O Τσίπρας, οι πορφυρογέννητοι και το μέρισμα που στοιχίζει όσο ένα χαρτόσημο για Offshore (Video)

O Τσίπρας, οι πορφυρογέννητοι και το μέρισμα που στοιχίζει όσο ένα χαρτόσημο για Offshore (Video)

“Προχωράμε σε μια κίνηση δικαιοσύνης την οποία κάποιους βολεύει να αναγιγνώσκουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά αυτό θα το πουν οι πολίτες”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το κοινωνικό μέρισμα, στην ομιλία του στη Βουλή.

Είπε ότι “κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ”, για να σχολιάσει δηκτικά ότι “ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους”. Τόνισε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σήμερα τη δυνατότητα να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα -που “ήδη εκτιμάται από τον λαό”-, με το κοινωνικό μέρισμα και το μέγεθός του, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οφείλεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην πολιτική και την προτεραιότητα της κυβέρνησης να στηρίξει “τη μεγάλη πλειοψηφία που υπέστησαν βαρύτατη λεηλασία όλα τα προηγούμενα χρόνια και αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση πάλεψε και παλεύει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, στηρίζοντας αυτούς και πως ό,τι δυνατότητα έχει, σε αυτούς αναδιανέμεται”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλες τις βασικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, τόσο ως προς εκείνες περί “αδράνειας και αδιαφορίας” για αντιπλημμυρικά έργα, -τα οποία σύγκρινε με εκείνων των προηγούμενων κυβερνήσεων – όσο και στο επιχείρημα της ΝΔ ότι το υπερπλεόνασμα – που ψηφίζει κι εκείνη εν αντιθέσει με πέρυσι – προκύπτει από υπερφορολόγηση.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10155974263223054/

“Εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών σε δόμηση και χωροταξία”

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Σημείωσε ότι η πρωτοφανής καταστροφή “ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας”. “Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος”, είπε και αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων ανακούφισης σε όλα τα επίπεδα και από τα διάφορα υπουργεία, που ανακοινώθηκαν για τους πληγέντες και τη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 για κάθε κατοικία και 8.000 για κάθε επιχείρηση που επλήγη. Προανήγγειλε ότι η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα και ότι φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πιο κρίσιμο είναι ο σχεδιασμός και η επιτάχυνση των έργων για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, τονίζοντας ότι αυτά είναι θέμα πολιτικής βούλησης που θα βοηθήσουν να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον και όχι έργα βιτρίνας.

“Πάνω στον πόνο κάποιοι προσπαθούν να εξάγουν πολιτική υπεραξία”

“Πυρά” εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι “είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, θα έλεγα πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία”. Είπε ότι παρότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την πρώτη μέρα ότι έχουν συντελεστεί “διαχρονικά” εγκλήματα στην Αττική, προτού περάσουν 24 ώρες, ξέχασε αυτή τη λέξη και βρήκε άλλη μια φορά αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη.

Είπε ότι κάποιοι σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτήθηκε που ήταν όλοι αυτοί “τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική, που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους, που εγκαταστάσεις – ακόμα και δημοτικές – φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων”.

“Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση”, υπογράμμισε δηκτικά, για να καλέσει “να σταματήσουν κάποιοι να προκαλούν και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών”.

“Σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ”

Απαντώντας στις κατηγορίες για αδράνεια και αδιαφορία, ο πρωθυπουργός μίλησε με στοιχεία:

Σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση έχει εντάξει νέα αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας φέτος το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 1 δισ., ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενοι το μείωναν.

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Εκτός από τους εθνικούς πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή -δηλαδή σε δύο χρόνια -, αντιπλημμυρικά έργα 172 εκατ., ενώ την επταετία 2007-2013 υλοποιήθηκαν έργα μόλις 163 εκατ.

Ενταγμένα στην Περιφέρεια Αττικής 152 αντιπλημμυρικά έργα

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ευκολία με την οποία επιρρίπτει η ΝΔ την ευθύνη στην περιφερειάρχη Αττικής “προφανώς γιατί είχε την ‘ατυχία’ να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ”, για να υπογραμμίσει:

Τον Σεπτέμβριο 2014 η Περιφέρεια Αττικής είχε στον προϋπολογισμό της 95 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχουμε 152 έργα ενταγμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη Δυτική Αττική το 2014 ήταν ενταγμένα μόνο 12 έργα ύψους 11 εκατ., ενώ σήμερα 20 έργα προϋπολογισμού 57 εκατ.

Είπε ότι αυτό συνέβαινε λόγω μιας λογικής που ήθελε να εντάσσει στα ΠΕΠ προγράμματα βιτρίνας το 2014.

“Έχουμε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής”

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε φυσική καταστροφή ή ατύχημα ζητεί την παραίτηση ενός υπουργού, “δεν έχει αφήσει και κανέναν” και πως σήμερα ήρθε να ζητήσει την παραίτηση της Περιφερειάρχη. “Έχουμε μια αντιπολίτευση που έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς, σήμερα κάνει την αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής”, τόνισε.

Παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος 5ετίας, ύψους 1 δισ.

“Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος 5ετίας,. Συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ ευρώ”, είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφέροντας ότι γι’ αυτό είχε τη δυνατότητα συνομιλίας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ αμέσως μετά το συμβάν, ενώ υπήρξαν και επικοινωνίες με τους αρμόδιους Επιτρόπους για να υπάρξει και από την πλευρά της ΕΕ στήριξη των προσπαθειών.

“Σήμερα η χώρα ανακάμπτει”

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της χώρας ώστε να εξηγήσει στη συνέχεια πώς κατέστη δυνατό να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη χρονιά και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο ύψος.

Είπε ότι βρισκόμαστε “σε μια περίοδο που η χώρα, αλλάζει σελίδα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του”.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάκαμψη του συνόλου των δεικτών (ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 2%, αποκλιμάκωση ανεργίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται). Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Ότι τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη έξοδος στις αγορές.

Τόνισε ότι η χώρα βαδίζει σταθερά και σίγουρα στην έξοδο από μνημόνια και ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

“Κατεξοχήν πράξη δικαιοσύνης το μέρισμα”

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η προοπτική διευρύνει τις δυνατότητες της κυβέρνησης να προχωρήσει στον πρωταρχικό στόχο της: “μέσα και από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης”.

Είπε ότι αθροιστικά (πέρυσι 617 εκατ.) και φέτος (1,4 δισ.), το κοινωνικό μέρισμα ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να σχολιάσει: “Δεν θα το λεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα”.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις “αποτελούν κατεξοχήν μια πράξη δικαιοσύνης και αποδεικνύει αυτό για το οποίο διαρκώς μας κατηγορείτε, δηλαδή για τη κοινωνική μας μεροληψία υπέρ των πολλών, υπέρ των αδυνάμων”.

“Κάποιοι έβαλαν πλερέζες και φέτος…”

Ο πρωθυπουργός είπε ότι “ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους” και “όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες”.

Είπε ότι πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης καταψήφισε, κατήγγειλε την κυβέρνηση στους θεσμούς και πήγε μέχρι το Βερολίνο να συναντήσει τον κ. Σόιμπλε και δήλωσε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών». “Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί. Αφού εξανεμήθηκαν οι ελπίδες σας να μας απαγορεύσουν οι θεσμοί τη διανομή μερίσματος, αρχίσατε την αποδόμηση: Ψηφίζετε μεν, μην την πατήσετε όπως πέρυσι, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής”.

“Μέσα σε μια 5ετία πήρατε μέτρα: 65 δισ., 30 δισ. φόρους και 35 δισ. περικοπές δαπανών”

Επιχειρώντας αποδόμηση αυτού του επιχειρήματος της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “προκλητικό” να κουνά εκείνη το δάχτυλο “έχοντας κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή”. “Θέλετε να ξεχάσει ο κόσμος ότι από το 2010 ως το 2015, μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι”, “επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το ’10 ως το Γενάρη του ’15”, τόνισε.

Έθεσε το ερώτημα γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με 30 δισ. φόρους, δεν είχαν υπεραπόδοση, αλλά ύφεση 7% , αύξηση της ανεργίας και συμφωνίες για πλεονάσματα 4 και 4,5% για συναπτά έτη.

Πώς προέκυψε η υπεραπόδοση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο ερώτημα εάν είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης η υπεραπόδοση που παρουσιάζει η οικονομία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουμε:

  • μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που απέδωσε όχι εξαιτίας της υπερφορολόγησης αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% και για πρώτη φορά στην κρίση, κάτω του 1 εκατ. ανέργων
  • εξαιτίας της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού
  • εξαιτίας της πάταξης της φοροδιαφυγής και κυρίως εξαιτίας ότι γλιτώσαμε σχεδόν 20 δισ. από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων από αυτές που είχατε ήδη δεσμευτεί οι Σαμαράς-Βενιζέλος από το 2014.

“Τολμάτε εσείς να μας μιλάτε για υπερφορόλογηση”, είπε προς τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας “λυσσασμένη επίθεση με ψεύτικα στοιχεία” ότι το υπερπλεόνασμα υπάρχει “επειδή δήθεν περικόψαμε δαπάνες από την υγεία, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μετά από 10 χρόνια ανοίγουν αντί να κλείνουν νοσοκομεία, γίνονται προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ότι δήθεν έχουμε κάνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και εφάπαξ, ενώ όχι μόνο έχουμε προχωρήσει σε έκδοση 521.408 συντάξεων-κύριων και επικουρικών- και εφάπαξ, αλλά και για πρώτη φορά μειώνεται το στοκ που είχε δημιουργηθεί την περίοδο 2010 – 2014. Ότι δήθεν το πλεόνασμα προέκυψε από την μη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το ΠΔΕ φέτος είναι δημοσιονομικά ουδέτερο καθώς εισροές και εκροές έχουν μηδενικό αποτέλεσμα”. Πρόσθεσε ότι με τον νόμο της εθελούσιας αποκάλυψης μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 6.603.618.421 δισ. ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 598.930.186 και στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη μπει 208.032.561,97 εκατ.ευρώ.

“Να λοιπόν γιατί έχουμε υπεραπόδοση”, σημείωσε. “Αν θέλετε, ζητήστε τα ρέστα από την Ευρώπη. Εξάλλου το έχετε ξανακάνει. Το κάνετε όλο αυτόν τον καιρό”, συνέχισε, προσθέτοντας πως μαθαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στείλει τους “φίλους και συμβούλους” του στο εξωτερικό για να δυσφημίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε. “Δεν θα το καταφέρετε. Καταντάτε γραφικοί”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε έντονα τη δέσμευση της ΝΔ περί μείωσης των φόρων, κατηγορώντας τον ότι δεν αισθάνεται την υποχρέωση να εξηγήσει πώς. Αναρωτήθηκε πώς θα το κάνει αυτό, όταν, όπως επισήμανε, ακόμα και όταν βγαίνει στο εξωτερικό δεν λέει κουβέντα για το πρόγραμμα. “Το αμφισβητείτε το πρόγραμμα; Εφόσον δεν το λέτε, πείτε μας πού θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους”. Δίνοντας μόνος του την απάντηση, ανέφερε ότι στην περίπτωση που γινόταν κυβέρνηση η ΝΔ θα εξαπέλυσε ένα τεράστιο πογκρόμ μείωσης δαπανών στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, μισθούς, συντάξεις. 

Documento Newsletter