Ο Βαρουφάκης αλλάζει το ΜέΡΑ25 σαν… ταύρος σε προεκλογικό υαλοπωλείο

Έχουν περάσει έξι μήνες, από τότε που στα “Λιπάσματα” Δραπετσώνας, τα στελέχη του ΜέΡΑ25, ξεκίνησαν μια μακρά ανοιχτή διαβούλευση, εν είδει διαρκούς συνεδρίου που απευθύνεται, κατά την κομματική ορολογία του επιτελείο του, σε όσους αρνούνται «την ενσωμάτωση στις πολιτικές της ολιγαρχίας». Από τον Ιούνιο, στο α΄μέρος του 1ου Διαβουλευτικού συνεδρίου, το κόμμα με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει οξύνει τη ρητορική του για «αντίσταση στη λεηλασία» ανθρώπων και περιβάλλοντος. Ξαναχρησιμοποιεί ως κεντρικό σύνθημα τη “ρήξη”, προβάλλοντας όμως μια “ριζοσπαστικότητα” που δεν συνδέει τις όποιες ανατροπές στην οικονομία, στην ΕΕ και όπου αλλού με την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας…

Με ενδιάμεσες συνδιασκέψεις ενισχύει κινηματικά χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει προγραμματικά ακόμα και τους όρους των όποιων πολιτικών συνεργασιών. Με το βλέμμα στις 20 – 23 Ιανουαρίου του 2022 που είναι ο μεγάλος σταθμός -β’ μέρος του 1ου διαβουλευτικού συνεδρίου, ο διάλογος μεταξύ στελεχών, μελών και φίλων του ΜέΡΑ25 συνεχίζεται με βάση τον οραματικό στόχο, όπως σημειώνουν από το ηγετικό επιτελείο του κόμματος, «μια συμμετοχική αποκεντρωμένη κοινωνία, τεχνολογικά προηγμένη αλλά και απελευθερωμένη τόσο από την εκμεταλλευτική εξουσία του καπιταλιστή όσο και από την συγκεντρωτική εξουσία του γραφειοκράτη».

Την περασμένη Πέμπτη (16.12.2021), με ομιλία του ο Γιάννης Βαρουφάκης συμπύκνωσε το πλαίσιο χάραξης για το ΜέΡΑ25, με βάση τους τομείς στους οποίους εστιάζει το συνέδριο («Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό»). Το σύνθημα που έριξε και πάλι είναι “ρήξη”. Κι αυτό με ένα πρόγραμμα που διατηρεί τη διαχειριστική λογική για τη βελτίωση πλευρών του υπάρχοντος συστήματος, με επιμέρους ανατροπές… Παράλληλα, θέλησε να δώσει διεθνικό μήνυμα δράσης- πέρα από στελέχη του ΜέΡΑ25 (Ελένη Δεληγιάννη, Μιχαέλα Τσοχαντζή), υπήρξαν χαιρετισμοί από τον Έρικ Έντμαν , υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού DiEM25 και την εκλεγμένη Γραμματέας του κόμματος MERA25 στη Γερμανία, Julijana Zita. Ακολουθεί πάντα την επικοινωνιακή τακτική που στέλνει το σήμα για την ανάγκη να ενωθούν πρόσωπα και δυνάμεις από διάφορες χώρες, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, όπου χαιρέτισαν διαδικτυακά διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, Κεν Λόουτς, Ναόμι Κλάιν, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.ά.).

Στις τοποθετήσεις Βαρουφάκη αναδεικνύονται οι μετατοπίσεις που έγιναν από την ίδρυση του Μέρα25. Ο ίδιος θύμισε για παράδειγμα ότι παλαιότερα το Μέρα25 έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα εκδημοκρατιστεί, είτε θα διαλυθεί. Στην ομιλία του στην Αθήνα (Τριανόν-16.12.2021) εξηγούσε για την νέα οπτική σχετικά με την ΕΕ πως «έχουν πλέον αποδείξει, ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν, παρά να εκδημοκρατιστεί αυτή η Ευρώπη. Περνάμε στην πεποίθηση λοιπόν πλέον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ή άλλως διαλύεται. Από το χάσμα Βορρά – Νότου, τώρα περνάμε και στο χάσμα Δύσης – Ανατολής, αλλά παράλληλα υποφέρουν μέχρι και πολλοί γερμανοί πολίτες. Και τα πράγματα δεν αλλάζουν στην Ευρώπη, ούτε στη Γερμανία, ο κ. Σόλτς συνεχίζει το έργο της κ. Μέρκελ». Για να καταλήξει: « Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα πλέον, ανατρέπεται».

Ουσιαστικά δημιουργεί ένα πεδίο διαχωρισμού από άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και εμφανίζεται να διαχωρίζει τη ρητορική του από εκείνη της Κουμουνδούρου, προσελκύοντας δυνάμεις… πέριξ της Κουμουνδούρου.

Απορρίπτει το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει «στο παραμύθι της προοδευτικής διακυβέρνησης για να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη (…)». Μάλιστα με δηκτικό τρόπο σημειώνει ότι «κάποτε το κόμμα πυλώνας ήταν το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑ και είναι ο μεγαλύτερος αρωγός της ολιγαρχίας, όπως ακριβώς και το SPD στη Γερμανία (…).».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην παρέμβασή του στην Αθήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε αντίθεση, με ομιλίες του κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν χρησιμοποιεί επιθετική γλώσσα κατά του ΚΚΕ , όπως είχε κάνει κατ΄εξακολούθησιν σε άλλες τοποθετήσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε να πει: «Σεβόμαστε το ΚΚΕ που παλεύει για την αντικατάσταση αυτού του συστήματος με ένα μη εκμεταλλευτικό σύστημα. Συμφωνούμε στην ανάγκη ανατροπής του συστήματος, έχουμε όμως συγκεκριμένες διαφορές, αναλυτικές (γερμανικός ιμπεριαλισμός και τεχνοφεουδαρχία), στρατηγικές (υπεύθυνη ανυπακοή) και ιδεολογικές (πράσινη μετάβαση, περιβάλλον, εξορύξεις, λιγότερη μεγένθυση, ρόλος κόμματος)».

Στο συνέδριο που απέχει μια ανάσα, οι θέσεις του ΜέΡΑ25 θα λάβουν την τελική τους μορφή. Σε μια περίοδο έντονων διεργασιών στην κεντρική πολιτική σκηνή, το ΜέΡΑ25 διαμορφώνει την στρατηγική του και την πολιτική τακτική του με το βλέμμα και στις εθνικές εκλογές…