Ο υπόγειος πόλεμος των εμβολίων

Αναστάτωση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των φαρμακευτικών εταιρειών εντός της ΕΕ. Στο περιθώριο της κρίσης ορισμένοι διαβλέπουν έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ των νεοφιλελεύθερων (ορντοφιλελεύθερων) που θέλουν κρατική παρέμβαση και κανόνες και των τυπικά νεοφιλελεύθερων που αφήνουν τις εταιρείες να «αυτορρυθμιστούν».

Η Γερμανία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εδώ και έναν χρόνο, με την πανδημία να αντικαθιστά κατά κάποιον τρόπο το προσφυγικό. Για τις γερμανικές εφημερίδες είναι κοινό μυστικό ότι η πίεση που υφίσταται η καγκελαρία από την κοινή γνώμη είναι πλέον ασφυκτική, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η οργή για τα περιοριστικά μέτρα και ακόμη περισσότερο για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οργή στη Γερμανία

Ο μέσος Γερμανός αδυνατεί να αντιληφθεί πως η χώρα του άφησε στις Βρυξέλλες τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Η αδυναμία αυτή μετατράπηκε σε οργή όταν φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στη συμφωνία των Βρυξελλών με την αμερικανική εταιρεία Pfizer (πολλώ δε μάλλον που η πατέντα του εμβολίου ανήκε στη γερμανική BioNteck) και σε τσουνάμι εδώ και μια εβδομάδα, όταν η βρετανοσουηδική φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην παραγγελία των 100 εκατομμυρίων εμβολίων μέχρι τέλη Μαρτίου. Η οργή δυνάμωσε ακόμη περισσότερο όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες υπόνοιες ότι τα εμβόλια αυτά θα πήγαιναν στην Αγγλία ή σε άλλες τρίτες χώρες όπου οι τιμές πώλησης είναι πιο ακριβές.

Τώρα η υπόθεση έχει εξελιχτεί σε υπόγειο πόλεμο των νεοφιλελεύθερων του Βερολίνου και των νεοφιλελεύθερων ευρωκρατών στις Βρυξέλλες. Οι πρώτοι ζητούν ακόμη και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται εντός της ΕΕ και οι δεύτεροι απαντούν ότι στόχος είναι η ενημέρωση από τις εταιρείες για το πόσες παρτίδες εμβολίων παρασκευάζονται και πού πηγαίνουν.

Πολιτικοί όπως ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική από τους Χριστιανοδημοκράτες για τα εμβόλια, επιθυμούν, σύμφωνα με το Politico, οι χώρες της ΕΕ να είναι σε θέση να περιορίσουν εντελώς τις εξαγωγές, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τους καλβινιστές ελεύθερους εμπόρους που διαχειρίζονται τη γενική εμπορική πολιτική της ΕΕ στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ρίγη στο εμπορικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο παραδοσιακά είναι ενάντια σε κάθε περιορισμό και κρατικό προστατευτισμό.

Ο επικεφαλής του τομέα Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το όποιο μέτρο δεν είχε στόχο να εμποδίσει τις αποστολές εμβολίων στα λιμάνια, αλλά αντίθετα στόχευε στη μεγαλύτερη λογοδοσία των φαρμακευτικών εταιρειών, ρίχνοντας φως στο πότε και πού στέλνουν τα φάρμακά τους, θέμα για το οποίο η ΕΕ αγωνίζεται να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις από στελέχη των μεγάλων φαρμακευτικών.

Αδιαφανείς συμφωνίες

Ωστόσο η ΕΕ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που σύναψε με τις φαρμακευτικές. H AstraZeneca από την πλευρά της, σε μια κίνηση καλής θέλησης, έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την ΕΕ. Αν και στο πολυσέλιδο κείμενο το μαύρο καλύπτει πολλές παραγράφους (ειδικά εκείνες στις οποίες αναφέρονται οι συμφωνηθείσες παρτίδες εμβολίων και οι ημερομηνίες παράδοσης), υπάρχει πρόβλεψη ότι και τα δύο εργοστάσια της φαρμακευτικής στην Αγγλία θα προμηθεύουν με εμβόλια την ΕΕ. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση αδυναμίας παράδοσης των συμφωνηθεισών δόσεων. Κάποιοι θυμούνται ότι μόλις την περασμένη άνοιξη η Γερμανία και η Γαλλία εμπόδισαν τις εξαγωγές ιατρικών μασκών εκτός των συνόρων τους, με την αρμόδια Επιτροπή να ζητά δημοσίως την άρση αυτών των περιορισμών και το Βερολίνο να συναινεί μόνο αφότου η Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές εκτός της ΕΕ.