Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Δύσκολες ισορροπίες καλείται να τηρήσει στο εσωτερικό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το μπαράζ επικρίσεων για την επιλογή του να εισβάλει στο Κουρσκ της Ρωσίας. Παράλληλα, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί μια «κλίκα» στενών συμμάχων για να εδραιώσει την εξουσία γύρω του, μετά τον καταιγισμό παραιτήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων. Με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα λάβει πιο ευνοϊκή μορφή για το Κίεβο, πολλοί Ουκρανοί χαιρέτισαν την τολμηρή εισβολή στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου. Στην αρχή όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Βασικός στόχος της Ουκρανίας ήταν η Ρωσία να αναγκαστεί να μετακινήσει στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο, ώστε να υπερασπιστεί τα εδάφη της. Ετσι θα μειωνόταν η πίεση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία πράγματι μετακίνησε κάποια στρατεύματα, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν κατόρθωσε να ανατρέψει τις ισορροπίες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο από την άλλη έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στο Κουρσκ, αφήνοντας εκτεθειμένες τις δυνάμεις του στο Ντονέτσκ. Ο ρωσικός στρατός έχει προωθηθεί στην περιοχή, καταλαμβάνοντας δεκάδες χωριά με απώτερο στόχο την κατάληψη του Ποκρόβσκ, πόλης-κλειδί λόγω της γεωγραφικής της θέσης: εκτός του ότι αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον ουκρανικό στρατό για τον ανεφοδιασμό άλλων πολιορκημένων οικισμών.

Προσωρινή θυσία

Σε μια πολύνεκρη επίθεση, η πόλη Πολτάβα δέχτηκε διπλό χτύπημα από πυραύλους, που έπληξαν μια στρατιωτική ακαδημία κι ένα νοσοκομείο. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό ύστερα από αναφορές που υποστήριξαν ότι την ώρα του πλήγματος ήταν σε εξέλιξη υπαίθρια στρατιωτική τελετή, με αρκετούς να κατηγορούν τους αξιωματούχους για απρόσεκτη συμπεριφορά. Ο Ζελένσκι επέρριψε την πλήρη ευθύνη στη Ρωσία αλλά διέταξε «εκτεταμένη εσωτερική έρευνα σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες».

Η γενικότερη εικόνα είναι ότι στο μέτωπο εντός Ρωσίας έχει σχετικά σταθεροποιηθεί ή έστω επιβραδυνθεί η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στρατηγική προτεραιότητα της Μόσχας αποτελεί η Ουκρανία και όχι η εισβολή του Κιέβου. Ετσι, περιγράφουν ως συνειδητή την επιλογή του Κρεμλίνου να αποδεχτεί για ένα διάστημα την ουκρανική κατοχή ρωσικού εδάφους ώστε να εστιάσει σε μέτωπα που θεωρεί σημαντικότερα.

Σαρωτικές αλλαγές

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Ζελένσκι αναγκάστηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα στελέχη, με αποτέλεσμα σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων να παραμένει κενό. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα παραιτήθηκε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ανασχηματισμού στη χώρα από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, ο Ζελένσκι απέλυσε τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Ροστισλάβ Σούρμα και ο πρόεδρος της Βουλής Ρουσλάν Στέφαντσουκ ανακοίνωσε την παραίτηση της Ολχα Στεφανίσινα, υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη στην ΕΕ.

Τον Κουλέμπα αντικατέστησε ο υφυπουργός του Αντρίι Σίμπιχα, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι. Κορυφαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται τι Politico, υποστήριξε ότι ο Κουλέμπα πιθανόν να απομακρύνθηκε γιατί συγκρούστηκε με τον επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι Αντρίι Γέρμακ.

Εκκλήσεις στη Δύση

Καθώς η κατάσταση στα ανατολικά γίνεται ολοένα πιο ασφυκτική, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάζεται να κάνει κινήσεις και στο επίπεδο των σχέσεων με τους δυτικούς συμμάχους του, απευθύνοντας έκκληση να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, τυχόν ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία, με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν να ερμηνευτούν από το Κρεμλίνο ως άμεση επίθεση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγούσε σε μοιραία κλιμάκωση. Η Πολωνία από την πλευρά της επιμένει ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που την απειλούν όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη πάνω από την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσουκ μία ημέρα αφότου συνετρίβη ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο και ο πιλότος του σκοτώθηκε. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη για πρώτη φορά σε μάχη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια ρωσικών επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα.

Η Μόσχα αναθεωρεί το πυρηνικό της δόγμα

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει αλλαγές στην πολιτική που ορίζει τις συνθήκες για τη χρήση από τη Μόσχα πυρηνικών όπλων, αλλά δεν έχει διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα είναι αυτές. Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IEAE) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια –βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο– είναι «πολύ εύθραυστη» και ο κίνδυνος καταστροφής παραμένει.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης

«Εσείς θα βρείτε τον τρόπο…» – Το μήνυμα της Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έκθεση Ντράγκι

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές το Σαββατοκύριακο

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Ξεχαρβαλωμένος παιδότοπος

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter