Ώδινεν Κυριάκος και έτεκεν Τασούλα

Ώδινεν Κυριάκος και έτεκεν Τασούλα

Στα καλά θρίλερ, όταν το σασπένς κορυφώνεται, οι θεατές περιµένουν ένα ανατρεπτικό τέλος. Οταν όµως η έκβαση είναι προβλέψιµη, βαριούνται και προτιµούν να δουν µια κωµωδία. Αυτό ακριβώς συνέβη και µε τον υποψήφιο πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, από πλευράς Μητσοτάκη. Επί σχεδόν δύο µήνες άφηνε να σέρνεται µια ονοµατολογία και µόνο τον Πίνατ δεν είχαµε ακούσει. Μέχρι και στο Μιλάνο πήγε για να στοχαστεί και µεταξύ καρµπονάρας και φρέντο καπουτσίνο ήρθε η επιφοίτηση. Γιατί να κάνω µια ακόµη µεταγραφή από την κεντροαριστερά, να µου φωνάζουν οι βουλευτές «όχι άλλο ΠΑΣΟΚ» και να µην επιλέξω έναν δικό µας; Τελικά είχε δίκιο ως προς το επίθετο ενωτικός που απέδωσε στον Κώστα Τασούλα. Ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου µπορεί να ενώσει τους νεοφιλελεύθερους θατσερικούς, τους οπαδούς της λαϊκής ∆εξιάς, τους απογόνους της µετεµφυλιακής Ελλάδας µέχρι τους νοσταλγούς της οικογένειας των Ντεγκρέδων.

Η προειληµµένη απόφαση λοιπόν αποτελεί µια επιστροφή στις ρίζες. Ποια η διαφορά ανάµεσα στα λόγια του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στον Αµερικανό Βαν Φλιτ το 1945 «Στρατηγέ µου, ιδού ο στρατός σας» και στον Τασούλα, που παρέδιδε την Ελλάδα στα χέρια του Μενέντεζ: «Από την Κέρκυρα µέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη µέχρι τη Θράκη». Ποια η διαφορά ανάµεσα στην αντικοµµουνιστική υστερία του Αβέρωφ στο βιβλίο του «Φωτιά και τσεκούρι» και στις δηλώσεις του Τασούλα για τον Μπελογιάννη: «∆εν θεωρούµε ότι η επιδίωξη επιβολής κοµµουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της δηµοκρατίας».

Κι αν αυτές οι απόψεις είναι εγγεγραµµένες στο DNA ενός άκρως συντηρητικού νεοδηµοκράτη, η θητεία του ως προέδρου της Βουλής ούτε την ισονοµία ούτε τη διαφάνεια ούτε τους δηµοκρατικούς θεσµούς υπηρέτησε. Η Μαρία Καρυστιανού σε µια τεκµηριωµένη ανάρτησή της απαριθµεί όλες τις κωλυσιεργίες και τις παράτυπες προσπάθειές του να συγκαλύψει τα Τέµπη. Είναι αυτός που δεν επέτρεψε στον Χρήστο Ράµµο να παραστεί στη Βουλή και να την ενηµερώσει για τις υποκλοπές. Αυτός που εισήγαγε καινοτοµίες στα µαθηµατικά προκειµένου να διευκολύνει την αντικατάσταση των µελών των ανεξάρτητων αρχών. Που έκλεισε το chat µαθητή από τη Βουλή των Εφήβων όταν ανέφερε το όνοµα του Λιγνάδη.

Βιογραφικό µέτριο. Εχει δουλέψει επαγγελµατικά όσο διάστηµα διαρκεί η άδεια ενός εργαζόµενου. ∆ιασυνδέσεις στο εξωτερικό µηδενικές, που αναιρούν το επιχείρηµα του πρωθυπουργού ότι µπορεί να σταθεί σε ένα διεθνές ταραγµένο περιβάλλον. Στην Ευρώπη τον έµαθαν λόγω της καταδίκης της Ελλάδας για µια διένεξή του µε εργολάβο της Κηφισιάς. Τα κριτήρια εποµένως της επιλογής του δεν ήταν ούτε αξιοκρατικά ούτε συναινετικά, αλλά καθαρά εσωκοµµατικά. Να απορροφήσει κραδασµούς γκρίνιας, να λειτουργήσει ως κράχτης ακροδεξιού ακροατηρίου.

∆εν είναι τυχαίο ότι κάλεσε τον ναζί του Αζόφ, διόρισε τη σύζυγο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Κασιδιάρη και οι Σπαρτιάτες είναι έτοιµοι να ανταποδώσουν την υποχρέωση.

Αλλά και ο Μητσοτάκης δεν είναι αχάριστος. Τον ανταµείβει για όλα τα προαναφερθέντα µε το ύπατο αξίωµα για να κόβει κορδέλες, να κάνει δεξιώσεις όπου ανάµεσα στους καλεσµένους ίσως να δούµε και τον Ιλον Μασκ. Φανταζόµαστε ότι ζήτησε την έγκρισή του, γιατί διαφορετικά µπορεί να ζήσουµε ένα θρίλερ, αντάξιο του Χίτσκοκ.

Διαβάστε επίσης

Έγκλημα Τέμπη: «Είμαι δικαστικός πραγματογνώμονας από το 1998» – Ηχηρή απάντηση Κοκοτσάκη στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς

Ντόναλντ Τραμπ: Μπορεί τελικά να… μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού;

«Aπόρρητο» σκοτάδι στη σύμβαση για τους Patriot – Μακριά από τη λογοδοσία σε Βουλή και ΚΥΣΕΑ

 

Documento Newsletter