Οδηγός εκλογών ΠΑΣΟΚ: Με ένα κλικ βρίσκεις εκλογικό κέντρο, με 3 ευρώ ψηφίζεις

Οδηγός εκλογών ΠΑΣΟΚ: Με ένα κλικ βρίσκεις εκλογικό κέντρο, με 3 ευρώ ψηφίζεις
Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. Στιγμιότυπο από το εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εφτασε η ώρα της κάλπης στην εσωκομματική αναμέτρηση των «6» για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 διεξάγεται ο α΄εκλογικός γύρος μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης) και η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει μαζική προσέλευση ψηφοφόρων.

Οσοι είναι μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος. Για τη συμμετοχή στη ψηφοφορία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι εκλογείς πρέπει να καταβάλουν 3 ευρώ στον α’ γύρο (στο β’ γύρο στις 13 Οκτωβρίου 2024 δε θα καταβάλλεται αντίτιμο ενώ μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο θα έχουν δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο).

Εχουν οριστεί περισσότερα από 950 εκλογικά κέντρα εκ των οποίων 19 εκλογικά κέντρα είναι σε 9 χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρος, Σουηδία). Στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού οι εκλογές θα διεξαχθούν από 7:00 έως 19:00 ενώ στις κάλπες εξωτερικού η ψηφοφορία έχει ορισθεί ως εξής με τοπική ώρα των πόλεων/χωρών: Σίδνευ από 09:00 έως 18:00, Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00, Βέλγιο από 09:00 έως 17:00, Γαλλία από 11:00 έως 16:00 , Γερμανία από 10:00 έως 18:00, Κύπρο από 07:00 έως 19:00 , Σουηδία από 10:00 έως 19:00, Αγγλία από 10:00 έως 16:00, Νέα Υόρκη από 08:00 έως 13:00, Καναδά από 10:00 έως 17:00.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, που έχει καθορισθεί από την ΕΔΕΚΑΠ, την αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ηλικίας 16 ετών και άνω. Οσοι-ες δεν είναι εγγεγραμένοι-ες σε μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τα εξής βήματα:

-Προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και συμπληρώνουν την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος. Στην αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου-ης του ΠΑΣΟΚ, ο/η εκλογέας βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος ή φίλος-η άλλου κόμματος, αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, και δηλώνει “Επιθυμώ να γίνω μέλος” ή “Επιθυμώ να γίνω φίλος/η”. Διευκρινίζεται στην αίτηση ότι εάν ο/η εκλογέας επέλεξε ότι θέλει να γίνει φίλος/η παρέχει τη ρητή συγκατάθεσή του προς το χρήση, τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων για την καταχώριση στο Μητρώο Φίλων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

-Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

– Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

– Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και προτού να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο αρμόδιος τον μονογράφει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Εκλογικό Τμήμα.

Εχει δοθεί ρητή εντολή από την ΕΔΕΚΑΠ σε όλες τις εφορευτικές επιτροπές στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού να μην ανακοινωθεί κανένα αποτέλεσμα , πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ελλάδα.

Επίσης, επισημαίνεται από την αρμόδια για τις εκλογές επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει το ποσό που θα συγκεντρωθεί ανά εκλογικό τμήμα να αντιστοιχεί στον αριθμό των ψηφισάντων επί 3 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, που τα χρήματα υπολείπονται του αριθμού των ψηφισάντων, το αποτέλεσμα θεωρείται ως μη έγκυρο και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Στο διαδικτυακό σύνδεσμο https://ekloges.digitalsociety.gr/ υπάρχει διαδραστικός χάρτης ώστε όποιος θέλει να ψηφίσει να βρει το πιο κοντινό του εκλογικό κέντρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter