Ο υπουργός Αδωνης… δικαστής στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τρανή απόδειξη όσων αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας αποτελούν όσα πρωτοφανή συνέβησαν τόσο εντός όσο και εκτός της δικαστικής αίθουσας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη της αποκαλούμενης και ως «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις 22 παράνομες προσλήψεις.

Ενας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αδωνης Γεωργιάδης, στενοί συνεργάτες του οποίου είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση, παρενέβη εντελώς αντιθεσμικά στην ακροαματική διαδικασία κάνοντας ακόμη και υποδείξεις στους δικαστές. Δευτερόλεπτα αργότερα μέλη της προσωπικής του φρουράς απώθησαν βίαια τον παρόντα στο ακροατήριο δικηγόρο Γιάννη Απατσίδη όταν αντέδρασε για την πρωτοφανή παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Αδ. Γεωργιάδη. Τόσο για την απαράδεκτη συμπεριφορά του εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και για την τραμπούκικη ενέργεια του αστυνομικού φρουρού του σε βάρος του δικηγόρου Απατσίδη.

Η στάση του Παύλ. Μαρινάκη εξηγείται: από τη μια είναι η πάγια καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που εκπροσωπεί και συνηθίζει τέτοιες συμπεριφορές, από την άλλη υπάρχει και ένα γεγονός που προφανώς ενίσχυσε την έμπρακτη στήριξή του στον Αδ. Γεωργιάδη.

Δείτε επίσης: Διαπλοκή Μαρινάκη με τη δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Καλύπτει Άδωνη και το πρώην αφεντικό του

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι, όπως αποκαλύπτει το Documento, κατά το παρελθόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο του συνηγόρου υπεράσπισης δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στη δίκη, οι οποίοι μάλιστα είναι στενοί συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη, Είναι προφανές ότι το θεσμικό «κοστούμι» του κράτους δικαίου είναι πολύ στενό για να χωρέσει τον υπουργό και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να μην πράττει τίποτε για τις κατάπτυστες αυτές συμπεριφορές.

Ωμή παρέμβαση και τραμπουκισμοί

Η επίμαχη δίκη αφορά τις 22 παράνομες προσλήψεις που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2013-14, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης, και ζημίωσαν το δημόσιο με 251.629 ευρώ. Μάλιστα κατά την κατάθεσή του σε προηγούμενη δικάσιμο ο Αδ. Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος είχε ζητήσει με «προφορική εντολή» προς την τότε διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τέσσερις: ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, επίσης μετακλητή συνεργάτιδα του νυν υπουργού Υγείας, όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφασή του, και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου, η οποία είχε διοριστεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.

Διαβάστε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Απαράδεκτη συμπεριφορά Γεωργιάδη – Έκανε υποδείξεις στην έδρα

Την περασμένη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η δίκη συνεχιζόταν έπειτα από διακοπή με την κατάθεση ως μάρτυρα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως κατέθεσε ήταν αυτός που «αποκάλυψε την υπόθεση», είχε καταθέσει αίτημα μέσω του δικηγόρου Γ. Απατσίδη προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας. Η κίνηση αυτή έγινε μετά και τις αποκαλύψεις του Documento για την προκλητική «στροφή» της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ να μην υποβάλει δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας τρεις μέρες προτού ξεκινήσει η δίκη, παρά το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε λάβει διαφορετική απόφαση.

Το αίτημα Πολάκη έγινε δεκτό από το δικαστήριο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να καταθέτει. Παρών στο ακροατήριο ήταν και ο Αδ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας, αν και σε αυτό το στάδιο η παρουσία του δεν ήταν απαραίτητη, βρισκόταν στο δικαστήριο επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο να καταθέσουν αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Παύλ. Πολάκη. Το αίτημα όμως δεν είχε υποβληθεί.

Ενώ ο Παύλ. Πολάκης συνέχιζε να καταθέτει και δεχόταν ερωτήσεις από μια εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, τη δικηγόρο Μαριλένα Παπαχρήστου, ο Αδ. Γεωργιάδης παρενέβη ξαφνικά και αναιτιολόγητα. Συγκεκριμένα, διέκοψε τη διαδικασία λέγοντας: «Τι διαδικασία είναι αυτή; Ο κ. Πολάκης διευθύνει τη δίκη;».

Αντέδρασε τότε ο γνωστός δικηγόρος Γ. Απατσίδης. «Τι είναι αυτά τα πράγματα, από πού κι ως πού ο κ. Γεωργιάδης παρεμβαίνει στη διαδικασία; Επειδή είναι υπουργός;» είπε, ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να περάσει εκτός αίθουσας.

Στο σημείο εκείνο ο επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς του Αδ. Γεωργιάδη πλησίασε τον δικηγόρο μαζί με ακόμη δύο αστυνομικούς και τον απώθησε βίαια. Η αντίδραση του δικηγόρου ήταν άμεση και ζήτησε την προστασία της έδρας. Επικράτησε πανδαιμόνιο. Ο δικηγόρος Απατσίδης κάλεσε τηλεφωνικά την Αμεση Δράση να φτάσει στο σημείο, ενώ ανέφερε ότι θα καταθέσει μηνύσεις.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την πρόθεση να υποβάλει μηνύσεις, τόσο ο Αδ. Γεωργιάδης όσο και η αστυνομική του φρουρά αποχώρησαν ανενόχλητοι από την αίθουσα.

Οι υποδείξεις Γεωργιάδη

Λίγο προτού αποχωρήσει ο Αδ. Γεωργιάδης προχώρησε σε ακόμη μία πρωτοφανή ενέργεια και ενώ το δικαστήριο είχε διακόψει τη συνεδρίαση για τις 13 Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας πλησίασε την έδρα και σε έντονο ύφος ανέφερε: «Παρακαλώ πολύ και εγώ έχω εργασίες αλλά είμαι εδώ και είναι απαράδεκτο ότι διέκοψε το δικαστήριο για να κάνει τις δουλειές του (σ.σ.: εννοούσε τον Πολάκη). Ολα έχουν κάποια όρια» τόνισε, κάνοντας στην ουσία υποδείξεις προς την έδρα του δικαστηρίου, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ανδρέα Ντόκο να μην αντιδρά.
Η στάση Γεωργιάδη ήταν απαράδεκτη για υπουργό. Οπως σχολίασε δικηγόρος που βρισκόταν εντός της αίθουσας: «Από πού κι ως πού ο κ. Γεωργιάδης κάνει υποδείξεις στην έδρα; Εχει τελειώσει την κατάθεσή του ως μάρτυρα και δεν έχει κληθεί εκ νέου». Είναι προφανές ότι ο υπουργός Υγείας έκανε επίδειξη ισχύος στο δικαστήριο όπου κατηγορούμενοι ήταν στενοί του συνεργάτες, καταπατώντας κάθε έννοια ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Είναι σίγουρο ότι εάν στη θέση Γεωργιάδη ήταν ο Παύλ. Πολάκης, οι δικαστικές ενώσεις θα είχαν βγάλει αιχμηρές ανακοινώσεις σε βάρος του.

Ο Μαρινάκης στηρίζει και εκθέτει

Η ωμή παρέμβαση Γεωργιάδη και οι τραμπουκισμοί του φρουρού του προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Σαρακιώτη. Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος για τον υπουργό του και οφείλει να τον ανακαλέσει άμεσα στην τάξη. Σε διαφορετική περίπτωση το εν λόγω περιστατικό επίδειξης αλαζονείας και έλλειψης σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη θα χαρακτηρίζει συλλήβδην την κυβερνητική στάση έναντι των θεσμών».

Διαβάστε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ωστόσο από την πλευρά Μητσοτάκη όχι μόνο παρέμβαση δεν υπήρξε αλλά αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλ. Μαρινάκης παρείχε πλήρη πολιτική στήριξη στον Αδ. Γεωργιάδη απαντώντας σε ερώτηση του Documento κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η κάλυψη Μαρινάκη δεν ήταν τυχαία. Ο Παύλ. Μαρινάκης συνδέεται με τον δικηγόρο Αλέξη Αθανασόπουλο, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης του Σταμ. Πουλή και της συζύγου του Ανδρ. Θεοφιλάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλ. Μαρινάκης είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στη δικηγορική εταιρεία ΑΑ Law Firm που έχει ιδρύσει και διευθύνει ο Αλ. Αθανασόπουλος, όπως προκύπτει από παλαιότερη καταχώρηση στην ιστοσελίδα aalawfirm.gr.

Η στάση Μαρινάκη απλώς επιβεβαιώνει όσα καταμαρτυρεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, σε συνέχεια της πρωτοφανούς συμπεριφοράς του Αδ. Γεωργιάδη. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όλα αυτά γίνονται κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει το ψήφισμα-καταδίκη σε βάρος της κυβέρνησής του.

