Το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριέλαβε στη συντήρηση εξωτερικών χώρων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το άλλοτε Τείχος των Εθνών που δεν υπάρχει πια…
Διαγωνισμό για την ανακαίνιση εξωτερικών χώρων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ΑΕ. Στον διαγωνισμό αυτό περιλαμβάνεται η συντήρηση – επισκευή – αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο εισόδων, της αγοράς και του Τείχους των Εθνών του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό με ΦΠΑ των 6,13 εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Είκοσι χρόνια σκουριάζει
Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 16η Ιουλίου και η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ολα καλά, θα πει κάποιος, αλλά είναι έτσι; Οχι ακριβώς. Γιατί μπορεί οι δύο είσοδοι και η αγορά να έχουν πέρα από τη σημασία τους και την αισθητική τους, όμως κανείς δεν δύναται να καταλάβει γιατί στο ποσό αυτό θα πρέπει να δοθούν χρήματα και για τη συντήρηση του Τείχους των Εθνών, του οποίου η χρησιμότητα τελείωσε το 2004 μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε που στο συγκεκριμένο έργο απεικονίζονταν διάφορες εικόνες και χάρη στον μηχανικό κυματισμό των σιδερένιων λωρίδων έβλεπες να κυματίζουν σημαίες. Ομως από τότε μέχρι σήμερα το έργο πέρα από το ότι δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτε, παραμένει έτσι ένα κουφάρι που δεν θυμίζει σε τίποτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει κάτι που να θυμίζει για ποιο λόγο κατασκευάστηκε και απλώς ο κάθε πολίτης που περνάει από εκεί βλέπει μια τεράστια σκουριασμένη λευκή σιδερένια κατασκευή, που παραπέμπει στις τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες που βλέπουμε σε κεντρικούς δρόμους, κενές περιεχομένου. Η αυτοψία του Documento αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Το Τείχος των Εθνών είναι ένα γλυπτό κατασκευασμένο από μεταλλικές κοιλοδοκούς. Σχεδιασμένο από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, κινούνταν μηχανικά σε κυματοειδή κίνηση και έχει μήκος 250 μ. και 20 μ. ύψος. Με λίγα λόγια ήταν σχεδιασμένο να λειτουργεί ως γιγαντιαία οθόνη προβολής και πλέον θυμίζει τερατούργημα και μόνο, δεν έχει την παραμικρή χρησιμότητα αλλά παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του ΟΑΚΑ και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να σπαταλήσουν εκατομμύρια για να το συντηρήσουν. Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο. Προφανώς γιατί χρήματα υπάρχουν. Αλλωστε όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, για τη συντήρηση και ανακαίνιση του ΟΑΚΑ υπάρχουν στην άκρη… 58 εκατ. ευρώ.
Ομως αντί αυτά τα χρήματα να πάνε σε επείγουσες ανάγκες συντήρησης, όπως του ολυμπιακού κολυμβητηρίου που έχει σοβαρά προβλήματα υγρασίας στα εξωτερικά τοιχώματα της πισίνας ή του στέγαστρού του που στην πρώτη δυνατή νεροποντή άνοιξε και δημιούργησε καταρράκτη (στις 21 Μαΐου ανακοινώθηκε από τον αν. υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ότι θα στεγανοποιηθεί η οροφή του κολυμβητηρίου) ή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι το χλώριο στην πισίνα πολλές φορές βρίσκεται πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να το εισπνέουν για τα καλά κολυμβητές αλλά και όσοι κάθονται στις εξέδρες, τα χρήματα πηγαίνουν πρωτίστως σε απευθείας αναθέσεις για βαψίματα και καλλωπισμούς. Και όπως φαίνεται, τώρα πηγαίνουν και σε έργα συντήρησης που ουδεμία χρησιμότητα ή συμβολισμό έχουν.
Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα λοιπόν με τον διαγωνισμό «…ο Ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης κατασκευαστικών ατελειών, οι οποίες περιλαμβάνουν για το Τείχος των Εθνών, την εκτέλεση εργασιών ελέγχων με μη καταστροφικές δοκιμές κρίσιμων στοιχείων του δομήματος, επισκευή προβληματικών συγκολλήσεων, εξασφάλιση της στήριξης του συστήματος των κοιλοδοκών, διασφάλιση στεγανότητας της κύριας δοκού και επαναβαφή των μεταλλικών επιφανειών».
Δείτε επίσης: ΟΑΚΑ 2.0: Η… τοστιέρα της οργής
ΟΑΚΑ 2.0: Πολυκαρβονικά από χρυσάφι – 2,5 εκατ. ευρώ η απομάκρυνσή τους
ΟΑΚΑ 2.0: Ουρλιαχτά και απειλές στους διαδρόμους την ώρα που οι εγκαταστάσεις σαπίζουν
ΟΑΚΑ 2.0: Μετά τη σαπίλα οι… καταρράκτες