OCCRP: Η Ελλάδα αίρει την ανωνυμία για τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Οι ελληνικές αρχές άρουν την ανωνυμία δύο πληροφοριοδοτών την Πέμπτη για την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, η οποία εμπλέκει αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών, γράφει το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο «Organized Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP) που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κίνηση της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος της χώρας, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, ανοίγει τον δρόμο για πιθανές ποινικές διώξεις εναντίον των ίδιων των μαρτύρων που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, σημειώνει και συνεχίζει:

Οι δύο μάρτυρες, γνωστοί στο παρελθόν με τα ψευδώνυμα Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, έχουν πλέον ταυτοποιηθεί ως Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Η Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis στην Ελλάδα, έγινε προστατευόμενος μάρτυρας το 2017, ενώ ο Δεστεμπασίδης, πρώην διευθυντής της Novartis, προσχώρησε την επόμενη χρονιά.

Η απόφαση άρσης της ανωνυμίας τους κατέστη δυνατή με μια νομοθετική τροποποίηση του ποινικού νόμου της Ελλάδας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου, η οποία παρέχει στους εισαγγελείς διακριτική ευχέρεια να αποκαλύπτουν τις ταυτότητες των μαρτύρων.

Η εξέλιξη έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου η Novartis παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον Νόμο περί Διαφθοράς στο Εξωτερικό των ΗΠΑ, ο οποίος απαγορεύει τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων. Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός πλήρωσε 347 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει κατηγορίες με τις αρχές των ΗΠΑ για φερόμενες δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του επηρεασμού των τιμών των φαρμάκων. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2000 και 2015, περίοδος που επικαλύπτεται με την οικονομική κρίση της χώρας.

Αντί να ξεκινήσει διεξοδική έρευνα για την υπόθεση Novartis, η ελληνική κυβέρνηση στόχευσε εισαγγελείς και δημοσιογράφους που αποκάλυψαν στοιχεία για δωροδοκίες σε πολιτικούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε την άρση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι «θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη συνωμοσία της Novartis».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνδέθηκε με ύποπτες πληρωμές, αποκάλεσε την Μαραγγέλη και τον Δεστεπασίδη «συκοφάντες» και είπε ότι καθοδηγούνται από άλλους, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν τέτοια τερατώδη ψέματα από μόνοι τους».

Το 2022, ένα ειδικό δικαστήριο αθώωσε πολλούς αξιωματούχους που εμπλέκονταν στη διερεύνηση του σκανδάλου, συμπεριλαμβανομένης της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Οι εισαγγελείς απέσυραν επίσης κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων που κατηγορούνταν για εγκληματική ένωση για καταγγελία της υπόθεσης.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Ελλάδα στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς του 2023, την τρίτη χαμηλότερη βαθμολογία εντός της ΕΕ.

Το δημοσίευμα του OCCRP εδώ

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για σκάνδαλο Novartis: Ντροπή για τη χώρα – Πώς θα τολμήσουν στο μέλλον μάρτυρες να καταγγείλουν υποθέσεις;

Φάμελλος για σκάνδαλο Novartis: Η κυβέρνηση υποθήκευσε την κατοχυρωμένη διαδικασία του Δικαίου προστασίας μαρτύρων

Νέα Αριστερά για άρση προστασίας μαρτύρων Novartis: «Ατιμωρησία στους θύτες, τρομοκρατία στους καταγγέλλοντες»