Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) διεξήχθησαν την Κυριακή. Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές μετά την ψήφιση του νόμου 4301/2014, με τον οποίο ενεπλάκη στη διοίκηση του ιδρύματος η Εκκλησία, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων.
Το ΠΙΙΕΤ διαχειρίζεται τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το ίδρυμα, τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ράβδων χρυσού.
Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αναφορικά με τον μητροπολίτη Σύρου βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να διαθέτει κοινό λογαριασμό με τη «χρυσή» κληρονόμο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος Κατερίνα Βελλίδου.
Η κατάθεση
Πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία του Documento έφτασε ένας φάκελος. Σε αυτόν υπήρχαν διάφορα έγγραφα. Μεταξύ τους και ένα αποδεικτικό κατάθεσης ποσού ύψους 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Alpha Bank. Η κατάθεση, όπως προκύπτει από το επίσημο τραπεζικό έγγραφο, έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2013 σε υποκατάστημα στα Ανω Πατήσια. Ως καταθέτης εμφανιζόταν ο Χάρης Πρασσάς, επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του χρυσού και διαθέτει καταστήματα και στην Τήνο. Το εντυπωσιακό ωστόσο είχε να κάνει με τους δικαιούχους του λογαριασμού. Οπως προκύπτει από το αποδεικτικό καταθέσεως, ο λογαριασμός ανήκε σε δύο πρόσωπα (κοινός λογαριασμός). Το ένα ήταν η Αικατερίνη Βελλίδου του Ιωάννη. Το δεύτερο ο Πολυκανδριώτης Δωρόθεος Σταύρος του Χρήστου, ο σημερινός μητροπολίτης Σύρου.
Η Κατερίνα Βελλίδου είναι η «χρυσή» κληρονόμος και μοναχοκόρη του Ιωάννη Βελλίδη. Από τον πατέρα της κληρονόμησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βορείου Ελλάδος. Τη μακεδονική εκδοτική αυτοκρατορία στην οποία ανήκαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», η οποία το 1996 οδηγήθηκε σε κατάρρευση λόγω χρεών. Εκτοτε ξεκίνησαν οι περιπέτειές της και με τη Δικαιοσύνη, καθώς η ίδια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και μη καταβολή δεδουλευμένων.
Οι καλές σχέσεις του μητροπολίτη Σύρου με την κ. Βελλίδου αποτελούν κοινό μυστικό στην Τήνο εδώ και πολλά χρόνια· από τότε που η ίδια, πανίσχυρη, με υψηλές γνωριμίες, επισκεπτόταν τακτικά το νησί τα καλοκαίρια, όπου φέρεται να διατηρούσε και κατοικία. Η ύπαρξη του κοινού λογαριασμού επιβεβαιώνει τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοούσε. Είναι άγνωστο γιατί ανοίχτηκε ο κοινός λογαριασμός.
Τα χρήματα φέρονται να κατατέθηκαν στον λογαριασμό εκ παραδρομής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Πρασσάς σε επιστολή που απέστειλε στις 11 Απριλίου 2013 προς την κ. Βελλίδου. Σε αυτήν αναφέρει επίσης ότι έχει ενημερώσει και τον μητροπολίτη Σύρου, από τον οποίο είχε ζητήσει να επιστραφεί το ποσό.
«Κα Βελλίδου,
Οπως έχω ενημερώσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο Β, στις 26/02/2013 κατέθεσα εκ παραδρομής το ποσό των διακοσίων ευρώ (200 ευρώ) στον με στοιχεία ……….. λογαριασμό σας, που τηρείται από κοινού με τον Σεβασμιώτατο στην Alpha Bank. Επανειλημμένα του έχω ζητήσει, προφορικά και εγγράφως να μεριμνήσει για την επιστροφή σε εμένα του ποσού αυτού και παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του για την επιστροφή του ποσού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Πρασσάς.
Λίγες ημέρες μετά, στις 23 Απριλίου 2013, ο μητροπολίτης Σύρου απέστειλε επιστολή προς τον κ. Πρασσά. Σε αυτήν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό και ότι δεν φέρει ευθύνη για το σφάλμα.
