Ο υπεράνθρωπος με τη χρυσή καρδιά – Ο Ντικέμπε Μουτόμπο δεν ήταν ένας απλός σταρ του ΝΒΑ

Ο υπεράνθρωπος με τη χρυσή καρδιά – Ο Ντικέμπε Μουτόμπο δεν ήταν ένας απλός σταρ του ΝΒΑ

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 21 ετών το 1988 με ειδική πανεπιστημιακή υποτροφία που απευθυνόταν σε πρόσφυγες, δίχως να σκαμπάζει γρι αγγλικά. Μιλούσε όμως πέντε άλλες γλώσσες και διαλέκτους, είχε ζήσει στο σκούρο πετσί του τη φτώχεια και ένιωθε ταγμένος στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Γράφτηκε στο κολέγιο της Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον για να σπουδάσει ιατρική, αλλά το θεόρατο μπόι του (2,18 μ.) τον έστειλε γρήγορα στο γήπεδο του μπάσκετ, στα χνάρια του Πάτρικ Γιούιν και δίπλα δίπλα με τον Αλόνζο Μόουρνινγκ.

Οι Χόγιας, με προπονητή τον Τζον Τόμπσον, ήταν η «μεγάλη των σέντερ σχολή». Ο νεαρός Κονγκολέζος διέπρεψε εξαρχής στα ριμπάουντ και στις τάπες, αλλά δεν πολυνοιαζόταν για την μπάλα. Το μυαλό του ήταν στραμμένο στις μαύρες σκοτούρες της μαύρης ηπείρου και της ιδιαίτερης πατρίδας του, που τότε λεγόταν Ζαΐρ.

Μόλις ο Μουτόμπο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στο ΝΒΑ, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ, για να φορέσει τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς από το 1991 μέχρι το 1996, βάλθηκε να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινότητα όπου γαλουχήθηκε. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μαστίζεται από διαφθορά, ανέχεια, αναλφαβητισμό, πείνα, ασθένειες και εμφύλιες διαμάχες που συνήθως ξεκινούν από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η χώρα βρίσκεται στην 179η θέση ανάμεσα στις 191 του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οι Κονγκολέζοι πρόσφυγες που αναζήτησαν καλύτερη ζωή σε τρίτες χώρες ξεπερνούν τις 600.000.

 

Το ίδρυμα

Ο γιγαντόσωμος αθλητής ήταν 31 ετών όταν έκοψε την κορδέλα του νεοσύστατου Ιδρύματος Ντικέμπε Μουτόμπο, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 1997. Το πρώτο του μέλημα ήταν η θεμελίωση ενός νοσοκομείου κόστους 26 εκατ. ευρώ στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Ο ίδιος πρόσφερε 3 εκατ. ευρώ από την προσωπική του περιουσία, αλλά η τοπική γραφειοκρατία μπλόκαρε το έργο για μια τριετία και η κυβέρνηση απείλησε να κατασχέσει τη γη. Ο Μουτόμπο διαβεβαίωσε τους ανήσυχους χαρτογιακάδες ότι δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες και πλήρωσε από την τσέπη του ώστε να εκδιωχθούν οι καταπατητές που είχαν σπεύσει να καλλιεργήσουν το οικόπεδο.

Το μοντέρνο νοσοκομείο εγκαινιάστηκε τελικά το 2007, δέκα χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, αφού πρώτα ο Μουτόμπο δώρισε 13 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωσή του. Η Κλινική Μπιάμπα Μαρί Μουτόμπο, που φέρει το όνομα της συγχωρεμένης μητέρας του ευεργέτη και έχει 300 κλίνες, χτίστηκε σε μια πάμπτωχη περιοχή της Κινσάσα, όπου ζουν 2 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Από όλες τις χώρες του πλανήτη, μόνο το Τσαντ έχει χειρότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η αχανής χώρα της κεντρικής Αφρικής έχει πληθυσμό 110 εκατ. κατοίκων.

Το 2020 το Ιδρυμα Μουτόμπο ξεκίνησε την κατασκευή ενός μοντέρνου σχολείου για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του μπασκετμπολίστα που αποδήμησε το 2003. Το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνών Σάμουελ Μουτόμπο βρίσκεται στην πόλη Μπούτζι-Μέγι. Ο αλφαβητισμός στις παραγωγικές ηλικίες υπολογίζεται σε 76%, αλλά όσοι Κονγκολέζοι μεγάλωσαν με όπλο στα χέρια την εποχή των εμφύλιων πολέμων στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έμειναν αγράμματοι. Εκπαιδεύτηκαν μόνο στη χρήση πολυβόλων όπλων.

Απόμαχος από το ΝΒΑ μετά το 2004 και πλούσιος, αφού έβγαλε από το μπάσκετ 115 εκατ. ευρώ σε 18 χρόνια συναρπαστικής καριέρας με οκτώ All-Star Game και τέσσερις τίτλους αμυντικού της χρονιάς, ο Ντικέμπε Μουτόμπο αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο στη φιλανθρωπία. Εγινε παγκόσμιος πρεσβευτής των Special Olympics και μέλος του διεθνούς συμβουλίου του οργανισμού για παιδιά με νοητική υστέρηση. Συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία εμβολιασμού ενάντια στην πολιομυελίτιδα και βοήθησε στην περίθαλψη των ασθενών. Ανέλαβε την παγκόσμια καμπάνια της πλατφόρμας «Ρωτήστε τον γιατρό» με σκοπό την παροχή ιατρικών συμβουλών και φροντίδας για ασθενείς από όλη την υφήλιο. Εγινε μέλος ενός ιδρύματος της Ουάσινγκτον για την προάσπιση του συντάγματος των ΗΠΑ, των οποίων την υπηκοότητα απέκτησε το 2006. Συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής όπως το Νότιο Σουδάν. Δημιούργησε ένα συνεταιρισμό μέσω του οποίου οι γυναίκες του Κονγκό εμπορεύονται σε ξένες αγορές τον καφέ που καλλιεργούν.

 

Ο καρκίνος

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο, αποδέκτης αμέτρητων βραβείων και διακρίσεων για τη φιλανθρωπική αλλά και την μπασκετική του δράση, κάτοχος πανεπιστημιακών πτυχίων στη γλωσσολογία και τη διπλωματία, διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Οκτώβριο του 2022 και πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία μόλις 58 ετών. Η κοινότητα του ΝΒΑ και σύσσωμη η δημοκρατική Αμερική με πρώτο τον Μπαράκ Ομπάμα τον αποχαιρέτησαν με βαθύτατη συγκίνηση. Και μοιράστηκαν ιστορίες που υπενθυμίζουν το μεγαλείο του ανδρός.

Το 2016 μια άπορη γυναίκα στο Κονγκό γέννησε πρόωρα τρίδυμα και η οικογένεια ζήτησε απεγνωσμένα να τη φέρουν σε επαφή με το Ιδρυμα Μουτόμπο, ελπίζοντας αυτό να σώσει τέσσερις ζωές. Ο Μουτόμπο έδωσε εντολή να γίνει η νοσηλεία εντελώς δωρεάν αλλά και να προσληφθεί στο νοσοκομείο ο άνεργος πατέρας. Οταν αργότερα η μάνα ρωτήθηκε ποιο όνομα έδωσε στα μωρά απάντησε με τρεις λέξεις: «Μουτόμπο, Μουτόμπο και Μουτόμπο». Η μνήμη του υπεράνθρωπου Ντικέμπε Μουτόμπο Μπολόντο Μουκάμπα Ζαν
-Ζακ Γουαμουτόμπο θα μείνει άσβεστη στις φτωχογειτονιές ολόκληρης της οικουμένης.

Μεγάλωσε επτά παιδιά

Στην προσωπική του ζωή ο Μουτόμπο υιοθέτησε τέσσερα ανίψια της συζύγου του που είχαν μείνει ορφανά, ενώ απέκτησε και τρία δικά του παιδιά. «Ο πατέρας μου θα είναι ο παντοτινός μου ήρωας» έγραψε στη συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του ο γιος του Μουτόμπο Ράιαν. «Οχι επειδή βοήθησε εκατομμύρια ψυχές, αλλά απλώς επειδή νοιαζόταν. Ηταν η πιο αγνή ψυχή που γνώρισα ποτέ. Αγαπούσε τους συνανθρώπους του με κάθε κύτταρο της ύπαρξής του. Εφτασα να τον θεωρώ υπεράνθρωπο. Ο πατέρας μου ήταν αλάτι και φως και ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί».

Διαβάστε επίσης

Ο Κικίλιας είναι ο υπουργός που αγόρασε διαμέρισμα 1,2 εκατ. στη Βασιλίσσης Σοφίας

Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα

Μάχες «μέχρις εσχάτων» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Το Σάββατο η κρίσιμη Kεντρική Eπιτροπή για Κασσελάκη

Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Μαρίν Λεπέν – Οι «γκρίζες ζώνες» στα παχυλά επιδόματα των ευρωβουλευτών

Εύβοια: Μαχαίρωσε και σκότωσε τον θείο του μέσα στο σπίτι του – Συνελήφθη ο 38χρονος δράστης

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα με ανέμους 260 χλμ./ώρα – Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις (Videos)

Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Συναυλία για Τέμπη: «Να μεταδοθεί δωρεάν με live streaming» – Η ανάρτηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter