Ο βασανισμός του Σ. Πρέλα: Οκτώ ώρες δεμένος πισθάγκωνα, με κράνος στο κεφάλι- «Με χτυπούσαν με γκλοπ, χέρια και πόδια»

Θύμα βασανιστηρίων έπεσε ο 33χρονος κρατούμενος, Σίμος Πρέλας (Zefi Sajmir) από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας αλλά και από αστυνομικούς της Ομάδας Μεταγωγών, οι οποίοι δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμα και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο του καταστήματος Κορυδαλλού που μπήκε στη μέση προκειμένου να τον προστατεύσει.

Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερις αστυνομικοί, ένας υπαστυνόμος Β, δύο αστυφύλακες και ένας ειδικός φρουρός που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και ξυλοκόπησαν τον 33χρονο κατά την μεταφορά του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κινητοποιηθεί η Αλβανική Πρεσβεία καθώς η υπόθεση φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.

Ο κρατούμενος, έφυγε για την Καβάλα χωρίς σημάδια από χτυπήματα ενώ όταν επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και κρατείται έφερε μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ τα χέρια του ήταν πρησμένα εξαιτίας του σφιξίματος των χειροπέδων.  Ο 33χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κορυδαλλό φορώντας επί οκτώ ώρες ένα κράνος στο κεφάλι, δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και χωρίς πρόσβαση σε νερό, εξετάστηκε και από ιατροδικαστή ο οποίος βεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα σημάδια είχαν προκληθεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον κρατούμενο, τη συνήγορο και την αδελφή του, με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθώς και με πηγές στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με τη διευθύντρια του Σωφρονιστικού Καταστήματος η οποία αρνήθηκε – λόγω της θέσης της – να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά δε διέψευσε το περιστατικό. Τέλος, δεν ήταν εφικτή  – μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης-  η επικοινωνία με τον διοικητή ή κάποιον αξιωματικό του Α.Τ. Καβάλας.

Ο πρώτος βασανισμός στο Α.Τ. Καβάλας τον Νοέμβριο του 2022

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Σ. Πρέλας, μιλώντας στο documentonews.gr όλα ξεκίνησαν στο Α.Τ. Καβάλας όπου είχε μεταφερθεί προκειμένου να παραστεί σε δικαστήριο που ήταν κατηγορούμενος, τον περασμένο Νοέμβριο. «Στις 16 Νοεμβρίου είχα δικαστήριο στην Καβάλα. Η μεταγωγή έγινε κανονικά και υπήρξε ένα περιστατικό με τον αξιωματικό υπηρεσίας που μπήκε στα κρατητήρια και με χτύπησε. Κάναμε μήνυση ο ένας στον άλλον. Εγώ ήμουν χτυπημένος αυτός δεν είχε τίποτα, η δική μου μήνυση μπήκε στο αρχείο η δική του είχε αποτέλεσμα να καταδικαστώ σε πέντε μήνες χωρίς αναστολή». Όπως επισημαίνει η συνήγορος του, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, μιλώντας στο documentonews.gr, το εν λόγω περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη στον τένοντα του χεριού του.

Δεν τον πήγαν στο δικαστήριο και δικάστηκε ερήμην

Όπως αναφέρει ο κρατούμενος, τέσσερις μήνες μετά, η συμπεριφορά του ίδιου αξιωματικού συνέχισε να δημιουργεί πρόβλημα. Ο 33χρονος μετήχθη στην Καβάλα για να δικαστεί για δυο πλημμελήματα. Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δικαστήριο καθώς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καβάλας τον μετέφεραν στα δικαστήρια στις 3 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί ερήμην για δυο υποθέσεις στις 2 Μαρτίου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τη συνήγορο του συνέβη εν είδει βεντέτας, σε συνέχεια του περιστατικού που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο ίδιος «εσκεμμένα δεν με πήγαν στο δικαστήριο την ημέρα που έπρεπε και δικάστηκα ερήμην. Με πήγαν την επόμενη ημέρα και δεν είχε νόημα. Εγώ ζητούσα τα ρέστα και τότε ξεκίνησε ένας εκβιασμός από μέρους των αστυνομικών». Η συνήγορος του επισημαίνει ότι η ίδια είχε αποστείλει έγγραφο που ενημέρωνε την Ασφάλεια ότι θα απουσίαζε για άλλη εκκρεμή υπόθεση, και ζητούν αναβολή για τη δικάσιμο στις 2 Μαρτίου. Συνεπώς η Ασφάλεια Καβάλας ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι το δικαστήριο θα λάμβανε χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και όχι στις 3 Μαρτίου, όπως και μας μεταφέρει ότι ισχυρίστηκαν στην ίδια, αφού ερημοδικάστηκε.

«Θα πάρεις το παιδί σου στην κάσα»

Στις 9 Μαρτίου οι αστυνομικοί από την Ασφάλεια Καβάλας επικοινωνούν με την οικογένεια του κρατούμενου και τους ενημερώνουν για να τον επισκεφτούν. Τότε σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία της οικογένειας, ο πατέρας του βρέθηκε εκεί και τον είδε να τον ξυλοκοπούν με έναν από τους αστυνομικούς να φέρεται να του είπε: «θα πάρεις το παιδί σου στην κάσα». Ο 33χρονος θα έμενε στην Καβάλα μέχρι σχεδόν το τέλος του μήνα προκειμένου να εκδικαστεί ακόμα μία υπόθεσή του σε δικαστήριο της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με όσα καταγγέλλει: «Μπήκαν στα κρατητήρια ξαφνικά αστυνομικοί και ξεκίνησαν να με χτυπάνε, για να με πάρουν μεταγωγή. Εγώ τους έλεγα να περιμένουμε τη μάνα μου που θα μου έφερνε καθαρά ρούχα και μετά ας με πήγαιναν όπου ήθελαν. Με τράβηξαν από τα κρατητήρια μέχρι έξω – υπάρχουν κάμερες σίγουρα περιμετρικά και φαίνεται τι έγινε – με πέταξαν στο περιπολικό για να με πάνε στη Θεσσαλονίκη για να γίνει μεταγωγή στην Αθήνα».

Οκτώ ώρες δεμένος πισθάγκωνα, χωρίς νερό, με ένα κράνος στο κεφάλι

H μεταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη στον Κορυδαλλό έγινε την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Ο πατέρας του επικοινώνησε με τη συνήγορο του, ανήσυχος καθώς ώρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του. Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία του Σ. Πρέλα, οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες ενώ ο βασανισμός του συνεχίστηκε και από τους αστυνομικούς του Μεταγωγών: «Με έβαλαν τελευταίο ενώ θα έπρεπε να είμαι πρώτος αφού κανονικά μας βάζουν με σειρά κελιού και εγώ ήμουν το κελί 2. Με το που ανέβηκα στην κλούβα, μου φόρεσαν χειροπέδες πισθάγκωνα υπερβολικά σφιγμένες, μπήκε η χειροπέδα μέσα στο κρέας, σκίστηκε το δέρμα μου. Τότε ένας από την ομάδα Μεταγωγών -όχι ο επικεφαλής- ο οποίος μάλιστα μάλλον είναι φίλος του αξιωματικού της Καβάλας, ζήτησε να μου βάλουν κράνος μηχανής. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα ήμουν με κράνος και χειροπέδες. Δεν μου έδωσαν ούτε μια γουλιά νερό». Οι αστυνομικοί φέρεται να ισχυρίζονται ότι του φόρεσαν το κράνος προκειμένου να με χτυπά ο ίδιος το κεφάλι του, ωστόσο η συνήγορος του επισημαίνει ότι αυτό συνέβη προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά τα τραύματα του από τους συγκρατούμενους του στο μεταγωγικό.

Τον ξυλοκόπησαν και στον Κορυδαλλό

Έτσι λοιπόν, με ένα κράνος μηχανής και δεμένος με τα χέρια πίσω ο Σ. Πρέλας, έφτασε από τη Θεσσαλονίκη στις φυλακές Κορυδαλλού. «Όταν φτάσαμε στον Κορυδαλλό, έβγαλαν όλους τους άλλους κρατούμενους και με άφησαν τελευταίο. Τότε ξεκίνησαν πάλι. Με χτυπούσαν με τα γκλοπ, με χέρια και πόδια», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας ο 33χρονος ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που τον έκαναν «μπαούλο στο ξύλο» με τα χέρια του «πρησμένα να μοιάζουν σαν πόδια στο μέγεθος» και τις χειροπέδες να του «σκίζουν το δέρμα».

Συνεχίζοντας την αφήγηση των γεγονότων ο ίδιος σημείωσε πως το πρώτο σκέλος του μαρτυρίου του τελείωσε εξαιτίας της παρέμβασης της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, «Ήμουν τυχερός, γιατί εκείνη την ώρα περνούσε η διευθύντρια και τους φώναξε ”τι κάνετε εδώ;”. Αυτοί δεν την αναγνώρισαν  και της απάντησαν «και εσύ ποια είσαι και τι σε νοιάζει;» . Έτσι όταν τους είπε ότι είναι η διευθύντρια Κορυδαλλού σταμάτησαν».

Ωστόσο η κακοποίησή του φέρεται ότι δεν τελείωσε εκεί, αφού όταν οι άνδρες της Ομάδας Μεταγωγών τον μετέφεραν στον χώρο που πάνε όλοι οι κρατούμενοι που εισέρχονται στο κατάστημα, του επιτέθηκαν ξανά. «Μετά με πήγαν στον χώρο της παραλαβής και εκεί ξεκίνησαν να με χτυπούν ξανά. Όταν το είδε αυτό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος μπήκε μπροστά μου να με προστατεύσει και τον χτυπησαν και αυτόν».

Στην άθλια κατάσταση που βρισκόταν μετά από τόσο ξύλο ο Σ. Πρέλας τόνισε ότι παρόλο που αρχικά δεν το θυμόταν από το σοκ, του «άλλαξαν τη μπλούζα που ήταν σκισμένη και γεμάτη αίματα» και του «έκοψαν το λουρί από το κράνος, το οποίο ήταν τόσο σφιγμένο που δεν μπορούσαν να το βγάλουν».

Απείλησαν και την αδελφή του

Την απόπειρα εκφοβισμού της και τις ευθείες απειλές που δέχτηκε στην προσπάθειά της να καταθέσει μήνυση κατά των αστυνομικών του Α.Τ. Καβάλας, αναφέρει στο documentonews.gr η αδελφή του 33χρονου κρατούμενου. «Πήγα στο τμήμα της Καβάλας και ζήτησα να μιλήσω με τον Διοικητή. Μου είπαν ότι λείπει, πήγαμε στον υποδιευθυντή με την αδερφή μου. Οι τόνοι ανέβηκαν, ρωτούσα γιατί τον χτύπησαν και του είπα ότι ήθελα να καταθέσω μήνυση. Τότε μου είπε ψευδώς ότι δεν μπορώ να καταθέσω μήνυση αν δεν έχω δικηγόρο και φεύγοντας μου είπε απειλητικά ”σου το υπόσχομαι, εμείς οι δυο θα τα πούμε”».

Η ίδια στη συνέχεια είπε πως καθώς διαμαρτυρόταν την απείλησαν ακόμα και με σύλληψη και τους αντέτεινε πως «αν είναι ο μόνος τρόπος να μάθει ο κόσμος τι κάνατε στον αδελφό μου και τι πέρασε στα χέρια σας, να με συλλάβετε δεν με νοιάζει». Τελικά κατέθεσε μήνυση κατά όσων εργάζονταν την ημέρα της μεταγωγής του αδελφού της στο Α.Τ. Καβάλας (την Πέμπτη 9 Μαρτίου).

Περιγράφοντας τις σκηνές βίας που είδε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια της έξω από το Α.Τ. Καβάλας είπε: «Είδα τα χέρια του, είχαν λιώσει από τις χειροπέδες. Τον χτύπησαν τον τραβούσαν… Ήταν δεμένος, χέρια πόδια και να έτρωγε ξύλο από τόσα άτομα άτομα… Ένας αστυνομικός μας έλεγε ”θα τον πάρετε σε κουτί”».

Η συνήγορος του Σίμου Πρέλα, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, τόνισε συγκεκριμένες πτυχές της υπόθεσης: «Ο ξυλοδαρμός του εντολέως μου είχε ήδη αρχίσει από το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας και συνεχίστηκε κατά τη μεταγωγή του προς τον Κορυδαλλό. Η σύνδεση της ανωτέρω κατάστασης θα ζητήσουμε να διερευνηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Ο πελάτης μου, μου έχει δώσει ρητή εντολή να προσφύγουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα και για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταθέσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος των αστυνομικών που κατηγορούνται για την απάνθρωπη μεταχείριση και τις λοιπές αξιόποινες πράξεις».

«Να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές του το περιστατικό»

«Η βία γεννάει βία. Και δεν έχει καμία θέση ούτε στα σχολεία, ούτε στο σπίτι, πουθενά στην κοινωνία. Και φυσικά ούτε μέσα, ούτε έξω από τις φυλακές. Εμείς που εργαζόμαστε μέσα στις φυλακές το ξέρουμε πολύ καλά αυτό», λέει στο documentonews.gr ο Σπυρος Καρακιτσος, μέλος ΔΣ ΟΣΥΕ και αναπληρωτής γραμματέας προστασίας του πολίτη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ συμπληρώνει ότι «το καταγγελλόμενο περιστατικό μεταγωγής κρατουμένου και ο ξυλοδαρμός του πρέπει να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές του, σε όλη τη διαδικασία και οι ευθύνες να αποδοθούν αναλόγως και όπου αναλογούν».

Ετικέτες

Documento Newsletter