«Κύριε Πρασσά,
Για μια ακόμη φορά σας υπενθυμίζω ότι δεν είμαι υπεύθυνος για το σφάλμα σας ούτε έχω πρόσβαση στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Διαπιστώνω όμως ότι επιδιώκετε να ξεκινήσετε μια πορεία ανάλογη με αυτή του παρελθόντος, την εξέλιξη της οποίας να είστε βέβαιος, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ανακόψω» ανέφερε ο μητροπολίτης στο έγγραφο, το οποίο έφερε μάλιστα και την υπογραφή του.
Η καταδίκη Βελλίδου και οι επιταγές
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο κ. Πρασσάς μετέβη στη Σύρο, όπου κατόπιν συνεννοήσεων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της γραμματείας της Μητρόπολης. Με το πρόσωπο αυτό ο κ. Πρασσάς επισκέφτηκε το τοπικό υποκατάστημα της Alpha Bank προκειμένου να λάβει τα χρήματά του. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο τραπεζικός υπάλληλος ενημέρωσε ότι οι μόνοι που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα ήταν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και η Αικατερίνη Βελλίδου. Με λίγα λόγια, ο μητροπολίτης Σύρου είχε κανονικά πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι στην επιστολή προς τον κ. Πρασσά υποστήριζε το αντίθετο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 14 Φεβρουαρίου 2014 ο κ. Πρασσάς στο Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων. Η αναφορά στρεφόταν κατά του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και της Κατερίνας Βελλίδου.
«Συναντήθηκε με τον κ. Μ. (προϊστάμενο της γραμματείας της Μητρόπολης) και μετέβηκαν από κοινού στο υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank της Σύρου για να πάρει ο κ. Μ. το χρηματικό ποσό από το λογαριασμό του Μητροπολίτη και να του το παραδώσει. Ο υπάλληλος της τράπεζας τους είπε ότι μόνο οι Α) Βελλίδου Αικατερίνη του Ιωάννη και Β) Πολυκανδριώτης Δωρόθεος – Σταύρος του Χρήστου, Μητροπολίτης Σύρου, έχουν δικαίωμα ανάληψης…» αναφέρεται στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων του Τμήματος Ασφαλείας Πατησίων με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014.
Τελικά σε δίκη παραπέμφθηκε μόνο η κ. Βελλίδου, η οποία στις 28 Μαρτίου 2017 καταδικάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών από το Ζ΄ Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Η συγκεκριμένη καταδίκη της κ. Βελλίδου έπειτα από προσφυγή του κ. Πρασσά στη Δικαιοσύνη δεν ήταν και η μοναδική. Το 2005 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 1248/2005 απόφασή του καταδίκασε ερήμην την Κατερίνα Βελλίδου έπειτα από αγωγή την οποία είχε καταθέσει εναντίον της ο κ. Πρασσάς. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση, την οποία διαθέτει το Documento, τον Αύγουστο του 1998 ο κ. Πρασσάς της ζήτησε να τον βοηθήσει να δανειστεί επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Οι δυο τους φέρονται να γνωρίζονταν αρκετά χρόνια, καθώς η κ. Βελλίδου ήταν πελάτισσα του κ. Πρασσά. Εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη θα του κατέβαλλε περί τα 55 εκατ. δραχμές εάν της παρέδιδε ισόποσες επιταγές. Ο κ. Πρασσάς παρέδωσε στην κ. Βελλίδου πέντε επιταγές συνολικής αξίας 105 εκατ. δραχμών. Ο ίδιος ωστόσο δεν έλαβε ποτέ χρήματα. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 1999 δέχτηκε μια διαταγή πληρωμής για επιταγή ύψους 25 εκατ. δραχμών η οποία φερόταν να είχε κοπεί από τον ίδιο σε άγνωστο προς αυτόν πρόσωπο.
Ο κ. Πρασσάς επικοινώνησε με τον άγνωστο σε αυτόν άντρα, ο οποίος βρισκόταν στην Ελβετία. Ανέφερε στον κ. Πρασσά ότι είχε λάβει την επιταγή από την κ. Βελλίδου για χρήματα που του χρωστούσε εδώ και τέσσερα χρόνια και πως είχαν συμφωνήσει να μην εμφανίσει την επιταγή στην τράπεζα και να την πληρωθεί εξωτραπεζικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα λίγο μετά δικαστικός επιμελητής να προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση του εμπορεύματος από το κατάστημα που διατηρούσε ο κ. Πρασσάς. Τελικά η κ. Βελλίδου υποχρεώθηκε να καταβάλει στον κ. Πρασσά ποσό που άγγιζε τις 244.000 ευρώ, κάτι που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, μέχρι και σήμερα δεν έχει πράξει. Το Documento επικοινώνησε τον κ. Πρασσά και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με όσα αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις και τις επιστολές. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.
