Ολομέτωπη επίθεση στον Γιάννη Βρούτση, τον οποίον χαρακτηρίζουν «υπουργό ανεργίας», εξαπολύουν οι πρώην εργαζόμενοι της 8/2018 Δημόσιας Προσκλησης του ΟΑΕΔ καθώς, όπως καταγγέλλουν, αποκλείστηκαν από το νέο πρόγραμμα και τον καλούν να παραιτηθεί.
«Σήμερα τελικά δημοσιεύθηκε ύστερα από δεκάδες εξαγγελίες η νέα κοινωφελής εργασία 36.500 θέσεων. Σωστά διαβάζετε δεν είναι ψέμα. Δημοσιεύθηκε στην σελίδα του Οαέδ, η Δημόσια Πρόσκληση 4/2020, ΑΡ. ΠΡΩΤ. 37195/29-06-2020», αναφέρουν
«Το κεφάλαιο 1 παράγραφος 1.2 της Δημόσιας Πρόσκλησης, αναφέρει και την τελική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται 40.000 και πλέον πρώην εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», προσθέτουν.
«Συγκεκριμένα αναφέρει:
1.2. Η δράση της απασχόλησης, κατά το συγχρηματοδοτούμενο οκτάμηνης διάρκειας σκέλος της, απευθύνεται σε όλους τους Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, εκτός από τους Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθ. 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019 Δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.
Ο κύριος Βρούτσης, όλο αυτό το διάστημα από το περίφημο δελτίο τύπου τον Μάρτιο του 2020 και μετά, στο οποίο πανηγυρικά μαζί με τον κύριο Θεοδωρικάκο ανακοίνωσαν το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αγνόησε συστηματικά τα αιτήματα των πρώην εργαζομένων με την 8/2018 Δημόσια Πρόσκληση, σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα. Οι πρώην εργαζόμενοι σε όλες τις επιστολές τους τόνιζαν τεκμηριωμένα ότι ο αποκλεισμός τους είναι άδικος και αναίτιος κι ότι ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε ανάλογο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί κατά το παρελθόν σε όλους τους Δήμους της χώρας είναι: η Δημόσια Πρόσκληση 5/2013, η Δημόσια Πρόσκληση 2/2015, η Δημόσια Πρόσκληση 1/2017 και η Δημόσια Πρόσκληση 8/2018. Στην Δημόσια Πρόσκληση 2/2015 είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μεταξύ αυτών και της Δημόσιας Πρόσκλησης 5/2013. Στην Δημόσια Πρόσκληση 1/2017 οι ωφελούμενοι της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Στην Δημόσια Πρόσκληση 8/2018 οι ωφελούμενοι της Δημόσιας Πρόσκλησης 1/2017 είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Η απάντηση του κυρίου Βρούτση για όλα αυτά σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Σύριζα κύριου Χρήστου Γιαννούλη στην Βουλή, ήταν πως οι αποκλεισμοί αυτοί πάντα γίνονταν ακόμα και επί Σύριζα. Αυτή η απάντηση δεν κρύβει ούτε άγνοια, ούτε ανικανότητα αλλά ιδεοληψία και πολιτική τιμωρία σε όσους συμμετείχαν σε συγκεκριμένα προγράμματα θεωρώντας τους συγκεκριμένους πρώην εργαζόμενους ως κομματικά παιδιά του Σύριζα. Λέγοντας ψέμματα για τους αποκλεισμούς, καθώς οι Δημόσιες Προσκλήσεις του παρελθόντος αποδεικνύουν το αντίθετο από τα λεγόμενα του κυρίου Βρούτση, δεν κρύβεται η πολιτική στοχοποίηση 40.000 ανέργων.
Ο συγκεκριμένος υπουργός δεν αγνόησε μόνο τα αιτήματα των πρώην εργαζομένων, αλλά αγνόησε και τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή την ίδια την Βουλή και τις διαδικασίες της, καθώς δεν απάντησε στις ερωτήσεις και στις αναφορές των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής των πρώην εργαζομένων στο νέο πρόγραμμα. Δεν έλαβε υπόψιν του ούτε τις συνέπειες που θα είχε σε 40.000 οικογένειες η πανδημία του κορονοϊού, ακόμα και για την επιβίωση τους. Ο συγκεκριμένος υπουργός αγνόησε επίσης αιτήματα Δήμων από όλη την Ελλάδα σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής καθώς όπως τόνιζαν, οι πρώην εργαζόμενοι της 8/2018 Δημόσιας Πρόσκλησης διέθεταν ήδη την εμπειρία για να καλύψουν τα κενά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα λόγω του κορονοϊού και της αύξησης της ανεργίας, ζήτησαν από το υπουργείο να μην μείνει ούτε μία θέση κενή όπως στα προηγούμενα προγράμματα.
Και πάλι ο κύριος Βρούτσης αγνόησε τα αιτήματα αυτά.
Θα αναλάβει ο κύριος Βρούτσης άραγε την ευθύνη για τις κενές θέσεις οι οποίες ίσως ξεπεράσουν και τις 5.000 στο νέο πρόγραμμα; Δεν επιτρέπεται να μείνει ούτε μία θέση κενή σε μια τέτοια περίοδο δύσκολη λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία από τις συνέπειες του κορονοϊού.
Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Ο Υπουργός “Ανεργίας” κατά την περίοδο 2013 – 2014 έφτασε τα ποσοστά της ανεργίας έως και το 27,5%. Σήμερα, ξανά ως Υπουργός Εργασίας μετατρέπει το αξίωμα του σε Υπουργό “Ανεργίας”, καθώς τα ποσοστά ανεργίας ξανά επί θητείας του αυξάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις του με αποκλεισμούς 40.000 ανέργων από προγράμματα για ανέργους, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Κύριε Βρούτση αποτύχατε… Παραιτηθείτε…»
Πηγή: Οι πρώην εργαζόμενοι της 8/2018 Δημόσιας Προσκλησης του ΟΑΕΔ