O Τζον Γκρίσαμ στο κυνήγι του serial killer

O Τζον Γκρίσαμ στο κυνήγι του serial killer
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Γκρίσαμ συνεπαίρνει επί δεκαετίες τους αναγνώστες με τις καλογραμμένες και σπιντάτες ιστορίες του

Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ Τζον Γκρίσαμ επιστρέφει να το νέο μυθιστόρημά του «Η λίστα του δικαστή» 

Ο Τζον Γκρίσαμ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 που εγκατέλειψε τη δικηγορία για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή έχει αποδειχτεί ένας από τους παραγωγικότερους συγγραφείς της γενιάς του – γράφει ένα βιβλίο κάθε χρόνο και όλα έχουν γίνει μπεστ σέλερ. «Ημουν πάντα ειλικρινής. Αυτό που γράφω δεν είναι λογοτεχνία» είχε πει σε συνέντευξή του στον Ανταμ Λίπτακ για τους «New York Times», εξηγώντας πως αυτό με το οποίο ασχολείται τόσες δεκαετίες είναι η δημοφιλής μυθοπλασία και υπηρετεί αυτό το είδος ευελπιστώντας το τελικό αποτέλεσμα να είναι υψηλής ποιότητας.

Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ προτιμά, όπως λέει, να βλέπει τα βιβλία του να πουλάνε σε ένα ευρύ κοινό παρά να παίρνει καλές κριτικές. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι σπάνιο ταλέντο να μπορεί ένας συγγραφέας να απευθύνεται με τόση επιτυχία σε ένα τόσο μεγάλο και ετερόκλητο κοινό – στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για 300 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως. Ο Τζον Γκρίσαμ καταφέρνει σταθερά τόσες δεκαετίες να συνεπαίρνει τους αναγνώστες μέσα από καλογραμμένες και σπιντάτες ιστορίες οι οποίες αποτελούν παράθυρο στον κλειστό κόσμο των δικαστών και της αστυνομίας. Αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την επαγγελματική του πείρα ως δικηγόρου και ρίχνει άπλετο φως στους μηχανισμούς που συνδέουν τους θεσμούς του κράτους με το οργανωμένο έγκλημα. Ολα τα βιβλία του χαρακτηρίζονται από κινηματογραφικού τύπου αφήγηση, στην οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η δημοφιλία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έξι από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο σινεμά – μεταξύ αυτών τα «Pelican brief», «The client» και «The firm».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το μυθιστόρημα «Η λίστα του δικαστή». Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς με κεντρικό χαρακτήρα την ερευνήτρια του Συμβουλίου Δικαστικής Δεοντολογίας της Φλόριντα Λέισι Στολτζ (τη γνωρίσαμε στο «The whistler»). Εδώ η Στολτζ βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, καθώς νιώθει πως η ζωή της έχει βαλτώσει και αναζητά μια δραστική αλλαγή. Σε αυτήν ακριβώς τη φάση θα γνωρίσει μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία χρησιμοποιεί ψευδώνυμα προκειμένου να προστατευτεί από τον serial killer που είχε σκοτώσει παλαιότερα τον πατέρα της. Η Στολτζ πληροφορείται πως ο δράστης, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος εδώ και δύο δεκαετίες, είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας ευυπόληπτος δικαστής της πολιτείας της Φλόριντα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει να δράσει όσο πιο σύντομα μπορεί ώστε να μην υπάρξουν κι άλλα θύματα.


ΙΝFO
Το μυθιστόρημα «Η λίστα του δικαστή» κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα σε μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter