Ο Χατζηδάκης ζητά μέτρα από ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια αλλά ο ίδιος αρκείται στις «αυξήσεις-κουλούρι»

Ο Χατζηδάκης ζητά μέτρα από ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια αλλά ο ίδιος αρκείται στις «αυξήσεις-κουλούρι»

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του κινδύνου έντασης της ενεργειακής φτώχειας αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ωστόσο η δική του συνεισφορά στη χώρα του, απέναντι στους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα φειδωλή, αν κρίνουμε από τις αυξήσεις-κουλούρι που έχει ανακοινώσει από τον Ιανουάριο του 2022!

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες – μέλη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Η ΕΕ έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών – μελών».

Καλό είναι ο έλληνας υπουργός Εργασίας να ζητά από την ΕΕ να λάβει επιπλέον μέτρα. Αλλά τι κάνει στη χώρα του, στον τομέα ευθύνης του; Η απόφαση για τις αυξήσεις-κοροϊδία του 2% ασφαλώς ηχούν ως κακόγουστο ανέκδοτο για τους μισθωτούς που αμείβονται με τα 580 ευρώ περίπου καθαρά του κατώτατου μισθού. Και παρά τις υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, βασικά είδη διατροφής κ.α. η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέριμνη το λαϊκό εισόδημα να πετσοκόβεται κι άλλο. Κι ας είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου ακόμα δεν έχουν γίνει αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Μόνο τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο ακαθάριστος μισθός μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2019, ως συνέπεια της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει τη 14η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Μήπως αντί να ζητά από την ΕΕ “μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας” ο κ. Χατζηδάκης να αποφασίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ όπως ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Documento Newsletter