Ο ύπνος δεν βοηθά τον εγκέφαλο να αποβάλλει τις τοξίνες

Ένας καλός ύπνος, λόγω της αναζωογονητικής του δράσης, πιστεύεται ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον εγκέφαλο,

Ωστόσο, νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η θεωρία, η οποία έχει γίνει κυρίαρχη άποψη στη νευροεπιστήμη, θα μπορούσε να είναι λανθασμένη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience και αναδημοσιεύτηκε από τον Guardian, διαπίστωσε ότι η κάθαρση και η κίνηση υγρών στον εγκέφαλο των ποντικών ήταν, στην πραγματικότητα, αισθητά μειωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου και της αναισθησίας.

«Ακουγόταν σαν μια ιδέα για… Νόμπελ», δήλωσε ο καθηγητής Νικ Φρανκς, καθηγητής βιοφυσικής και αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και συν-επικεφαλής της μελέτης.

«Αν έχετε έλλειψη ύπνου, αμέτρητα πράγματα πάνε στραβά – δεν θυμάστε πράγματα καθαρά, ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι κακός», πρόσθεσε. «Η ιδέα ότι ο εγκέφαλός σας κάνει αυτό το βασικό «νοικοκύρεμα» κατά τη διάρκεια του ύπνου μοιάζει να έχει νόημα».

Ωστόσο, υπήρχαν μόνο έμμεσες ενδείξεις ότι το σύστημα απομάκρυνσης των «αποβλήτων» του εγκεφάλου αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, τόνισε ο Φρανκς.

Τι έδειξε η τελευταία μελέτη για την σχέση ύπνου και εγκεφάλου

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική για να μελετήσουν τους εγκεφάλους ποντικών. Αυτό τους επέτρεψε να δουν πόσο γρήγορα η χρωστική μετακινείται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες, που ονομάζονται κοιλίες, σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και τους επέτρεψε να μετρήσουν άμεσα τον ρυθμό απομάκρυνσης της χρωστικής από τον εγκέφαλο.

Η μελέτη έδειξε ότι η κάθαρση της χρωστικής μειώθηκε κατά περίπου 30% στα ποντίκια που κοιμόντουσαν και κατά 50% στα ποντίκια που βρίσκονταν υπό αναισθησία, σε σύγκριση με τα ποντίκια που παρέμεναν ξύπνια.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα ευρήματα μπορούν να αφορούν και τον άνθρωπο, καθώς ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά.

Τα ευρήματα έχουν σημασία για την έρευνα σχετικά με την άνοια, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για τη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή αν είναι απλώς ένα πρώιμο σύμπτωμα. Ορισμένοι είχαν υποθέσει ότι χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι σε θέση να καθαρίσει αποτελεσματικά τις τοξίνες, αλλά η τελευταία έρευνα εγείρει αμφιβολίες για την αληθοφάνεια αυτής της εξήγησης.

«Επειδή αυτή η ιδέα έχει ασκήσει τέτοια επιρροή, είναι πιθανώς αυξημένο το άγχος των ανθρώπων ότι αν δεν κοιμηθούν, θα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια», εξήγησε ο Φρανκς.

Δείτε επίσης:

Νέα ομοφοβική επίθεση κατά Κασσελάκη στον Βόλο: Άμεση η απάντησή του – «Να’ σαι καλά…» (Video)


Μήπως είσαι ψηφοφόρος με… περικεφαλαία;


Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες


Ωμή παρέμβαση Ράμα υπέρ Μητσοτάκη και κατά αντιπολίτευσης – Κατά τα άλλα… τσακώνονται για τον Μπελέρη (Video)


Super League: Όλα τα σενάρια για τον τίτλο – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση


Eurovision 2024: Ευθείες βολές κατά της EBU από το Bambie Thug – Οι καταγγελίες για υποκίνηση βίας από το Ισραήλ (Video)

 

Ετικέτες