«Η Θάτσερ μέσα σε λίγα χρόνια μετέτρεψε τη βρετανική κοινωνία, που βασιζόταν στην ιδέα της διασύνδεσης και της συλλογικής ευθύνης, σε ένα σύστημα που εξελισσόταν με γνώμονα τον ατομικισμό και το κίνητρο του κέρδους». Ο Τζόναθαν Κόου απαντά στις ερωτήσεις της Έμυς Ντούρου λίγες μέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία του πρόσφατου βιβλίου του «Η απόδειξη της αθωότητάς μου» (εκδ. Πόλις, μτφρ. Άληστις Τριμπέρη).
Το ΚΑΣ αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Γιώργο Λάνθιμο για να κάνει γυρίσματα στον Ιερό Βράχο με την αιτιολογία ότι οι σκηνές είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς του. Η ιστορία του μνημείου όμως μαρτυρά το αντίθετο. Ο Στάθης Γκότσης γράφει για τη βουγονία του βραβευμένου σκηνοθέτη και τον μύθο της «άσπιλης» Ακρόπολης.
«Μη λέμε ακροδεξιά, φασισμός λέγεται» λέει η Κερασία Σαμαρά στη συνέντευξη που έδωσε στην Ειρήνη Δρίβα με αφορμή την πρεμιέρα της «Σκύλας» στο Θέατρο Αλκμήνη.
Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Eνα ποτάμι που λεγόταν Βακιρτζής» καταγράφει με ακρίβεια –και ενίοτε με απολαυστικές ανέκδοτες λεπτομέρειες– τις διαδικασίες δημιουργίας των κατασκευών του Γιώργου Βακιρτζή. Το προτείνει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.
Στα «Ανεξάρτητα κράτη» των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη η εξουσία των μέσων ενημέρωσης συσκοτίζει την αλήθεια με κάθε τίμημα. Ο Ηρακλής Λογοθέτης είδε την παράσταση.
Ο επίκουρος καθηγητής Nέων Mέσων και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ Γκάβιν Μιούλερ ήρθε στην Αθήνα και η Έμυ Ντούρου τον συνάντησε για μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του «Σπάζοντας πράγματα στη δουλειά» (εκδ. Εκτός Γραμμής, μτφρ. Γ. Καλαμπόκας και Αντ. Φάρας) που εκκινεί από το κίνημα του λουδισμού και καταλήγει στο σήμερα.
Η blueswoman Αργυρώ Καπαρού μιλάει στον Αντώνη Μποσκοΐτη για τη ζωή και την καλλιτεχνική της διαδρομή λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Η Ειρήνη Δρίβα παρακολούθησε πρόβα από την «Ταράτσα» του Ζαν-Κλοντ Καριέρ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη και μίλησε μαζί του για την παράσταση.
«Ο Γιώργος Χαρωνίτης ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής του, ήταν ένας από τους ανθρώπους που θεωρούνται πολιτισμικό κεφάλαιο μιας χώρας». Γράφει η Έμυ Ντούρου.
Στη σειρά «Kabul» αποτυπώνονται οι δραματικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας όταν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν το 2021. Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης, από τις 10 έως τις 18 Μαΐου. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.
Μια ιστορία από τον… Κινηματογράφο. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για την εποχή που ο Αλφρεντ Χίτσκοκ εισέπραττε τις αρνήσεις των ηθοποιών για το «Frenzy».
Η ταινία «Το Παρίσι του Σουλεϊμάν» του Μπορίς Λοζκίν εγείρει συζητήσεις γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.
Ο Γιάννης Πούλλος άκουσε και προτείνει το ορχηστρικό ντεμπούτο των King Garcia με τίτλο «Hamelin» που δίνει μια νέα διάσταση στον προοδευτικό ήχο.
Το βιβλίο «Ιστορία και κινηματογράφος» της Ελευθερίας Θανούλη (εκδ. Πεδίο) πραγματεύεται την αναπαράσταση της Ιστορίας στο σινεμά. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης το προτείνει.
Διαβάστε επίσης
ΛΕΞ: Sold out η συναυλία στο ΟΑΚΑ – Η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής
Στην πρόβα του νέου έργου του Γιώργου Παλούμπη «Άγριοι»
Χρυσές Σφαίρες: Στις 11 Ιανουαρίου 2026 η απονομή – 8 Δεκεμβρίου η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων