Οδοστρωτήρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οδοστρωτήρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με ή χωρίς την περιβόητη «Αστυνομία Ηθών» το δια ταύτα για το Ιράν είναι ένα: «Κορώνα» χάνουν οι γυναίκες, «γράμματα» κερδίζει το καθεστώς. Δύο μήνες μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, που άναψε τη φωτιά του ξεσηκωμού κυρίως των γυναικών, η εξαγγελία του γενικού εισαγγελέα περί διάλυσης της Αστυνομίας Ηθών έκανε τον γύρο του κόσμου ως μία αχτίδα αισιοδοξίας. Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως όλο αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα επικοινωνιακό τρικ, ένα «πυροτέχνημα» τόσο για το εσωτερικό αλλά κυρίως για το εξωτερικό και συγκεκριμένα προς τη Δύση.

Βέβαια, η καταβαράθρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως συντελείται μέρα με τη μέρα με αποφάσεις όπως η αντίστοιχη που ελήφθη από το κοινοβούλιο της Ινδονησίας και απαγορεύει δια… ροπάλου τις σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου.

Κοντολογίς, όσα ζευγάρια «συλλαμβάνονται» να κάνουν σεξ θα συλλαμβάνονται (αυτή τη φορά χωρίς εισαγωγικά) και θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ενός έτους. Βέβαια, δεν πέσαμε από τα σύννεφα αφού στον νησιωτικό, ασιατικό γίγαντα των 276 εκατ. κατοίκων έχουν γραφτεί ουκ ολίγες μελανές σελίδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν μέσω πανδημίας, πλήρως εναρμονισμένοι με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η Covid19, «μοίραζαν» θανατικές καταδίκες με βιντεοκλήσεις(!), παρά το άτυπο μορατόριουμ στις εκτελέσεις από το 2016.

Βέβαια, οι κοινωνικές συναναστροφές μεταξύ ανύπαντρων ζευγαριών κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτες είναι και στην περίπτωση του Ιράν, αποτελώντας μαζί με «απρεπή ενδυμασία», τον κύριο λόγο ύπαρξης ενός αναχρονιστικού κατάλοιπου όπως η Αστυνομία Ηθών, που έπρεπε να έχει εισέλθει εδώ και δεκαετίες, ως μαύρη σελίδα, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Όσο τα πατριαρχικά καθεστώτα ζουν και βασιλεύουν οι γυναίκες καταπιέζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται ενώ τα δικαιώματα μειονοτήτων μπαίνουν στη μέγγενη. Συνεπώς, το πώς θα αποφασίσει ένα τσούρμο μουλάδων να «βαφτίσει» τον εκάστοτε εκτελεστικό βραχίονα φαντάζει δευτερευούσης σημασίας. Αν θα λέγεται Αστυνομία Ηθών -ή όπως αλλιώς- από τη στιγμή που στην πραγματικότητα είναι Οδοστρωτήρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter