Ο βρόμικος πόλεμος των ΜΜΕ για το Ναυάγιο

Μετά την εισαγγελική πρόταση-κόλαφο για πρωταγωνιστές της κομπίνας και τους «πρόθυμους» της πώλησης του Ναυαγίου Ζακύνθου, οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν… στα κάγκελα καταγγέλλοντας τον βρόμικο –όπως τον χαρακτηρίζουν– πόλεμο που δέχτηκαν στη διάρκεια του αγώνα τους από ορισμένα ΜΜΕ, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογραφικούς αστέρες.

«Προκλητικά στο πλευρό των απατεώνων»

«Πολλά ΜΜΕ τοπικά αλλά και αθηναϊκά αντί να μας βοηθήσουν και να σταθούν στο πλευρό μας και απέναντι στους απατεώνες που επιχείρησαν να αρπάξουν τις περιουσίες μας, ήθελαν τότε να παίξουν τον ρόλο του λαγού και να παραπληροφορούν τον κόσμο, παρουσιάζοντας την απάτη ως επένδυση και ευκαιρία για το νησί. Τοπικά ραδιόφωνα φιλοξενούσαν σε εκπομπές υποστηρικτές της απάτης. Κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων των Αθηνών που είχαν την ίδια κατεύθυνση αλλά και ένα ντοκιμαντέρ που παίχτηκε από γνωστό ερευνητή-δημοσιογράφο λίγο πολύ μας έβγαζαν καταπατητές μέσα στην ίδια μας την περιουσία, την οποία κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις αν έχουν όλοι αυτοί φιλότιμο, θα πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη και να επανορθώσουν τις προκλητικές ανακρίβειες που έγραψαν στο παρελθόν» καταγγέλλουν οργισμένοι στο Documento.

Εισαγγελική πρόταση

Με την υπ’ αριθ. 1031/22 πρότασή του (10.3.2022) προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ο εισαγγελέας Γ. Πολυκράτης επιβεβαίωσε το προγενέστερο βούλευμα 1679/2020, δικαιώνοντας τις 200 οικογένειες των ορεινών κοινοτήτων της Ζακύνθου οι οποίες είδαν μέσα σε μια νύχτα τις πατρογονικές τους περιουσίες να μετατρέπονται σε ιδιοκτησία μιας λιβανέζικης εταιρείας που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό του εμίρη του Κατάρ, αλλά και τη Μητρόπολη Ζακύνθου, η οποία ως ιδιοκτήτρια μεγάλου μέρους της επίμαχης έκτασης ξεκίνησε πρώτη τον δικαστικό αγώνα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι επτά κατηγορούμενοι, δηλαδή ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων Γ. Χάρος, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας ανώνυμης εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ Τζου- μάνα Μπεσάρα, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα έγγραφα για την αγοραπωλησία, ο τοπογράφος και τρεις δασικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δικαστούν με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και απάτης από κοινού εις βάρος του δημοσίου και ΝΠΔΔ.

Τα ΜΜΕ «έβλεπαν» χαμένες επενδύσεις!

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα του βρόμικου πολέμου που εξαπολύθηκε στη διάρκεια του αγώνα τους οι κάτοικοι της Ζακύνθου αναφέρουν:

Το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» από τις 26.09.2016, στο οποίο μεταξύ άλλων τονιζόταν: «Χάνουμε επένδυση 2 δισ. γιατί τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου τον κυνηγούν το Δασαρχείο, η Εφορία, η Εκκλησία Ζακύνθου, η Πολεοδομία και ο ΟΑΕΔ».

Η ίδια εφημερίδα στις 21.10.2019 κατηγορούσε υπουργούς ότι μεθόδευαν την κατάργηση της «επένδυσης»: «Κατάρ: Πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να “τινάξουν στον αέρα” την επένδυση στη Ζάκυνθο».

Ο Αδωνης ήταν με τους… επενδυτές

Στις 05.02.2020 η τοπική εφημερίδα «Ημέρα Ζακύνθου» ανέφερε: «Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε πριν λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “businessdaily.gr”, με τους φορείς της Ζακύνθου που έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας της αγοράς, τους εξήγησε σε υψηλούς τόνους πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και τους κάλεσε να συνεργαστούν».

Στις 07.11.2016 η «Καθημερινή» χαρακτήριζε την κομπίνα ως περιπέτεια: «Συνεχίζεται η περιπέτεια του εμίρη του Κατάρ σε Ζάκυνθο και Πάτρα», προσθέτοντας: «Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε η εταιρεία Pimana, αγοράστρια της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, με αίτημα να αναγνωρισθεί το συμβόλαιο με το οποίο αγόρασε την επίδικη έκταση τον Απρίλιο του 2014. Η αγωγή ήρθε μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Ζακύνθου να αποδεχθεί την πρόσθετη παρέμβαση του Δημοσίου υπέρ της μητρόπολης, της περιφέρειας, του δήμου και των κατοίκων».

Στις 04.06.2018 η ίδια εφημερίδα έκανε λόγο για «Πρώτο βήμα απεμπλοκής για την επένδυση του πρώην εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο…».

Στις 07.11.2016 η «Real News» τόνιζε: «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα», σημειώνοντας: «Την οργισμένη αντίδραση του εμίρη του Κατάρ αποκαλύπτει η Realnews. Ο Αλ Θάνι στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου μετά το “μπλόκο” στα επιχειρηματικά του σχέδια σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Οξυά».

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διοργάνωνε την Ευρω-αραβική Σύνοδο στην Αθήνα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις από αραβικές χώρες και την Ευρώπη, η ελληνική πολιτεία “έδιωχνε” στην πραγματικότητα τον εμίρη του Κατάρ, όπως ο ίδιος διαμηνύει οργισμένος, και τις κρατικές επενδύσεις της χώρας του, γυρίζοντας την πλάτη σε πολλά “ζεστά” δισεκατομμύρια ευρώ που θα έπεφταν στην ελληνική οικονομία».

Στις 13.11.2016 η ίδια εφημερίδα παρουσίαζε το θέμα ως επένδυση που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος: «Τα σχέδια του εμίρη του Κατάρ να επενδύσει στο Ιόνιο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Συμφέροντα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ασυνεννοησία και αδιαφορία των αρμοδίων πάγωσαν ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα είναι μικρή για μεγάλα όνειρα».

Ετικέτες