Ο Ζελένσκι τρέχει στις ΗΠΑ για να προλάβει τον Τραμπ – Με έτοιμο «σχέδιο νίκης» αναζητά ευκαιρία για ειρηνευτική συμφωνία με βοήθεια Μπάιντεν

Με τη μάχη στο Κουρσκ στην κορύφωσή της και τις συζητήσεις για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξιδεύει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, έτοιμος να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην αντιπρόεδρο και υποψήφια πρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ενδεχομένως και στον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον Ουκρανό πρόεδρο, αφού ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι το σχέδιό του για το τέλος του πολέμου θα συνεπαγόταν την εκχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα της κάλπης, η περίοδος μεταξύ των προεδρικών εκλογών και της ορκωμοσίας του νέου ή της νέας προέδρου τον Ιανουάριο του 2025 θα μπορούσε να αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για ειρηνευτική συμφωνία με τη βοήθεια του Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί και ο Ζελένσκι.

 

Οι Ουκρανοί λένε όχι σε παραχωρήσεις εδαφών

Καθώς όμως ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο σχέδιό του, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών είναι αντίθετο σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα προβλέπει την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι μόλις το ένα τρίτο των Ουκρανών θα δεχόταν να παραχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία εάν αυτό έδινε γρήγορο τέλος στον πόλεμο και εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της χώρας. Αντίθετα, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού απορρίπτει την ιδέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post».

Εκτός από την ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, η Ουκρανία βρίσκεται σε ολοένα πιο δύσκολη θέση όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Οι ενεργειακές υποδομές της υπέστησαν καταστροφές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συστηματικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Το Κίεβο απευθύνει εκκλήσεις στους δυτικούς συμμάχους του να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των ηλεκτρικού δικτύου, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και προμήθεια της Ουκρανίας με περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απέναντι στις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ουκρανία έκρουσε μάλιστα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), τονίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να παγώσει αυτό τον χειμώνα μετά τις μαζικές καταστροφές σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Ο IEA εκτιμά το απαιτούμενο ποσό για το ηλεκτρικό δίκτυο «γύρω στα 30 δισ. δολάρια».

Στο τραπέζι συνεχίζει να βρίσκεται και το ενδεχόμενο η Δύση να δώσει τελικά το πράσινο φως στο Κίεβο προκειμένου να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τους οποίους έχει προμηθευτεί από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Storm Shadow και άλλων παρόμοιων συστημάτων όπως τα αμερικανικά ATACMS. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι τους χρειάζεται για να απωθήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Με την απαίτηση του Κιέβου φαίνεται να συμφωνεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς την περασμένη εβδομάδα με ψήφισμά του υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, κάτι που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

 

Παιχνίδι του ΝΑΤΟ με τη φωτιά

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ωθούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και ενδεχομένως σε μετωπική σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Λευκό Οίκο είναι το ενδεχόμενο τα ρωσικά αντίποινα να λάβουν τη μορφή επίθεσης σε σημεία παραλαβής των πυραύλων από την Ουκρανία, όπως για παράδειγμα μια αεροπορική βάση στην Πολωνία. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να γίνει επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η συμμαχία θα βρισκόταν αυτομάτως σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ακόμη κι αν η χρήση των Storm Shadow δώσει τακτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξει η έκβαση του πολέμου. Καθώς το Κίεβο ζητά να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό, η Μόσχα είχε τον χρόνο να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για ένα πιθανό «ναι» από τη Δύση και έχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές της πιο βαθιά στην ενδοχώρα, μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και πέρα από την εμβέλεια των Storm Shadow.

 

Ρωσική προέλαση και στο Κουρσκ

Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ, ένα δημοσίευμα της βρετανικής φημερίδας «Guardian» ανατρέπει τα περί αιφνιδιασμού της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που απέσπασε ο ουκρανικός στρατός από εγκαταλειμμένες ρωσικές θέσεις, η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας περίμενε την εισβολή και είχε ήδη εκπονήσει σχέδια αποτροπής. Τώρα με τις δυνάμεις της Ουκρανίας σε κάποια σημεία να υποχωρούν, τα στρατηγικά κέρδη αμφισβητούνται. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τ.χλμ. και δεκάδες χωριά και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε την κατεχόμενη ρωσική γη ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά Ρώσος υποστράτηγος ανέφερε ότι οι δυνάμεις τους απελευθέρωσαν κι άλλους οικισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σπάνια κοινή δήλωση ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας: «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κρεμλίνο: Ολέθριο σφάλμα το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό της Ρωσίας σε ειρήνη – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

«Διπλή» επίδειξη δύναμης από Κίνα σε Μέση Ανατολή και Ειρηνικό – Το Πεκίνο δηλώνει παρών στη παγκόσμια σκακιέρα

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

El Pais: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει το σχέδιο Ντράγκι και ποντάρει στα ευρωομόλογα»