O Χρυσός Λέοντας στον Πέδρο Αλμοδόβαρ

O Χρυσός Λέοντας στον Πέδρο Αλμοδόβαρ

H πρόεδρος της επιτροπής Ιζαμπέλ Ιπέρ και τα μέλη της έδωσαν το πρώτο βραβείο στον Ισπανό επιλέγοντας μια σίγουρη βράβευση που δεν θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις.

Η φετινή διοργάνωση σημαδεύτηκε από αρκετές συγκινήσεις (η βράβευση της Γιγκούρνι Γουίβερ με ειδικό Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της, η υποδοχή της Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλας, το δίδυμο των αστέρων Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνι κ.α.) αλλά και μερικά σπουδαία φιλμ που από ότι φαίνεται θα μας απασχολούν για καιρό. Το βαρύτιμο Χρυσό Λέοντα κέρδισε το δραματικό φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ «The room next door» ενώ η ταινία που τις τελευταίες ώρες ακουγόταν ως φαβορί, το «The brutalist» του ηθοποιού-σκηνοθέτη Μπρέιντι Κόρμπετ με τον Έιντριαν Μπρόντι στο ρόλο ενός Ούγγρου αρχιτέκτονα που έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Επίσης το τολμηρό δράμα «April» της γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι που ενθουσίασε αρκετούς κέρδισε το Ειδικό βραβείο της επιτροπής, ενώ ο Αργυρός Λέοντας που συνοδεύεται με το Μέγα βραβείο της επιτροπής δόθηκε στο «Vermiglio» της ιταλίδας Μάουρα Ντελπέρο.

Το βραβείο γυναικείου ρόλου κέρδισε η Νικόλ Κίντμαν που φτιάχνει ένα συνταρακτικό γυναικείο χαρακτήρα στο σέξι «Babygirl» της ολλανδής Χαλίνα Ρέιν. Η αυστραλέζα σταρ δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο της λόγω του αναπάντεχου θανάτου της μητέρας της. Το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας απέσπασε ο Γάλλος Βενσάν Λαντόν για το «The quiet son» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν, ενώ το βραβείο σεναρίου πήγε στο «I’m still here», τη μεγάλη επιστροφή του βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες.

Εκτός βραβείων έμειναν η συνέχεια του «Joker» του Τοντ Φίλιπς (το πειραγμένο μιούζικαλ «Joker: Folie a deux» δίχασε αρκετά τους κριτικούς), το δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο «Queer», το «The Order» του Τζάστιν Κουρζέλ, η «Μαρία» του Πάμπλο Λαραίν με την Τζολί ως Κάλλας αλλά και η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Harvest».

Πιο δυνατή πολιτικά σκηνή της τελετής λήξης ήταν η εβραία σκηνοθέτρια Σάρα Φρίντλαντ («Familiar touch») κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα της βραδιάς όταν δήλωσε την συμπαράσταση της στο λαό της Παλαιστίνης «ενώνοντας τη φωνή μου με όσους ζητούν να σταματήσει η κατοχή της Γάζας».

 

Διαβάστε επίσης

Με την πλάτη στον τοίχο – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο κρίσιμη μέρα …μέχρι την επόμενη – Το σημάδι που δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να περάσει η μομφή κατά Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνδρομο του πάπα

O Χρυσός Λέοντας στον Πέδρο Αλμοδόβαρ

Καρυστιανού για το εγκλημα στα Τεμπη: Όσα αποκαλύπτονται ειναι αλήθεια – Γιατι κάηκε το παιδι μου κ. Μητσοτάκη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter