Τον Μάιο του 1976 η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή τον περιβόητο ν. 330 περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών», ο οποίος έκτοτε θεωρείται ένα από τα πιο αντεργατικά νομοθετήματα που γνώρισε ποτέ ο τόπος και από την πρώτη στιγμή συνάντησε την αντίθεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων.
Στην καθολική αξίωση για απόσυρση του νομοσχεδίου απάντησε ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Λάσκαρης ο οποίος τη χαρακτήριζε «αυθάδη και ιταμή», ενώ σημείωνε στην εισηγητική του έκθεση ο ανεκδιήγητος υπουργός ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και δήλωνε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων».
Ο Κ. Λάσκαρης έμεινε στην ιστορία ως ο υπουργός που κατάργησε την πάλη των τάξεων.
«Δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας», Νικολά Γκόμεζ Ντάβιλα, Κολομβιανός συγγραφέας.
Η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» το 1989 είχε ως άμεση συνέπεια τη θριαμβευτική αναγγελία του «τέλους της ιστορίας» από τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα στο διάσημο βιβλίο του «The end of history and the last man» (Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος), ο οποίος έσπευσε να αντικαταστήσει τον ιστορικά χρεοκοπημένο (όπως πίστευε) μαρξισμό με μια καινούργια νομοτέλεια, τον φιλελεύθερο καπιταλισμό.
Ο Φουκουγιάμα προέβλεψε την «εξάλειψη των δομικών συγκρούσεων στην κατοπινή ιστορία της ανθρωπότητας», αφού αποδομήθηκαν πλήρως ο κρατικός παρεμβατισμός και η σοσιαλιστική διευθέτηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Οταν ξαφνικά έσκασε η φούσκα της Lehman Brothers ήρθαν τα πάνω κάτω με την πλαστή ευημερία του ανίερου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κρατών (εκτεθειμένων στην ασταθή βούληση των αγορών) και τότε ο οικονομικός φιλελευθερισμός για να διατηρήσει την ηγεμονία του επιστράτευσε μια νέα κοινωνική διαίρεση, ακόμη και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας (δυτικής) κοινωνίας.
Η «εξάλειψη των δομικών συγκρούσεων» πήγε περίπατο.
«Οι μεγάλοι άντρες εμπιστεύονται μόνο την κρίση τους, το ίδιο όμως κάνουν και οι ηλίθιοι», Πολ Βαλερί, Γάλλος ποιητής.
Τον Αύγουστο του 2018 ο τομεάρχης (τότε) Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της […] γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Ενα χρόνο μετά η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, εγκαθιστώντας τη βαρβαρότητα στον δημόσιο βίο της χώρας με ένα κράτος που ληστεύει τους πολίτες, με ιδιοτέλεια, με αυταρχισμό, με αρνητική πρωτιά στην πανδημία, την ακρίβεια, στον πληθωρισμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπρώχνει τη χώρα σε εκλογές ασκώντας «τοξική» αντιπολίτευση που δεν αρέσει στον πρωθυπουργό και δεν την εγκρίνει.
Οι «ελαττωματικές» ιδέες επανέρχονται.
«Η ευφυΐα έχει τα όριά της, αλλά η βλακεία δεν έχει αυτό το μειονέκτημα», Ελμπερτ Χάμπαρντ, Αμερικανός συγγραφέας.
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο χαβάς είναι ίδιος, ο «χαλβάς» αλλάζει.