«Βραδυνή» κατά Δωρόθεου
Στις αρχές Νοεμβρίου το Documento έφερε στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Σε αυτές πρόσωπα τα οποία έχουν κατηγορηθεί είτε για εκβιασμό είτε για εμπόριο ναρκωτικών εμφανίζονται να σχετίζονται με εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να παραλαμβάνει τα τιμαλφή από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρει στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και να επιστρέφει στο ΠΙΙΕΤ ράβδους χρυσό. Μάλιστα στους διαλόγους τους ενέπλεκαν και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ως πρόσωπο στο οποίο έδιναν μίζα, καθώς και ως πρόσωπο το οποίο έλαβε χρήματα από τον Θωμά Λιακουνάκο προκειμένου να τον εξυπηρετήσει στις φυλακές Κορυδαλλού. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Σύρου απασχολούσε τα ΜΜΕ με αρνητικό τρόπο, όπως επίσης δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε ΜΜΕ για τις σχέσεις του με τη «χρυσή» κληρονόμο κ. Βελλίδη.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2001 η εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» σε δισέλιδο άρθρο της με τίτλο «Βαριές σκιές πάνω από την εκλογή του Δωρόθεου» δημοσίευσε επιστολές κατοίκων της Σύρου οι οποίες είχαν αποσταλεί στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο λίγο πριν από την εκλογή του Δωρόθεου στον μητροπολιτικό θρόνο. Σε αυτές εξέφραζαν τους προβληματισμούς τους για την εκλογή του και κατήγγειλαν σειρά από γεγονότα. Μία εκ των καταγγελιών αφορούσε τις σχέσεις του μετέπειτα μητροπολίτη Σύρου με την Κατερίνα Βελλίδου, με την οποία γινόταν λόγος ακόμη και για ταξίδι στην Ελβετία. Σε άλλη επιστολή ο κ. Δωρόθεος Β΄ καταγγελλόταν για οικονομικής φύσεως ατασθαλίες, καθώς και για «ηθικά – εκκλησιαστικά σκάνδαλα».
Η τροπολογία που δεν ψηφίστηκε ποτέ
Μια ιστορία που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Τήνου είχε να κάνει με τη διοίκηση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Το ίδρυμα εντάχθηκε το 2014 με τον νόμο 4301 στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά παράβαση της ρητής εντολής, με διαθήκη, των ιδιωτών κτητόρων του Ιδρύματος της Παναγίας να μην εμπλακεί η Εκκλησία στη διοίκηση. Με τον νόμο αυτό η επί 200 χρόνια εννεαμελής διοίκηση του ΠΙΙΕΤ έγινε δεκαμελής, με τη συμμετοχή και προεδρία του εκάστοτε μητροπολίτη. Ο νόμος είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Σύρου είχε αποδοκιμαστεί μάλιστα σε έντονο ύφος και δημόσια, όπως προκύπτει από φωτογραφίες αλλά και βίντεο της εποχής.
Τρία χρόνια μετά, το ΠΙΙΕΤ καλείται σήμερα να εκλέξει εκ νέου διοίκηση. Ο νόμος 4301/2014 δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι κάτοικοι, φορείς αλλά και τοπικοί βουλευτές έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους. Μάλιστα από το 2015 έχει συνταχθεί και σχετικό κείμενο τροπολογίας το οποίο επαναφέρει το ίδρυμα στην πρότερη κατάσταση. Το κείμενο έχουν υπογράψει οι τρεις Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, καθώς επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι). Μάλιστα για τον λόγο αυτό κάτοικοι και τοπικοί φορείς είχαν επισκεφτεί τόσο τους πρώην υπουργούς Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Φίλη όσο και τον τωρινό Κώστα Γαβρόγλου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η επίμαχη τροπολογία δεν έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι ερώτημα γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι λαϊκή απαίτηση των κατοίκων της Τήνου.