Ο Βορίδης καταλαβαίνει τις «ευαισθησίες» των φασιστών και επιδιώκει τον «χειρισμό» τους

Ο Βορίδης καταλαβαίνει τις «ευαισθησίες» των φασιστών και επιδιώκει τον «χειρισμό» τους

Από την πρώτη εμφάνισή του στη νέα Βουλή έχουμε επισημάνει ότι ένας από τους ρόλους που ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είναι η επικοινωνία της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης με τα κόμματα της ακροδεξιάς, ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, όταν η κυβέρνηση τα χρειάζεται.

Αυτό φάνηκε και με τη θετική στάση του κόμματος Νίκη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr ο Μάκης Βορίδης ρωτήθηκε ευθέως από την Ολγα Τρέμη αν «θα υπάρξει μέτωπο – και δυνατό μέτωπο – με την άκρα δεξιά».

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Ελληνική Λύση «εθνολαϊκιστικό κόμμα με βασικό άξονα και κέντρο, τον Βελόπουλο, με την αντιπολίτευση που κάνει». Από την άλλη, είπε, «οι “Σπαρτιάτες” είναι, νομίζω, γέννημα του Κασιδιάρη. Έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, θα είναι, προβλέπω, εξαιρετικά προσεκτικοί, και για να αποφύγουν την ευθεία σύνδεση με τον Κασιδιάρη αλλά και γιατί προφανώς έχουν την πολύ βαριά κληρονομιά της Χρυσής Αυγής. Επομένως, θα κάνουν μια προσπάθεια να έχουν διαφορετική εικόνα από αυτήν της Χρυσής Αυγής. Θα δούμε τι θα αναιρέσουν και τι όχι ως προς την ιδεολογική τους ταυτότητα».

Για τη «Νίκη» υποστήριξε πως είναι «μία ξεχωριστή περίπτωση και μένει κανείς να δει πώς πρόκειται να εξελιχθεί, εάν εξελιχθεί».

«Γι αυτό σας ρώτησα αν θα υπάρχει ένα μέτωπο με την ακροδεξιά, κατά το γαλλικό πρότυπο “δημοκρατία ή φασισμός”» επέμεινε η δημοσιογράφος.

«Ναι», απάντησε διστακτικά ο κ. Βορίδης αλλά αμέσως μετά ανάπτυξε τη θεωρία του που βολεύει πολύ τη Νέα Δημοκρατία, το διαίρει και βασίλευε.

«Αλλά», συνέχισε, «πάλι εγώ δεν θα τα τσουβάλιαζα έτσι εύκολα. Γι αυτό σας λέω ότι εδώ η σωστή αντιμετώπιση είναι η πιο ειδική και εξιδεικευμένη αντιμετώπιση. Δεν θεωρώ ότι οι “Σπαρτιάτες” είναι το ίδιο πράγμα με τη Νίκη κια δεν θεωρώ ότι και ο Βελόπουλος είναι το ίδιο πράγμα με τους Σπαρτιάτες. Αυτό και στην πράξη δεν θα γίνει επειδή έχουν ετερότητες». Δηλαδή, το μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς ακυρώνεται επειδή εκφράζουν διαφορετικά τις αντιδημοκρατικές τους απόψεις.

Ο κ. Βορίδης φαίνεται να έχει απεριόριστη κατανόηση για τις «προσεγγίσεις» (όπως τις είπε) που διαιρούν την ακροδεξιά. Είπε ότι «δεν είναι εύκολο όλο αυτό να συνδεθεί, όχι μόνο επειδή είναι θρυμματισμένο εξαιτίας των προσωπικών φιλοδοξιών, ερίδων και λοιπά, αλλά και γιατί εκπροσωπούν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Αυτές τις προσεγγίσεις τις όρισε ως «διαφορετικού τύπου ευαισθησίες σε διαφορετικά εκλογικά σώματα. Σε κάποια σημεία μπορεί να έχουν επικαλύψεις, έχουν όμως και σημαντικές διαφορές». Για έναν υπουργό κόμματος που θέλει να θεωρείται «κεντροαριστερό» αυτή η κατανόηση στις «ευαισθησίες» νεοναζιστών, μεσαιωνικά θρησκόληπτων και οπισθοδρομικών «ψεκασμένων» είναι εντυπωσιακή.

Σχεδόν κατά λάθος ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι έχει σκεφτεί τον χειρισμό των ακροδεξιών κομμάτων. «Η δική μου ανάλυση και ο δικός μου χειρισμός είναι ότι δεν τα βάζω στο ίδιο τσουβάλι και δεν τα ενοποιώ και δεν τα γκρουπάρω εγώ. Και γενικότερα θεωρώ ότι είναι λάθος μια τέτοια ομογενοποίηση η οποία εξ αντικειμένου δεν υπάρχει», είπε.

 

Documento Newsletter