Ερωτήματα για την άδεια από τον ΔΣΑ

Στο μεταξύ ερωτήματα εγείρονται για την άδεια που έδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η συγκεκριμένη δίκη. Συγκεκριμένα, στις 15 Ιανουαρίου, όταν είχε προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης, ήταν σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η πλευρά των κατηγορουμένων παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου άδεια από τον ΔΣΑ προκειμένου οι δικηγόροι να παρασταθούν στη δίκη και έτσι η υπόθεση να εκδικαστεί. Οπως κι έγινε.

Αντίθετα, στις 9 Φεβρουαρίου, όταν και είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δεύτερη δίκη με τις 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τους ίδιους κατηγορούμενους, η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων. Επομένως τίθεται εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο ο ΔΣΑ έδωσε άδεια να εκδικαστεί η πρώτη υπόθεση και με ποιο σκεπτικό.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Πλήρης κάλυψη Μαξίμου σε Γεωργιάδη

Σχετικό ερώτημα υπέβαλε προς τον ΔΣΑ για λογαριασμό του Documento ο δικηγόρος Γ. Απατσίδης, ζητώντας να απαντήσει ο σύλλογος «με ποια αιτιολογία» δόθηκε η αίτηση εξαίρεσης από την αποχή των δικηγόρων. Ωστόσο σε έγγραφη απάντηση η γραμματεία του γενικού διευθυντή του ΔΣΑ ανέφερε ότι «το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς αξιολογείται ότι μόνο οι εμπλεκόμενοι διάδικοι στο πλαίσιο μιας ενεργούς δίκης έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα πρόσβασης στα έγγραφα και στις πληροφορίες που αιτείστε».

 

Γιάννης Απατσίδης, Δικηγόρος
«Αποδεικνύεται η καθεστωτική λειτουργία»

Ολα όσα συνέβησαν στο ακροατήριο κι εκτός αυτού αποδεικνύονται με κάθε νόμιμο μέσο. Δυστυχώς καταδεικνύουν την καθεστωτική λειτουργία ορισμένων που δεν έχουν την παραμικρή αιδώ να εμφανίζονται ως τοποτηρητές στα δικαστήρια για να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην απαλλαγή κατηγορουμένων.

Αυτό μου θυμίζει όταν κάποτε κάποιοι βουλευτές της ΝΔ ήρθαν ως «μάρτυρες», εντός κι εκτός εισαγωγικών, για να παρακολουθήσουν τη δίκη γνωστού παιδόφιλου στελέχους της ΝΔ που μάλιστα καταδικάστηκε παρά την αδιάντροπη συνδρομή τους.

Πλέον ο κ. Γεωργιάδης με την απλόχερη στήριξη του κ. Παύλου Μαρινάκη, που αμφιβάλλω εάν θα συνεχιστεί, επιδόθηκε και σε εις βάρος μου συκοφαντίες, εκτός του ότι έγινε και ωτακουστής εκτός από τηλεπωλητής. Δυστυχώς γι’ αυτόν υπάρχουν έντιμοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που σύντομα θα πατάξουν την αξιόποινη δράση του.

Παρεμπιπτόντως, προφανώς είναι ίδιον του χαρακτήρος του κ. Γεωργιάδη να μην ενημερώνει τον αρμόδιο εισαγγελέα για αξιόποινες πράξεις των οποίων λαμβάνει γνώση επίσημα, ή να τις διαστρεβλώνει, παραπέμποντάς τον και στα όσα έλαβαν χώρα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επί της υπουργίας του.

Προφανώς ο άνθρωπος αυτός θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο του να αποκαθάρει τον χώρο της υγείας, τον μολυσμένο από τις παράνομες δραστηριότητες των φίλων του, στους οποίους απλόχερα παρείχε τη φτερούγα της προστασίας του, που είναι τόσο δυναμική όσο και η φωνή του, που διαταράσσει πλέον ακόμη και τα δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης: Νέο επικοινωνιακό σόου Άδωνη για να καλύψει την αντιθεσμική παρέμβαση στo δικαστήριo (Video)

Πολάκης: Καταθέτει αγωγή κατά Γεωργιάδη – «Για όσες αθλιότητες εκστόμισε»

Πολάκης στη δική ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι παράνομες προσλήψεις ήταν ρουσφέτια του Γεωργιάδη