Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται από τις αντιδραστικές φωνές του κόμματος του, καθώς εάν και θα φέρει το επόμενο διάσημα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία, καθώς είναι «θέμα συνείδησης».
Μάλιστα, κάνοντας ελιγμό για τους υπουργούς, έδειξε ότι είναι σε καθεστώς «τρόμου», καθώς σημείωσε ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί. Αυτό είναι μία λεπτομέρεια».
Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πειθάρχησε» στους διαφωνούντες και στον υπουργό του Μάκη Βορίδη, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν να υπάρχει «κατά συνείδηση» ψήφος και για τους βουλευτές, αλλά και για τους υπουργούς. Άρα, θα δούμε το πρωτόγνωρο συμβάν, υπουργοί να μη στηρίζουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που μάλιστα παρουσιάζεται σαν προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού.
Ο ελιγμός της αποχής
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και την επιλογή της αποχής των διαφωνούντων, χαρακτηρίζοντάς την «αξιοπρεπή στάση». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αποχή είναι μία «στάση που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και για αυτό ανέφερε ότι «έχω την ευθύνη να τους πείσω». Μάλιστα, έκανε «άνοιγμα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι να πεισθούν και οι βουλευτές πέρα από τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, τη στιγμή που ζητά «σανίδα σωτηρίας» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους έκανε και επίθεση. Χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «δεν θα κάνουμε εργαστήρι πειραμάτων την Ελλάδα», μιλώντας για το σύστημα της «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
Επιτέθηκε και στον κ. Ανδρουλάκη αναφέροντας ότι «θέλει να εργαλειοποίησει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της Νέας Δημοκρατίας».
Ζήλεψε το ΠΑΣΟΚ του ’80
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Μητσοτάκη για την δεκαετία του ’80, καθώς δήλωσε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις γίνονταν από την κεντροαριστερά. Κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις». Χαρακτηριστικά υπενθύμισε την αποποινικοποίηση της μοιχείας, από το ΠΑΣΟΚ το 1982.
Με αυτή την τοποθέτηση ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει αναχρονιστική την στάση του Αβέρωφ, που όντας πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν στήριξε τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που έφερε στην Βουλή τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αβέρωφ ήταν πολιτικός μέντορας του Αντώνη Σαμαρά, οπότε οι συνειρμοί είναι «αυτόματοι».
Βέβαια, την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, υποτάσσεται πλήρως στις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του, κινδυνεύοντας εάν δεν στηρίξουν το επίμαχο νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δούμε ένα τεράστιο φιάσκο.
Απολογία στα συντηρητικά ακροατήρια
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε απολογητικός προς τα συντηρητικά ακροατήρια.
Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την κοινωνία. Αφορά κάποιους πολίτες πάρα πολύ. Δεν είναι το πρώτο θέμα στην κοινωνία. Έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα. Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης αλλά και νομικό συμβόλαιο. Ο γάμος είναι συντηρητικός θεσμός. Ενέχει μια έννοια σταθερότητας. Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό. 20 χώρες στην ΕΕ έχουν φέρει τον γάμο».
Τέλος, σε ότι αφορά την εκκλησία ανέφερε ότι κρατάει «μία αξιοπρεπή στάση». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπαγορεύουμε στην εκκλησία κάτι που πάει μακριά από τη θεολογική προσέγγισή της, ούτε υποδεικνύουμε τον θρησκευτικό γάμο. Η πολιτεία νομοθετεί. Θέλω να ωριμάσει η κοινωνία».
Διαβάστε επίσης: Mητσοτάκης: Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στο ν/σ για το γάμο ομόφυλων, υπάρχει και η αποχή