Σε πλήρη κινητοποίηση τίθενται οι πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε στην εκλογική διαδικασία , καθώς και εκείνων των Ελλήνων που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. για ταξίδι, για επαγγελματικούς λόγους κλπ.
Έγγραφο (αριθ. πρωτ. 74044/17.12.2018) με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση εστάλη στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δίνονται οι πρώτες οδηγίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για την ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία θα διεξαχθεί, το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 (στη χώρα μας, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019).
https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/12/17/5c17d66bcd3a187986042c22.pdf
Πέραν των επισημάνσεων για τη διαδικασία αιτήσεων των ενδιαφερομένων, στο έγγραφο-εγκύκλιο σημειώνεται ότι το αργότερο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2019 οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν στείλει τις προτάσεις τους για τις πόλεις στις οποίες θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.
Σε αυτό το ζήτημα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επισημαίνεται πως «θα πρέπει να αποφευχθούν τα φαινόμενα προηγούμενων ευρωεκλογών και ειδικά αυτών του 2014, κατά τα οποία, μεσούσης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, διατυπώθηκαν αιτήματα από εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων ή συλλόγων, για προσθήκη και της δικής τους πόλης στη σχετική λίστα της διαδικτυακής εφαρμογής». Τι είχε γίνει στις ευρωεκλογές του 2014; Ορισμένα αιτήματα, όπως σημειώνεται, υποβλήθηκαν με έντονα πιεστικό τρόπο και σε χρόνο που πλησίαζε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ σε κάποια περίπτωση που ικανοποιήθηκε σχετικό αίτημα για τη σύσταση εκλογικού τμήματος, ο αριθμός των εκλογέων που ψήφισαν ανήλθε στο 1/5 των εγγεγραμμένων… Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν απλή υπόθεση η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Κι αυτό γιατί ήταν πολύπλοκες οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους. Δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες των αρμοδίων αρχών, ως προς το να διαχωρίσουν ανά πόλη τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις των εκλογέων, να προσθέσουν νέες πόλεις στη λίστα επιλογής και να μεταφέρουν τους αντίστοιχους εκλογείς σε αυτές.
Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις αρμόδιες προξενικές αρχές να λάβουν υπ΄όψιν τους τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων των ευρωεκλογών του 2014 σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφισάντων σε αυτά, καθώς και να συνυπολογίσουν τον περιορισμένο πλέον προϋπολογισμό για τη διενέργεια των ταυτόχρονων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. Παράλληλα, τους προτρέπει να έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις πόλεις στις οποίες αναμένεται να συσταθούν εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Χαρίτση, για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε θα πρέπει:
– Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του ελληνικού κράτους
– Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό
– Να υποβάλουν αίτηση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της
οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον
τόπο διαμονής τους. Οι αιτήσεις αυτές, μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. Με βάση την αίτηση
τους αυτή, θα περιληφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω Η/Υ στο διαδίκτυο και έναν εκτυπωτή στη διάθεσή τους, μπορούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να εκτυπώσουν την αίτησή τους και στη συνέχεια να υποβάλλουν τα αντίγραφα αυτής στην οικεία διπλωματική αρχή.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων εκλογέων για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού μπορούν να συμπληρώνονται μέσω μέσω Η/Υ και στη συνέχεια να υποβάλλονται τα αντίγραφά τους στην οικεία διπλωματική αρχή. Επίσης, μπορούν να αποστέλλονται και ταχυδρομικά σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι συντρέχει σοβαρός λόγος (μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, θέμα υγείας, ηλικίας κ.λπ.)