Με το καλημέρα της νέας χρονιάς οι περισσότεροι άνεργοι ξεκινούν και πάλι την αναζήτηση εργασίας, με την ευχή το 2019 να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ιδού, λοιπόν, ορισμένες από αυτές που θα εμφανιστούν στις αρχές του νέου έτους και απευθύνονται σε νέους άνεργους, επιστήμονες ή και απόφοιτους λυκείου, οι οποίοι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό τομέα αλλά δεν ξέρουν πώς και από πού να αρχίσουν.
«Το σύνολο των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και συνδυάζουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική και εξειδικευμένη κατάρτιση και όχι σε μαζικά προγράμματα που περιορίζονται σε οριζόντιες δεξιότητες» δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
Παρουσιάζοντας τα προγράμματα νέας γενιάς που προσφέρουν νέες επαγγελματικές διεξόδους, ο υφυπουργός ποντάρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, έχοντας στο ενεργητικό του τους έξτρα πόντους που αποκόμισε από τη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, από την οποία βγήκε ενισχυμένος (ως ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ).
Το πρόγραμμα που θα κάνει ποδαρικό το 2019 αφορά 3.000 άνεργους νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, οι οποίοι θα καταρτιστούν, θα πιστοποιηθούν σε ΤΠΕ και θα κάνουν την πρακτική τους στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάρτιση θα αφορά κυρίως την ανάπτυξη λογισμικού. Με τη συγκεκριμένη δράση επιχειρείται άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της οικονομίας.
Επένδυση σε κλάδους αιχμής της οικονομίας
Η δεύτερη δράση του νέου έτους που αναμένεται να τρέξει τον Φεβρουάριο απευθύνεται σε 10.000 νέους άνεργους, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελεί επένδυση σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επιδόσεις στην εξωστρέφεια.
Πιο συγκεκριμένα η δράση επαγγελματικής ενδυνάμωσης αφορά νέους ηλικίας 18-29 ετών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και της κυκλικής οικονομίας.
Η συγκεκριμένη δράση επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ κλάδων που μέχρι σήμερα δεν έχουν την απαιτούμενη διασύνδεση, όπως για παράδειγμα οι κλάδοι της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Η ενίσχυση των logistics της αγροδιατροφής και της σύνδεσής τους με τον τουρισμό αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα που περνάει μέσα και από την ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει η στοχευμένη δράση επαγγελματικής διεξόδου σε ειδικότητες αιχμής για 3.000 απόφοιτους θεωρητικών σπουδών. Απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους έως 29 ετών που επιθυμούν να καταρτιστούν και να κάνουν την πρακτική τους σε μια σειρά από πεδία που έχουν επιστημονική συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών τους, όπως η διαχείριση κοινωνικών δικτύων, το digital marketing και η διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, η αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, η συμβουλευτική τρίτης ηλικίας κ.ά.
Ανοιχτό παραμένει το πρόγραμμα επιδότησης 6.000 νέων θέσεων εργασίας για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες προκηρύχθηκαν οι 6.000 σε πρώτη φάση και απομένουν άλλες 4.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η επιδότηση αφορά ανέργους έως 39 ετών, κατόχους πτυχίου, μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού τίτλου σπουδών κυρίως σε ειδικότητες πληροφορικής. Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης σε κλάδους αιχμής έχει στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάσχεση του brain drain.
Η μεταποίηση, η βιομηχανία και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεων που εντάσσονται στους εν λόγω κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης.
Με συνολικό προϋπολογισμό 112.000.000 ευρώ, η επιδότηση διάρκειας 15 μηνών θα καλύπτει μέχρι και το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του εργαζομένου και διαμορφώνεται ως εξής: έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ), έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ) και έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ).
Πιλοτικό πρόγραμμα για 3.000 ανέργους
Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε 3.000 ανέργους που διαμένουν στους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας και σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρόγραμμα είναι διπλής στόχευσης καθώς επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από τους ανέργους που διαμένουν στην περιοχή.
Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ/μήνα και θα παρέχονται εναλλακτικές επιλογές χρόνου επιδότησης χωρίς δέσμευση.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο σε περιοχές αρμοδιότητας του ΚΠΑ Ελευσίνας, να είναι άνω των 45 ετών και άνεργοι για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι αυταπασχολούμενοι υποβάλλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και επιδοτούνται με ποσό που ξεκινά από τις 8.000 ευρώ και φτάνει στις 12.000 ευρώ.
Για όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διαδικτυακά στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ.