Ο Ζακ πέθανε με τον τρόπο που όλοι είδαμε…

Ο Ζακ πέθανε με τον τρόπο που όλοι είδαμε…

Από ισχαιμία του μυοκαρδίου άφησε την τελευταία του πνοή στις πλάκες της οδού Γλάδστωνος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου ο Ζακ Κωστόπουλος και χωρίς να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό ξεκαθαρίζουν οι πολυαναμενόμενες τοξικολογικές και οι ιστολογικές εξετάσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το popaganda.gr, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δρα Γρηγόρη Λέων, πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, που μίλησε στην «Εφ.Συν.».

Το πόρισμα των ιατροδικαστών

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία θα συνεκτιμά τα τοξικολογικά, ιστολογικά και νεκροτομικά ευρήματα και θα διακριβώνει τα αίτια του θανάτου του 33χρονου ακτιβιστή.

Η ιατροδικαστική έκθεση θα παραδοθεί στην Ασφάλεια Αθηνών, η οποία έκανε την προανάκριση και συνέταξε τη δικογραφία, και αμέσως θα αποσταλεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Είναι σαφές ότι αναλόγως με τα αποτελέσματα της έκθεσης θα διαμορφωθούν και οι κατηγορίες σε βάρος των αυτουργών.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, δεν είχε στον οργανισμό του καμία «ένοχη» ουσία και, τέλος, ο θάνατός του επήλθε μισή ώρα μετά το πρώτο λιντσάρισμα που δέχτηκε on camera από δύο πολίτες. Θυμίζουμε ότι ακολούθησε δεύτερο λιντσάρισμα από αστυνομικές δυνάμεις.

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος για τα αίτια θανάτου, ο δρ Λέων εξηγεί ότι «μπορεί το χτύπημα άμεσα σαν χτύπημα να μην έδωσε μια βλάβη θανατηφόρο, όμως μπορεί να δημιούργησε μια στρεσογόνο κατάσταση η οποία προφανώς επηρέασε στο να γίνει σπασμός των στεφανιαίων αγγείων και ισχαιμία».

Το στρες, υπό την έννοια της μεγάλης σωματικής ή ψυχικής πίεσης, μας εξηγεί, αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αγγείων και ισχαιμία.

Η τοξικολογική εξέταση

Η τοξικολογική εξέταση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ο Ζακ να βρισκόταν υπό την επήρεια, αποκλείοντας μια σειρά ναρκωτικών ουσιών από την κάνναβη και τα οπιούχα, αμφεταμίνες και μεταμφεταμίνες, βενζοδιαζεπίνες -μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες- μέχρι την κοκκαΐνη και τη μεθαδόνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέταση, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά όσον αφορά την ανίχνευση των εξής ναρκωτικών ουσιών: οπιούχα, κανναβινοειδή, κοκαΐνη/μεταβολίτες, αμφεταμίνες/μεταμφεταμίνες, βενζοδιαζεπίνες, μεθαδόνη/μεταβολίτες.

Σημειώνεται ότι οι μεταβολίτες που αναφέρονται στις περιπτώσεις της κοκαΐνης και της μεθαδόνης είναι στοιχεία των ναρκωτικών ουσιών που μπορούν να ανιχνευτούν πολλές εβδομάδες μετά τη χρήση.

Ακόμα, κάθε ναρκωτική ουσία έχει τον δικό της «χρόνο ζωής» κατά τον οποίο παραμένει στον ανθρώπινο οργανισμό, που στην περίπτωση των βενζοδιαζεπινών είναι λίγες ώρες και της κάνναβης μέχρι και ένα δεκαπενθήμερο.

«Ουσιαστικά αποκλείει όλα τα ναρκωτικά», επισημαίνει ο δρ Γρηγόρης Λέων και εξηγεί πως μια αρνητική τοξικολογική εξέταση «μας λέει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το άτομο δεν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών».

Η ιστολογική εξέταση

Η ιστολογική τώρα εξέταση, «δείχνει ότι ο θάνατος προκλήθηκε από ισχαιμία του μυοκαρδίου», μας λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εξηγεί ότι το μυοκάρδιο δεν είχε την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου για να αντέξει.

Ωστόσο, δεν δείχνει από τι προήλθε η συγκεκριμένη ισχαιμία, ποιος δηλαδή ήταν ο μηχανισμός που προκάλεσε τον θάνατο.

Ο ιατροδικαστής τονίζει ότι τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης πρέπει να συνδεθούν με τα νεκροτομικά ευρήματα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν προκειμένου να εντοπιστεί το αίτιο θανάτου. Κι αυτό διότι η ιστολογική εξέταση «δεν εντοπίζει τραυματικής αιτιολογίας εύρημα που να μπορεί άμεσα να συνδεθεί με τραυματική αιτιολογία».

Ούτε τα ευρήματα στον εγκέφαλο «μας δίνουν κάτι που να συμβαδίζει με την τραυματική αιτιολογία».

Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα, όπως εξηγεί, «δεν αποκλείουν τον θάνατο από τραύματα. Μπορεί να είναι τραυματισμός ο οποίος να προκάλεσε την αιτία της ισχαιμίας, για παράδειγμα να σταμάτησε το αναπνευστικό με κάποιον τρόπο. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεκτιμηθούν τα ιστολογικά και τα νεκροτομικά ευρήματα. Για να μπορέσουμε να δούμε από τι προήλθε ο θάνατος», λέει.

Ως προς το ήπαρ η καθολική μακροφυσαλιδώδης στεάτωση ήπατος που διαφαίνεται «είναι συμβατή με την πρότερη χρήση τοξικών ουσιών είτε φαρμάκων», προσθέτει.

Ακόμα η ιστολογική μάς μιλάει για έντονο οίδημα και συμφόρηση των πνευμόνων το οποίο «μπορεί να έχει σχέση και με την καρδιά. Μπορεί να είναι συνέπεια της καρδιακής ανακοπής, δηλαδή το οίδημα να είναι αποτέλεσμα της καρδιακής δυσλειτουργίας», σημειώνει ο δρ Λέων.

Τέλος, τα νεφρά, όπως καταδεικνύεται, δεν παρουσιάζουν παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, με λίγα λόγια «είναι πεντακάθαρα».

Πηγή: efsyn.gr

Documento Newsletter