Ο χορός του Ζαλόγγου για την ελληνική οικονομία

Ο χορός του Ζαλόγγου για την ελληνική οικονομία

Τα τύμπανα της καταστροφής άρχισαν να κτυπούν για την ελληνική οικονομία.

Οι προειδοποιητικές βέβαια σειρήνες ηχούν εδώ και πολλές εβδομάδες αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οικονομικό της επιτελείο δεν θέλουν να ακούσουν.

Χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια εκτίμηση που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο αλλά σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Η κατά τα άλλα σκληρή γαλλίδα οικονομολόγος σχεδόν εκλιπαρεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης να πάρουν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού διαφορετικά η πτώση του ΑΕΠ θα είναι συνολικά στο χειρότερο σενάριο 15% και στο καλύτερο 9%.

Όπως καταλαβαίνει κανείς η ελληνική οικονομία η οποία δεν είναι από τις καλύτερες της Ευρωζώνης και στις δύο περιπτώσεις θα έχει πτώση του ΑΕΠ σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα προαναφερόμενα νούμερα.

Σήμερα τα τύμπανα θα αρχίσουν να κτυπούν πολύ δυνατότερα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οι αναλυτές να προετοιμάζονται για υποβάθμιση τoυ οutlook της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s και τον καναδικό οίκο DBRS που αναμένεται να υποβαθμίσουν την προοπτική της Ελλάδας σε αρνητική από θετική, καθώς αναμένεται να επικαλεστούν τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Δεν αποκλείονται βέβαια και ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να φτάσουν και σε μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης.

Η ΕΚΤ πρόλαβε ως ένα σημείο τις αγορές και η ΕΚΤ και έσπευσε να θωρακίσει τις αδύναμες χώρες-μέλη, με την απόφασή της να αποδέχεται και ομόλογα χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης(Junk) όπως τα ελληνικά ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων.

Είχε αποφασίσει στις αρχές Απριλίου την επαναφορά του waiver, αποδεχόμενη ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση, επιτρέποντας με τη συγκεκριμένη κίνηση στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Επίσης είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Αυτά όμως δεν φτάνουν για να σωθεί από την καταστροφή η ελληνική οικονομία, ειδικά μετά τη χθεσινή άκαρπη Σύνοδο Κορυφής η οποία στο μόνο που συμφώνησε ήταν η έγκριση των αποφάσεων του Eurogroup με την πενιχρή βοήθεια των €540 δις και κάποιες ασαφείς υποσχέσεις για δημιουργία ενός Ταμείου που κανένας δεν γνωρίζει πως θα χρηματοδοτηθεί.

Αν δεν πειστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει την πολιτική της και να λάβει με διαφανείς διαδικασίες άμεσα δραστικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η χώρα θα εισέλθει σε περίοδο που πολύ λίγοι έχουν ξαναζήσει.

Τις κραυγές που ακούγονται από παντού δεν θέλει να τις ακούσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όντας προσκολλημένος στις γερμανικές του ιδεοληψίες της λιτότητας για τους πολλούς και της ευημερίας για τους ελάχιστους εκλεκτούς του.

Μην εκπλαγεί όμως αν δει τα επαναλαμβάνονται σε πολύ εντονότερη μορφή οι κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών της περιόδου 2012-2014.

documentonews.gr

Documento Newsletter