Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πορεύτηκε για τέσσερα χρόνια με μια οικονομική πολιτική που στηρίζει τα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ μοιράζει ψίχουλα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η πρόσφατη τροπολογία για το Market Pass αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επικοινωνιακής διαχείρισης, εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων και μηδαμινής ενίσχυσης για το 85% της ελληνικής κοινωνίας.

Η ιδέα ενός κουπονιού σίτισης κυκλοφορούσε καιρό. Δοκιμάστηκε επικοινωνιακά, δέχτηκε αρνητική κριτική και αποσύρθηκε. Οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η εικόνα της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται. Ενδεικτικά, το Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι το 100% των Ελλήνων ανησυχεί για την ακρίβεια και το 79% δεν είναι ευχαριστημένο από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Συνυπολογίζοντας «λεφτόδεντρα», σκάνδαλα, υποκλοπές και το καταρ-αμένο μαύρο χρήμα, προφανώς είχε έρθει η ώρα να βρεθεί κάτι που θα μπορούσε να βγάλει την κυβέρνηση «στον αφρό».

Και να! Υπήρχε μια ανελαστική υποχρέωση: να επιβάλει η κυβέρνηση την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης (ΠΣΑ) του κανονισμού 2022/1854 της ΕΕ μέχρι 31.12.2022. Δηλαδή η φορολόγηση των υπερκερδών δεν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά περιλαμβάνεται σε κανονισμό της ΕΕ!

Ο κανονισμός προβλέπει τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2022 και δυνητικά για το 2023. Η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει μόνο το 2022!

Το ποσοστό στον κανονισμό ορίζεται ως τουλάχιστον 33%, θέτοντας ένα κατώτατο όριο για τα κράτη-μέλη, αλλά δεν θέτει ανώτατο όριο. Επομένως θα μπορούσε να είναι 40%, 50%, 90%. Η κυβέρνηση επέλεξε το ελάχιστο δυνατό ποσοστό φορολόγησης!

Η διάθεση των εσόδων ορίζεται να γίνει για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι σκοποί που αναφέρονται στον κανονισμό. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που θα μοιράσουν ως αργύρια επανεκλογής!

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η ΠΣΑ αποτελεί έκτακτη φορολόγηση και επιβάλλεται επιπρόσθετα στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων που ισχύει σε κάθε κράτος-μέλος. Η κυβέρνηση επέλεξε να «αναγνωρίσει» τον επιπλέον έκτακτο φόρο ως δαπάνη, με αποτέλεσμα να «φοροελαφρύνει» τα διυλιστήρια την επόμενη χρονιά!

Αρα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε δυνατή μεθόδευση προκειμένου τα διυλιστήρια στην Ελλάδα να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από έναν έκτακτο φόρο που αποφάσισε η ΕΕ!

Σχετικά με το σκέλος της τροπολογίας που αφορά το μέτρο του κουπονιού σίτισης (Μarket Pass):

Τα χρήματα που θα δοθούν στα νοικοκυριά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αγορά χωρίς κανέναν πραγματικό περιορισμό. Μόνο στην περίπτωση που τα χρήματα πιστωθούν στο κινητό η αγορά αγαθών θα πρέπει να γίνει σε επιχειρήσεις που πουλάνε τρόφιμα (αν ωστόσο η επιχείρηση πουλά μαζί με τα τρόφιμα και ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού κ.λπ., δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα). Αν κάποιος επιλέξει την πίστωση σε λογαριασμό τραπέζης, ακόμη καλύτερα. Μπορεί να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει με αυτά.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα παιδιά τους και φιλοξενούμενα μέλη, όπως για παράδειγμα παππούδες και γιαγιάδες. Οι φιλοξενούμενοι παππούδες χάνουν την ενίσχυση.

Η ενίσχυση προηγείται της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων, προφανώς για να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης της ΝΔ και με πιθανό κίνδυνο το κόστος της να καλυφθεί τελικά από τον προϋπολογισμό 2023, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αυτήν τη στιγμή με ακρίβεια ούτε το τελικό ποσό της ΠΣΑ ούτε πότε θα καταβληθεί.

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ζευγάρι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ μεικτά και φιλοξενεί συνταξιούχο υπερήλικα (παππού, γιαγιά) είναι πολύ πιθανό να χάνει το Market Pass.

Ζευγάρι συνταξιούχων με συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μεικτά, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, χάνει το Market Pass (το ίδιο ισχύει και για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.λπ.).

Ζευγάρι συνταξιούχων με συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ μεικτά και κάποιο περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί τεκμήριο (π.χ. αυτοκίνητο, σπίτι – ακόμη και αν έχει «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο) χάνει το Market Pass (το ίδιο ισχύει και για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.λπ.).

Τέλος, όπως σε κάθε pass, όποιος δεν έχει έξυπνο κινητό με την κατάλληλη τεχνολογία αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξει την κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, λαμβάνοντας λιγότερα χρήματα και συγκεκριμένα το 80% του επιδόματος. Ενώ για όσους εξακολουθούν να δυσκολεύονται με τις λογής πλατφόρμες μόνη λύση αποτελούν τα λογιστικά γραφεία. Επιβάρυνση για τους λογιστές και για τους πολίτες, που θα πρέπει να πληρώσουν τον λογιστή τους για να λάβουν ένα ακόμη φιλοδώρημα.

Ολοι όσοι είμαστε εξαρτώμενοι από ένα μισθό, μια σύνταξη, ένα επίδομα ανεργίας, ένα περιορισμένο εισόδημα που μας αποφέρουν το χωράφι, τα ζώα ή η επιχείρησή μας έχουμε ανάγκη από πραγματική στήριξη, όχι από ημίμετρα και κοροϊδία…

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει τους πολίτες έρμαια της ακρίβειας που μαστίζει κάθε αγαθό και πρωτίστως τα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, όταν φέρνεις προς ψήφιση ρύθμιση που παρέχει ψίχουλα ως επίδομα για το 85% των πολιτών σου, όταν παραδέχεσαι δηλαδή ότι το 85% του κόσμου έχει ανάγκη από (κατά μέσο όρο) 0,45 ευρώ την ημέρα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα δεν περηφανεύεσαι, παραιτείσαι! Τουλάχιστον από ντροπή…

Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο κ. Μητσοτάκης; Ο βασιλιάς είναι γυμνός και ήρθε η ώρα να πάρει το δικό του pass για το χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

*Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι βουλευτής Β’ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Documento Newsletter