Ο Τζούλιαν Ασάνζ ελεύθερος – Η Δύση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου τραυματισμένη

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ελεύθερος κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά την πενταετή φυλάκισή του σε βρετανική φυλακή (και άλλες αναρίθμητες μυθιστορηματικού τύπου «ταλαιπωρίες» του –αποκλεισμός σε πρεσβεία για χρόνια κλπ) για «συνωμοσία για να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες εθνικής άμυνας».

Η υπερδεκαετής δίωξη του πλέον διάσημου παγκόσμια δημοσιογράφου, με αποκαλύψεις που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, έχει ζημιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα ΗΠΑ και Δύσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή, που εντείνεται η παγκόσμια αμφισβήτηση της τόσο σε όρους γεωπολιτικούς – γεωοικονομίας, όσο και στην ηθική της διάσταση και υπόσταση και στην διάσταση των αξιών που πρεσβεύει (δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του τύπου, προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από κρατικές διώξεις που ξεπερνούν το μέτρο της αναλογικότητας κλπ.).

Δώρο στους ανά την υφήλιο πολέμιους της τόσο γεωπολιτικά όσο και αξιακά (αμφισβήτηση δυτικών αξιών δημοκρατίας ελευθερίας του τύπου κλπ). Επίσης αναδεικνύει το δυτικό κενό συλλογικής στρατηγικής σκέψης, καθώς είναι πλέον σαφές ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει έγκαιρα λύση, συμφωνία, ώστε να μην υποστεί η Δύση αυτή την φθορά.

Η αλαζονεία της παγκόσμιας ανέλεγκτης αυτοκρατορίας της μονοπολικής γεωπολιτικής στιγμής είναι άμεση ανάγκη να αντικατασταθεί από μία ρεαλιστικότερη προσέγγιση που αντιστοιχεί στο μοίρασμα της παγκόσμιας ισχύος σε περισσότερα του ενός κέντρα (πολυπολικού κόσμου).

Μία από τις επιπτώσεις του πολυπολικού κόσμου είναι και η απώλεια του μονοπωλίου της επικοινωνιακής ηγεμονίας και η δυνατότητα η Δύση να υποστεί επικοινωνιακή ήττα που στοιχίζει πλέον στο ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.

Οι αναθεωρητικές εποχές είναι και εποχές ρεαλιστικής προσαρμογής, εάν ζητούμενο είναι η ορθολογική διαχείριση των αλλαγών, στο πλαίσιο της απομείωσης των αρνητικών τους επιπτώσεων.

Η παγκοσμιοποίηση, παρότι αμφισβητείται σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, έχει επιτευχθεί σε επίπεδο επικοινωνίας. Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό που οι πληροφορίες –ακόμη- διακινούνται με πρωτοφανή ταχύτητα διαχειριζόμενες από πολλαπλά μέσα – πλατφόρμες ποικίλων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πηγών.

Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που επιχειρείται ο έλεγχος και αποκλεισμός, σε επίπεδο γεωπολιτικών μπλοκ, της παγκόσμιας επικοινωνίας (ο μη έλεγχος της δηλαδή).

 

Επικοινωνιακή και αξιακή ήττα για την Δύση λοιπόν η αυτοκρατορική «εμμονή» στην δίωξη του αμφισβητία, που αποκαλύπτει αρνητικές πλευρές της κρατικής / διεθνούς λειτουργίας της αυτοκρατορίας (μέσω διαρροών που δεν μπορούν τα συστήματα ασφαλείας του να αποτρέψουν) και αδυναμία έγκαιρης ανάγνωσης της διεθνούς πραγματικότητας.

Διονύσης Παντής, 26.6.2024

Δημοσιεύθηκε: pantislawoffice.blogspot.com

Ο Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο με εικοσαετή εμπειρία στην δικαστηριακή & συμβουλευτική δικηγορία, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου (κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Από το 1996 ασκεί ενεργά & αδιάλειπτα την δικηγορία, με αντικείμενο το Ποινικό – Διοικητικό – Αστικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Επενδύσεων, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Πνευματικά Δικαιώματα, Σωματεία, Εταιρίες, Πτωχευτικό Δίκαιο. Δικηγορεί στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στον Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Διατέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι δικηγόρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακού Αγώνα, Ναυτικού Ομίλου Νέου Κάβου Ελληνικού και άλλων σωματείων με πολιτιστικό, εθνικό και αθλητικό αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του WikiLeaks που τάραξε γερά κυβερνήσεις, ΜΜΕ και κοινή γνώμη τα τελευταία 14 χρόνια

Ο Ασάνζ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία – Να αποκαλύπτει!

CPJ για Τζούλιαν Ασάνζ: «Επικίνδυνο νομικό προηγούμενο για διώξεις δημοσιογράφων»