Ο Χάρης Μπρουμίδης μίλησε για το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας στις Βρυξέλλες όπου και παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της Vodafone Innovus

Ο Χάρης Μπρουμίδης μίλησε για το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας στις Βρυξέλλες όπου και παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της Vodafone Innovus

Η επιτάχυνση της δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς, η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και η καθολική πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να γεφυρώσουν το υφιστάμενο ψηφιακό χάσμα της Ευρώπης σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 για το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σε ειδική εκδήλωση του Ομίλου Vodafone στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με την Katrina Lowes, Customer and Partner Co-Creation του Vodafone Business και την Helena Lisachuk, επικεφαλής IoT και managing director της Deloitte Consulting BV, ο Χάρης Μπρουμίδης επισήμανε ότι τα δίκτυα 5G και FFTH και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών μπορούν να προσφέρουν ψηφιακές λύσεις υγείας, ενδυναμώνοντας ιατρούς και ασθενείς και απελευθερώνοντας δυνατότητες για ολόκληρο το οικοσύστημα της αλυσίδας αξίας των υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, τόνισε ότι ειδικά για τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα η ταχεία επέκταση του 5G στην Ευρώπη, καθώς οι κρίσιμες και εξαιρετικά ευαίσθητες αυτές λειτουργίες απαιτούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων ώστε να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και να λειτουργούν με ασφάλεια σε ένα πλαίσιο μηδενικών καθυστερήσεων στην απόκριση του δικτύου.

Δεξιότητες και πρόσβαση

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας τόνισε ότι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να συμβάλει στον μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας και τη διάθεσή τους σε μεγάλη κλίμακα, καθώς αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή στην εργασιακή καθημερινότητα των δομών υγείας, έχοντας ως στόχο να καλύψει τις νέες ανάγκες πολιτών και ασθενών. Κι επισήμανε ότι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζονται εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών εργαλείων ώστε να ενσωματώσουν νέες διαδικασίες και τρόπους εργασίας που με τη σειρά τους θα αξιοποιούν τα οφέλη της τεχνολογίας.

Ακόμη, ο Χάρης Μπρουμίδης επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να παρέχουν την καθολική πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίας υγείας και να διασφαλίσουν ότι όλοι θα διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους. Προϋπόθεση για αυτό είναι η στέρεη ομαδική δουλειά μεταξύ των πολιτικών ιθυνόντων, των παρόχων υπηρεσιών υγείας και των τεχνολογικών εταιρειών, με θέση σε υψηλή προτεραιότητα των επενδύσεων σε υποδομές, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και εκπαίδευση πολιτών και ιατρικού προσωπικού.

Η ευκαιρία της ψηφιακής υγείας

Σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται γηράσκων πληθυσμός, που κατανέμεται ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές ή και νησιά, με τους ασθενείς να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν ελλείψει μίας πιο ισορροπημένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση που αυξάνει το κόστος για τους ασθενείς και συχνά καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες. Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό  οδηγεί σε πιο φτωχά αποτελέσματα για το ίδιο το σύστημα υγείας, αλλά και σε αυξημένο κόστος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και με το δεδομένο ότι η επίλυση των ζητημάτων αυτών μέσα από φυσικές υποδομές, δεν είναι πάντοτε εύκολη, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όπως τόνισε ο Χάρης Μπρουμίδης, στην Ελλάδα η Vodafone Innovus, ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Internet of Things (IoT) και το e-health, έχει δημιουργήσει την εμπορικά διαθέσιμη λύση Vodafone Remote healthcare, ένα ιατρικό ψηφιακό βαλιτσάκι, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το Ίδρυμα Vodafone για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του, καλύπτοντας επί 14 χρόνια 100 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας,  πληθυσμού 500.000 κατοίκων και προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Μέσα από το πρόγραμμα, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκεφθούν τα περιφερειακά κέντρα υγείας και να διενεργήσουν ιατρικές εξετάσεις, αποκτώντας έτσι καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διάγνωση και ποιότητα ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος Τηλεϊατρικής, από το 2008 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 51.000 εξετάσεις, με την πλειονότητα των ωφελούμενων, αλλά και των ιατρών, να αναγνωρίζει τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

 Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση των Βρυξελλών είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τις τεχνολογικές δυνατότητες της Vodafone Innovus, η οποία παρουσίασε τις λύσεις που έχει αναπτύξει γύρω από την Ψηφιακή Υγεία.

Documento Newsletter