Θάνου: Δυσαρμονία στη συνταξιοδότηση των δικαστών – Να αναδείξουμε το θέμα

Θάνου: Δυσαρμονία στη συνταξιοδότηση των δικαστών – Να αναδείξουμε το θέμα

Πως πρέπει να αναδειχθεί το ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών καθώς έχει προκύψει μια δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στο Σύνταγμα υπογράμμισε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Μιλώντας για το ζήτημα που απασχολεί έντονα τη Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα, η Βασιλική Θάνου είπε χαρακτηριστικά:

«Εμείς θέλουμε καταρχήν να αναδείξουμε το ζήτημα αυτό. Εχει προκύψει μία δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος η οποία ορίζει ότι ο δικαστής φεύγει, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο.

Το 1975 που ορίστηκε το όριο αυτό, διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο, ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952, τότε δηλαδή που το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Τώρα λοιπόν, σιγά-σιγά προϊόντος του χρόνου, μεγάλωσε τόσο πολύ η διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα και της κοινωνικής πραγματικότητας και του προσδόκιμου ζωής, ώστε δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές. Η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική, θα μπορούσαμε να πούμε, το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο. Ετσι πλέον που καταλήξαμε;

Αυτή η διάταξη του Συντάγματος ήταν ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα».

Στην επισήμανση ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι ευνοϊκή και για την απονομή δικαιοσύνης διότι η πείρα όταν κανείς βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο η Βασιλική Θάνου ανέφερε: «Ηταν δύο οι στόχοι. Αφενός η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ισοβιότητας και αφετέρου η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσεως την οποία αποκτά ο ανώτατος δικαστής.

Ολα αυτά ανατρέπονται και που έχουμε καταλήξει; Ο δικαστής μέχρι τον Εφέτη να συνταξιοδοτείται στο 65ο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα ακόμα και από τον απλό υπάλληλο της μέσης ή της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο δε ανώτατος δικαστής εξισώθηκε με όλο τον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό θέτουμε τώρα επιτακτικά το ζήτημα, γιατί ακούτε και ορισμένους που λένε “μα γιατί δεν θέσατε από το 1975 μέχρι σήμερα;“ μα γιατί τώρα έγινε εκρηκτική η διάσταση αυτή μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας, των νομοθετικών εξελίξεων και του Συντάγματος».

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως αρχικώς η προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια είχε αναβληθεί με στόχο υπάρξει εμπεριστατωμένη εισήγηση και με δηλώσεις της την επόμενη ημέρα η κ. Θάνου είχε υπογράμμισει πως θα γινόταν άμεσα.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα αυτό, ο υπουργός Σταύρος Κοντονής έχει τονίσει πως οι αλλαγές αναφορικά με την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορούν να γίνουν μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχολιάζοντας το ζήτημα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλο είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει μία δίκαιη και νόμιμη λύση του ζητήματος με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα.

«Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσει το Σύνταγμα ούτε να αδικήσει τους δικαστικούς λειτουργούς» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

(Πηγή: koutipandoras.gr)

Documento Newsletter