Θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο η Τράπεζα Πειραιώς;

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς λαμβάνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) την απόφαση για το αν θα επιτραπεί στην Πειραιώς να πληρώσει με μετρητά το κουπόνι των Cocos προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η άρνηση του επόπτη ήταν σχεδόν σίγουρη από καιρό καθώς έχει εκδώσει γενική σύσταση προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης για την μη πληρωμή κεφαλαίων όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Έχει γίνει όμως ακόμη πιο σίγουρη τις τελευταίες τρεις μέρες, καθώς η αύξηση της ανησυχίας για έκρηξη των προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας, έχει οδηγήσει τον SSM να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στις τράπεζες της Ευρωζώνης και να πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης. Η απόφαση του SSM, αν και θα ληφθεί σήμερα, θα ανακοινωθεί επίσημα στο τέλος του μήνα αφού εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Δυνητική ζημιά 2.2 δις ευρώ για το Δημόσιο

Μόλις γίνει αυτό, θα έρθει η ώρα της μετατροπής των Cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) της Πειραιώς ύψους 2 δις ευρώ και αξίας 2.4 δις ευρώ μαζί με τους τόκους που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, σε μετοχές. Με τον τρόπο αυτό, το μερίδιο του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου στην Πειραιώς θα ανέλθει από 26.4% που είναι σήμερα στο 61.3% και η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί. Η μετατροπή θα γίνει με την τιμή της νέας μετοχής στα 6 ευρώ, στο επίπεδο όπου έλαβε χώρα η αύξηση κεφαλαίου το 2015 και το Δημόσιο θα λάβει 394,4 εκατομμύρια νέες μετοχές τις οποίες θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο και θα έρθουν να προστεθούν στις 436.6 εκατ. μετοχές που ήδη διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Επειδή όμως η μετοχή της Πειραιώς είναι σήμερα στα 0.76 ευρώ και δεν θα αλλάξει με την μετατροπή των Cocos σε μετοχές, αυτομάτως σε τιμές Χρηματιστηρίου, το Δημόσιο χάνει τα 9/10 των χρημάτων που θα βάλει στην Πειραιώς, δηλαδή καταγράφει δυνητική αρχική ζημιά 2,2 δις ευρώ.

Αυτό που γνωρίζαμε από μέρες – και που επιβεβαιώθηκε πάλι σήμερα από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού οικονομικού Τύπου – είναι ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κρατικοποίηση της Πειραιώς να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να ακολουθήσει η εκ νέου ιδιωτικοποίησή της μέσα σε ένα εξάμηνο.

Αποδίδει η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες όμως που αναφέρουν ότι υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση άρχισε να σκέφτεται και την εναλλακτική λύση της παραμονής της Πειραιώς υπό κρατικό έλεγχο για πολύ καιρό.

Το πρόβλημα με την Πειραιώς είναι ότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να κάνει αύξηση κεφαλαίου, καθώς ναι μεν σήμερα εμφανίζεται ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένη αλλά μέσα στο 2021, καθώς θα προχωρά η εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα παλαιά προβληματικά δάνεια μέσω των τιτλοποιήσεων του σχεδίου «Ηρακλής» θα αποκτήσει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παράλληλα ο SSM θα σκληραίνει τη στάση του προς τις τράπεζες.

Αν όμως η κυβέρνηση δια του ΤΧΣ ευνοήσει την αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή μόνο ιδιωτών ή πουλήσει την κρατική συμμετοχή σε ιδιώτες στην παρούσα πολύ χαμηλή τιμή της μετοχής, (που δεν πρόκειται να ανέβει καλπάζοντας μέσα σε ένα 6μηνο), θα εμφανισθεί αυτομάτως η ζημιά 2.2 δις ευρώ του Δημοσίου, στρώνοντας το έδαφος στη διατύπωση κατηγοριών απιστίας σε βάρος των μελών του ΤΧΣ και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Το πράγμα μπορεί να σωθεί μόνο με ένα τρόπο: με αλλαγή του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε μπορεί να εισφέρει κεφάλαια σε τράπεζες σε προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις – ανακεφαλαιοποιήσεις δηλαδή που γίνονται όσο ακόμη δηλαδή η εποπτική αρχή θεωρεί πως η τράπεζα δεν έχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Αυτό έχει γίνει μια φορά στην Ιταλία και θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ελλάδα. Αν υιοθετηθεί αυτή η λύση, η Πειραιώς θα προχωρήσει μέσα στο 2021 σε νέα αύξηση κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.