Το βιβλίο «Ο εφιάλτης» του Χανς Φάλαντα σε μετάφραση Άγγελου Αγγελίδη και Μαρίας Αγγελίδου κυκλοφορεί στη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg.
Πρόκειται για το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του συγγραφέα και μια συγκινητική μαρτυρία για την κατάσταση στη Γερμανία τους πρώτους μήνες μετά την πτώση των ναζί.
Γερμανία, Απρίλιος 1945: Ο πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, το Τρίτο Ράιχ έχει καταρρεύσει. Σε μια μικρή πόλη στα ανατολικά o συγγραφέας δρ. Ντολ βασανίζεται από εφιάλτες, φόβο και ενοχές. Υποδέχεται σαν απελευθερωτή τον Κόκκινο Στρατό και λίγο αργότερα διορίζεται δήμαρχος.
Τριγυρισμένος από πρώην ναζί, απατεώνες, κερδοσκόπους και ανθρώπους οι οποίοι τον αντιπαθούν εξαιτίας της στάσης του κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναγκάζεται τελικά να παραιτηθεί. Μαζί με τη νεαρή γυναίκα του πηγαίνουν στο βομβαρδισμένο Βερολίνο όπου προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν ανάμεσα στα ερείπια.
Ο Φάλαντα έγραψε τον «Εφιάλτη» το 1945-46, την ίδια εποχή που εξελίσσονταν τα γεγονότα τα οποία περιγράφει. Είναι ένα από τα τελευταία του μυθιστορήματα (πέθανε το 1947) και, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στα όσα έζησαν ο ίδιος και η δεύτερη γυναίκα του αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Με αξιοθαύμαστο θάρρος», όπως γράφει και η Financial Τimes, «μετατρέπει τα προσωπικά του δεινά και αυτά των γύρω του σε σπουδαία λογοτεχνία» και ταυτοχρόνως μας προσφέρει μια σπάνια εικόνα της «Ώρας μηδέν» για τη Γερμανία.
Έγραψαν:
Ο Εφιάλτης ζωντανεύει με συναρπαστικό τρόπο ένα κομμάτι σύγχρονης ιστορίας.
Berliner Zeitung
Σε κανένα άλλο μυθιστόρημα του Φάλαντα δεν υπάρχουν τόσο έντονα η ντροπή, και η απελπισία για την πατρίδα του όσο στον Εφιάλτη.
The Irish Times
Ο Φάλαντα με το μυθιστόρημα αυτό καλύπτει ένα σημαντικό κενό. Ζωντανεύει τη Γερμανία από τον Απρίλιο του 1945 μέχρι τον Ιούλιο του 1946, μια περίοδο με την οποία ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί […] Με αξιοθαύμαστο θάρρος μετατρέπει τα προσωπικά του δεινά και αυτά των γύρω του σε σπουδαία λογοτεχνία.
Financial Τimes
Μια συναρπαστική απεικόνιση της Γερμανίας αμέσως μετά τον πόλεμο.
The Guardian