Ο Τσίπρας στον δρόμο του μεταξιού

Ο Τσίπρας στον δρόμο του μεταξιού

Δεύτερη φορά σε δύο χρόνια στην Κίνα για προσέλκυση επενδύσεων – Πιθανές συναντήσεις στο Πεκίνο με Ερντογάν, Πούτιν Λαγκάρντ

Την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας και της Κίνας σηματοδοτεί το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα (11-15 Μαΐου) στο Πεκίνο, όπου θα συμμετάσχει στο φόρουμ για τον νέο «δρόμο του μεταξιού» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ. Είναι το δεύτερο ταξίδι του πρωθυπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα τα τελευταία δύο χρόνια και το τρίτο σε επίπεδο εκπροσώπησης της σημερινής κυβέρνησης, αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο τον Μάρτιο του 2015.

Η προεργασία για το ταξίδι έχει γίνει εδώ και καιρό, ενώ σε αυτή συνέβαλαν και οι επαφές του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, τόσο με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με αφορμή το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών όσο και με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Λιου Κιμπάο, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού. Μαζί με τον κ. Τσίπρα στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν οι Νίκος Παππάς, Ν. Κοτζιάς, Στέργιος Πιτσιόρλας και Γιώργος Τσίπρας.

Συνεργασία και επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει διμερή συμφωνία τριετούς διάρκειας για την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε σειρά τομέων και κυρίως στον χρηματοπιστωτικό, στις υποδομές, στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής πολιτικής. Κατά την επίσκεψη του κ. Κιμπάο στην Ελλάδα συζητήθηκε και το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνει η χώρα film friendly.

Πέραν αυτών θα συζητηθούν οι εξαγωγές ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές αλλά και οι κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κυρίως στη συντήρησή του.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων και με άλλους ηγέτες, πιθανόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Ελβετίας, όπου θα συζητηθεί η συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο Πεκίνο θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία υπάρχει ήδη επαφή και πιθανόν να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στο Φόρουμ των Πόλεων, όπου θα παραστούν και εκπρόσωποι από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι έχουν συνεργασία με δημάρχους κινεζικών πόλεων.

Από τον ΟΛΠ στον ΟΛΘ

Η χώρα μας εξελίσσεται σε κόμβο για τα κινεζικά συμφέροντα, αφού ανταποκρίνεται ως (διαμετακομιστικός και όχι μόνο) σταθμός στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας για επανασχεδιασμό του «δρόμου του μεταξιού», δηλαδή του σημαντικότερου εμπορικού δικτύου από την αρχαιότητα μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1453), μέσω του οποίου διακινούνταν τα κινεζικά προϊόντα. Το ίδιο έχει κάνει η Κίνα και με άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Η σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ξεκίνησε το 2006 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, όταν ο τότε πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρόεδρο της Cosco Γουέι Τζιαφού να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά και να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η επένδυση της Cosco πέρασε από χίλια κύματα και πολεμήθηκε από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. Η Cosco υλοποίησε τις επενδύσεις που είχε υποσχεθεί στον προβλήτα ΙΙ του λιμανιού ενώ κέρδισε και τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ προσφέροντας 280,5 εκατ. ευρώ για το 51% των μετοχών. Η Cosco θα καταβάλει άλλα 88 εκατ. ευρώ για την απόκτηση επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου όταν ολοκληρώσει τις επενδύσεις που έχει συμφωνήσει.

Παράλληλα, άλλες κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν σε αρκετούς διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Είναι δηλαδή εκ των βασικών επενδυτών στη χώρα μας:

* Στον διαγωνισμό πώλησης του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ πλειοδότησε η State Grid με προσφορά 320 εκατ. ευρώ.

* Η ΔΕΗ έχει συνάψει προκαταρκτική συμφωνία στην ενέργεια με την κινεζική CMEC για τη δημιουργία κοινοπραξίας αναφορικά με την κατασκευή και την εκμετάλλευση νέου εργοστασίου στη Μελίτη. Τη CMEC στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο Νίκος Μπάκουλης, πρώην συνδικαλιστής της ΔΕΗ, μέσω της εταιρείας Microdata, και παλιός γνώριμος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει δώσει και υποσχέσεις για την εργολαβία της αποθείωσης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε μια άλλη κινεζική εταιρεία, τη SPIC, παρότι έχει γίνει διαγωνισμός, δίχως όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα.

* Συμμετοχή, μεταξύ και άλλων εταιρειών, έχει η Fosun στην κοινοπραξία Global Investment Group που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η προσφορά περιλαμβάνει τίμημα 915 εκατ. ευρώ και συνολικές επενδύσεις 7 δισ. ευρώ. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η Lamda Development (Λάτσης).

* Η Fosun έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Η Fosun έκανε την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα το 2011 αποκτώντας αρχικά το 9,5% των μετοχών της Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου (η συμμετοχή της έχει αυξηθεί σε περίπου 14%).

* Κινέζοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά δεν υπέβαλαν προσφορά στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται για το 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο είναι προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ (μαζί με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης).

* Προ ημερών, η κοινοπραξία Terminal Link SAS – Deutsche Invest Equity Partners GmbH – Βelterra Investments Ltd πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), προσφέροντας 231,926 εκατ. ευρώ. Σε μία εκ των τριών εταιρειών του σχήματος, συγκεκριμένα στην Terminal Link, βασικός μέτοχος με 49% (το 51% κατέχει η γαλλική CMA-CMG) είναι η κινεζική China Merchants Holdings (International), εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών διαχείρισης λιμένων της Κίνας. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/09/5911a244cd3a1804e65499b0.pdf

Documento Newsletter