήσει ο πρωθυπουργός ως εκφραστή της κυβερνητικής αντίληψης για τη δημοκρατία;

Δείτε επίσης: Θαυμάστε απάντηση του Βορίδη για τα ενσταντανέ του σε χουντογλέντι που αποκάλυψε το Documento

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Οταν ο Βορίδης γιόρταζε τα 40 χρόνια από τη χούντα

21 Απριλίου 2007. Καφενείο το Κεντρικό. Παλλήνη Αττικής. Το μαγαζί είναι γεμάτο άντρες και γυναίκες που γιορτάζουν την επέτειο των 40 χρόνων από την επιβολή της χούντας. Τρώνε, πίνουν, συνδιαλέγονται και γελούν. Κρατούν το πουλί της «εθνοσωτηρίου» και φωτογραφίζονται μαζί του. Ανάμεσά τους, στην κεφαλή του τραπεζιού, ο Μάκης Βορίδης.

Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα όχι μόνο έρχονται να διαλύσουν την επίπλαστη εικόνα του μεγάλου δημοκράτη πολιτικού που επιχειρεί να διαμορφώσει για τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια ο Μ. Βορίδης, αλλά εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να τον υπουργοποιήσει. Πώς άραγε ένας «έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος» της χούντας («μη γελάτε, κύριοι») πήρε την απόφαση να έχει στην κυβέρνησή του έναν άνθρωπο που υμνούσε τη χούντα; Εναν άνθρωπο που διαδέχτηκε με τις ευλογίες και την εντολή του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ; Εναν ο οποίος δήλωνε ακτιβιστής της Δεξιάς και κυκλοφορούσε με τσεκούρι;

Μπορεί ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκήρυξε τον αντισημιτισμό, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ισραηλινού Τύπου με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο και την επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε αναφορά σε υπουργό γνωστό «για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις του». Ζήτησε συγγνώμη επειδή στο παρελθόν καλλιέργησε πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος (μόνο τυχαία δεν βρέθηκε να συμμαχεί το κόμμα του Ελληνικό Μέτωπο με το κόμμα του τεταρτοαυγουστιανού Κώστα Πλεύρη Πρώτη Γραμμή στις εκλογές του 2000, ενώ βρέθηκαν μαζί και στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος και στελέχη του οποίου είχαν εκφράσει κατά καιρούς αντισημιτικές απόψεις). Μέχρι σήμερα όσο κι αν προσπαθεί να τις συγκαλύψει, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, δεν φαίνεται να έχει αποκηρύξει τις ακραίες πεποιθήσεις του και τη βασική αρχή της πολιτικής σκέψης του για μέτωπο εναντίον της Αριστεράς, που έχει «ελαττωματικές ιδέες» (sic).

Το χουντογλέντι στο καφενείο

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο χώρος στον οποίο τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. Πρόκειται για ένα καφενείο στο οποίο εορταζόταν κάθε χρόνο η επέτειος της κατάλυσης της δημοκρατίας από τη χούντα των συνταγματαρχών. Οπως δήλωσε στο Documento άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο και την ιστορία του και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Μ. Βορίδης, εκτός από καλός πελάτης, ήταν και πολύ καλός φίλος με τον αποθανόντα ιδιοκτήτη του μαγαζιού Καφενείο το Κεντρικό Λάμπρο Μπεσίρη. Το καφενείο βρισκόταν στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ στην Παλλήνη και έκλεισε πριν από μερικά χρόνια.

Οπως έχει αποτυπωθεί και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποκαλύπτουμε, το γλέντι για την επέτειο των 40 ετών από την επιβολή της χούντας διοργανώθηκε στο εν λόγω καφενείο το Σάββατο 21 Απριλίου 2007. Ο Βορίδης απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό στη μια κεφαλή του τραπεζιού να απολαμβάνει το φαγητό του. Στο κέντρο του μεγάλου τραπεζιού δεσπόζει αφίσα με τα σύμβολα της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως». Το γνωστό πουλί των χουντικών, ο φοίνικας, με τον στρατιώτη. Σε άλλη φωτογραφία κάποιος κρατά στα χέρια του άλλη αφίσα με τα σύμβολα της δικτατορίας όπου αναγράφεται: «ΕΛΛΑΣ, 40 έτη, 21 Απριλίου 1967».

Από την προσεκτική παρατήρηση των φωτογραφιών προκύπτει ότι όλες φαίνεται να τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα. Εκτός της ημερομηνίας που –πιθανώς– καταγράφηκε αυτόματα από τη φωτογραφική κάμερα και αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, δύο τουλάχιστον άντρες εμφανίζονται και σε αυτές όπου φαίνεται ο Μ. Βορίδης. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο με το γαλάζιο πουκάμισο, το στιλό στην τσέπη, το ανθρακί (ποντικί) σακάκι και τα γυαλιά. Ο άλλος είναι ο άντρας που εμφανίζεται στην ίδια θέση σε όλες τις φωτογραφίες με τα ίδια ρούχα. Κάθεται μόνος του πίσω από τον Μ. Βορίδη και κοντά στην εσωτερική σκάλα του μαγαζιού. Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο φαίνονται ξεκάθαρα τα ίδια πρόσωπα από διαφορετικές γωνίες, με τα ίδια ρούχα σε όλες τις φωτογραφίες.

Τη χρονιά που τραβήχτηκαν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από το χουντογλέντι, ο Μ. Βορίδης μετρούσε ήδη δύο χρόνια που είχε προσχωρήσει με το εθνικιστικό κόμμα του Ελληνικό Μέτωπο στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μάλιστα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε το ίδιο πρόσωπο με γνώση στα του καφενείου, εκτός του Βορίδη, συχνός θαμώνας ήταν και ο Γ. Καρατζαφέρης. «Από εκεί ξεκίνησε και το κόμμα. Οταν έκανε δηλαδή το ΛΑΟΣ ο Καρατζαφέρης». Μιλάμε δηλαδή για το 2000. Επτά χρόνια μετά, στο ίδιο καφενείο, ο Μ. Βορίδης φωτογραφίζεται σε εκδήλωση που υμνεί τη χούντα.

Εναν χρόνο πριν, το 2006, ο Μ. Βορίδης ήταν ήδη εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τον ΛΑΟΣ. Λίγους μήνες μετά το επίμαχο χουντογλέντι εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το ακροδεξιό κόμμα του Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος μάλιστα σε συνέντευξή στο «Εθνος» το 2006 είχε δηλώσει ότι απέκλεισε την υποψηφιότητα Βορίδη για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής διότι φοβήθηκε την ιστορία που είχε και την οποία «με πάρα πολλή τέχνη την έχω καλύψει».

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στο 2007. Μιλάμε δηλαδή για τα ώριμα πολιτικά του χρόνια. Οχι για τα νεανικά του… ατοπήματα ή τον ακτιβισμό υπέρ της Δεξιάς – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ότι έκανε. Το πώς ο Μ. Βορίδης δεν αντιλαμβάνεται ότι η λέξη ακτιβισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τα τσεκούρια που κράδαινε στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, τις επιθέσεις κατά φοιτητών και φυσικά την ηγεσία της Νεολαίας ΕΠΕΝ που ανέλαβε με τις ευλογίες του ίδιου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου είναι απορίας άξιο.

Εκθετος ο Μητσοτάκης

Με την επιλογή του να υπουργοποιήσει τον Μ. Βορίδη ενώ έχει γνώση του χουντικού παρελθόντος του και ξέρει τις ακροδεξιές και τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έκθετος. Βέβαια, οι απόψεις τους έχουν ταυτιστεί πολλές φορές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση του πρωθυπουργού για την απεργία της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για απεργία λίγων που ταλαιπωρεί τους πολλούς. Τα ίδια ακριβώς έλεγε το 2013 και ο Μ. Βορίδης, ο οποίος μάλιστα ζητούσε περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος αυτού! Καθόλου τυχαίο που βρίσκεται στην καρέκλα του υπουργού στη νυν κυβέρνηση. Αλλωστε πόσο κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη είναι ο Βορίδης το έδειξε όταν κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της συζύγου του πρωθυπουργού σε αγωγή της εναντίον του Documento.

Την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ επί Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει βέβαια να αυτοπαρουσιάζεται ως νεοφιλελεύθερος και δημοκράτης πρωθυπουργός, εκφράζει και η απόφασή του να κάνει αντιπρόεδρο του κόμματος και υπουργό του τον έτερο «συναγωνιστή» του Βορίδη Αδωνη Γεωργιάδη. Ποιος ξεχνά επίσης τις δηλώσεις της νυν υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία σε ομιλία της σε πάνελ χαρακτήρισε «ψυχικά νοσούντες» όσους αντιστάθηκαν στη χούντα. Βροντερή απάντηση σε αυτές τις επιλογές έδωσε διά της επιστολής του και της επιλογής του να μην παρευρεθεί στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας ο Βασίλης Πεντάρης, Κρητικός αγωνιστής κατά της χούντας.

«Αλλο χουντικός, άλλο ναζί»!

Ο συνοδοιπόρος του Μ. Βορίδη, ο Αδ. Γεωργιάδης, τον Μάιο του 2013 σε δημόσιο tweet του προσπάθησε να τον υπερασπιστεί όταν απαντώντας στην ερώτηση ενός χρήστη «Χουντικός και επικεφαλής της ΕΠΕΝ του Γ. Παπαδόπουλου ήταν ο Βορίδης ή κι αυτό είναι αριστερή προπαγάνδα;» είχε γράψει το αμίμητο: «ναι ήταν Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΝ πράγματι, άλλο Χουντικός όμως άλλο Ναζί». Στα μάτια του Αδ. Γεωργιάδη λοιπόν ο Βορίδης είναι χουντικός και όχι… ναζιστής. Και αυτά το 2013, έξι χρόνια μετά το χουντικό γλέντι που αποκαλύπτουμε με το παρόν φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Το παρελθόν την τελευταία δεκαετία που επιχειρεί μεθοδικά να πετάξει από πάνω του ο Μ. Βορίδης βρίσκεται πάντα μέσα του και τον ακολουθεί. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του για παράνομους μετανάστες που «δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία» αλλά… «έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί», τις δηλώσεις περί «ελαττωματικών» ιδεών της Αριστεράς, τα «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές» μέχρι και τα όσα είχε πει εντελώς κυνικά τον Απρίλιο του 2016 σε αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο παρελθόν του, ότι «και φόνο να είχα κάνει, 30 χρόνια θα είχε παραγραφεί».

Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει αυτό που εκστόμισε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής όταν επρόκειτο να μιλήσει μετά τον Μ. Βορίδης: «Διαδέχομαι στο βήμα τον άνθρωπο ο οποίος με διαδέχθηκε στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, με τις ευλογίες και την εντολή του Γεωργίου Παπαδόπουλου».

Το παρελθόν που θέλει να σβήσει

Οι πεποιθήσεις του Μ. Βορίδη φάνηκαν από νεαρή ηλικία. Σπουδαστής στο Κολλέγιο Αθηνών, ιδρύει τους Ελεύθερους Μαθητές, μια μαθητική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακρίνονται για τις εθνικιστικές απόψεις τους. Οι Ελεύθεροι Mαθητές αναπτύσσουν πλούσια δράση. Τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, αλλά και απειλητικά τηλεφωνήματα σε εβραϊκές οικογένειες σπουδαστών του Κολλεγίου είναι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν σε όποιον θεωρούν ότι αποτελεί «εχθρό».

Φοιτητής στη Νομική, το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ, παίρνοντας το χρίσμα από τον έγκλειστο στη φυλακή δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο. Οι ΕΠΕΝίτες γίνονται ο φόβος και ο τρόμος της εποχής. Οι επιθέσεις κατά φοιτητών αριστερών πεποιθήσεων και ατόμων του αντεξουσιαστικού χώρου είναι συχνές. Στο παιχνίδι της επικράτησης επιστρατεύονται τα πάντα: λοστοί, μαχαίρια, ακόμη και τσεκούρια. Από μια τέτοια «εξόρμηση» στο κέντρο της Αθήνας προέρχεται και η διαβόητη φωτογραφία του Μ. Βορίδη με το αυτοσχέδιο τσεκούρι. Ερωτηθείς γιατί εντάχθηκε στην ΕΠΕΝ είχε απαντήσει: «Ηταν το κύριο όχημα για να εκφράσει τις απόψεις της η εθνική, λαϊκή και κοινωνική Δεξιά και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή. Ως ακτιβιστής στον εθνικό, πατριωτικό κύκλο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ πολιτικά ήταν η μόνη διέξοδος».

Το 1994 ιδρύει το εθνικιστικό με φιλοχουντικές πεποιθήσεις Ελληνικό Μέτωπο, το οποίο αργότερα αναγνωρίζει ο γνωστός ακροδεξιός Γάλλος πολιτικός Ζαν-Μαρί Λεπέν. Στο κόμμα μετέχουν αρκετοί ΕΠΕΝίτες. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές στο κοινό ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Μετώπου με την Πρώτη Γραμμή του γνωστού για τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα» (17-18 Ιουνίου 2002) είχε δηλώσει: «Η 21η Απριλίου υπήρξε μια περίοδος που συνέβησαν πολλά θετικά για τον τόπο», ενώ παράλληλα αυτοχαρακτηρίζεται «πατριώτης, για τον οποίο η ετικέτα του “ακροδεξιού” χρησιμοποιείται συσκοτιστικά».

Στην κεντρική πολιτική σκηνή

Το 2005 προσχωρεί με το κόμμα του στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Γ. Καρατζαφέρη, με τον οποίο εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος ανατολικής Αττικής, και από εκεί φτάνουμε στο 2007 που εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Θα «κουμπώσει» στον ΛΑΟΣ με τους Αδ. Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, συγκροτώντας ένα δυναμικό τρίο που ακολούθησε κοινή διαδρομή έως την αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μ. Βορίδης είχε προλάβει να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και το 2011 να δει το όνομά του στη θέση υπουργού στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Οπως και οι μετέπειτα δηλώσεις του με ρατσιστικό, αντισημιτικό και χουντικό πρόσημο που έχουν καταγραφεί για να θυμίζουν σε όλους τις πεποιθήσεις του υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η απάντηση Βορίδη

Το Documento επικοινώνησε επίσημα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη για τα επίμαχα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ερωτηθείς αρχικά αν έχει παρευρεθεί ποτέ σε εκδηλώσεις εορτασμού για την επέτειο της χούντας ο υπουργός απάντησε: «Δεν θυμάμαι κάτι σχετικό. Οχι».

Οταν αναφέραμε την επίμαχη εκδήλωση για την επέτειο των 40 χρόνων στο συγκεκριμένο καφενείο στην Παλλήνη είπε: «Δεν το θυμάμαι τώρα. Η απάντηση είναι όχι. Τώρα, αν είμαι σε καμιά παρέα που υπάρχουν υποστηρικτές κ.λπ. δεν ξέρω. Εγώ να πάω σε εορτασμούς πάντως, δεν έχω πάει. Δεν ξέρω τι έχουν κάνει».

Ο υπουργός δεν θυμάται τον εορτασμό, αλλά επιβεβαίωσε ότι ήταν πολλά χρόνια φίλος με τον εκλιπόντα Λ. Μπεσίρη, στο κατάστημα του οποίου, όπως μας είπε, έχει φάει πάρα πολλές φορές. Σε αυτόν φαίνεται να μετακυλίει την ευθύνη για το γλέντι και τις αφίσες με τα χουντικά σύμβολα που υπήρχαν στο καφενείο καθώς σημείωσε ότι «ο Μπεσίρης είχε αυτές τις απόψεις». Δεν επιβεβαίωσε όμως ότι παρευρέθη την επίμαχη νύχτα της 21ης Απριλίου 2007 στον εν λόγω εορτασμό. «Δεν το θυμάμαι. Σου ξαναλέω, ο Μπεσίρης είχε αυτές τις απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Documento.

Ερωτηθείς αν έχει ο ίδιος αυτές τις απόψεις και σήμερα είπε: «Οχι, δεν έχω. Εχω δώδεκα χρόνια κοινοβουλευτικής πορείας, δεν είναι ότι δεν με ξέρετε. Με ξέρετε. Βγάλτε το συμπέρασμα που θέλετε. Οποιο σας αρέσει. Είτε εγώ σου πω όχι είτε ναι, εσείς θα βγάλετε το συμπέρασμά σας».

Ερωτώμενος αν έχει απαρνηθεί τις χουντικές πεποιθήσεις που είχε ως νέος είπε: «Αν είχα τις ίδιες απόψεις θα ήμουν στην ΕΠΕΝ, έτσι δεν είναι; Είμαι στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ έχω τοποθετηθεί στα ζητήματα αυτά κατ’ επανάληψη και έχω κριθεί γι’ αυτά. Αυτά τα λέτε τώρα… πόσα χρόνια; Τα λέτε, τα ξαναλέτε, ε πείτε τα ακόμα μία φορά. Θέλετε να πείτε αυτή την ιστορία, ότι είμαι χουντικός. Πείτε την. Την έχετε πει τριακόσιες χιλιάδες φορές».

Documento Newsletter