Ο Τσιόδρας έβαλε πλάτη στη συγκάλυψη του εγκλήματος

Ο Τσιόδρας έβαλε πλάτη στη συγκάλυψη του εγκλήματος
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σωτήρης Τσιόδρας έγιναν... αχώριστο δίδυμο στις συσκέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς δεν θα άφηναν κανέναν και τίποτε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχημένης διαχείρισης. Ο δεύτερος έφτασε μάλιστα στο σημείο να απαξιώσει ακόμα και την έρευνα που συνυπέγραφε με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα (κάτω) για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η οποία προκάλεσε την αυτεπάγγελτη εισαγγελική παράμεβαση. Ωστόσο, αν και ο βασικός συντάκτης της μελέτης ήταν ο καθηγητής Λύτρας, ο εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρα μόνο τον φιλοκυβερνητικό καθηγητή Τσιόδρα...

Η Δικαιοσύνη έκλεισε τα μάτια βάζοντας στο αρχείο όλες τις αναφορές για τους νεκρούς της πανδημίας στις ΜΕΘ, αφού πρώτα κάλεσε μόνο μέλη διοικήσεων ή επιτροπών που εκτελούσαν την κυβερνητική γραμμή και όχι τους μηνυτές γιατρούς

Χωρίς καν να κληθεί για κατάθεση ο καθηγητής ∆ηµόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπέγραφε µε τον Σωτήρη Τσιόδρα την πρώτη µελέτη για την αυξηµένη θνητότητα των διασωληνωµένων ασθενών µε κορονοϊό εξαιτίας της κακής κατάστασης του ΕΣΥ, έκλεισε από τη ∆ικαιοσύνη η σχετική δικογραφία, η οποία µάλιστα είχε σχηµατιστεί ύστερα από αυτεπάγγελτη παρέµβαση της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας! Μνηµειώδης είναι η κατάθεση Τσιόδρα, το περιεχόµενο της οποίας αποκαλύπτει σήµερα το Documento. Κινούµενος στην ίδια γραµµή µε την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ απαξίωσε τη δυναµική της µελέτης του. Χωρίς ουσιαστική διερεύνηση έκλεισαν άρον άρον όλες οι δικογραφίες που είχαν σχηµατιστεί έπειτα από αγωνιώδεις µηνυτήριες αναφορές των γιατρών. Μάλιστα για τις VIP ΜΕΘ ο εισαγγελέας κάλεσε τις διορισµένες διοικήσεις των ∆ΥΠΕ, που τα βλέπουν όλα καλά! Το ίδιο έπραξε και για τις σοκαριστικές καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και του Σωµατείου Εργαζοµένων του Θριάσιου. Υιοθέτησε όλα όσα του είπαν οι διοικητές των ΥΠΕ αλλά δεν κάλεσε γιατρούς. Αν η ∆ικαιοσύνη είχε ερευνήσει σε βάθος και όχι προσχηµατικά, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που… διερεύνησε βαρύτατες καταγγελίες που αφορούσαν την καταπάτηση του συνταγµατικού δικαιώµατος των πολιτών για την προστασία της δηµόσιας υγείας, ίσως οι αρµόδιοι να κινητοποιούνταν πιο αποτελεσµατικά και να θωράκιζαν επαρκώς τα δηµόσια νοσοκοµεία, µε αποτέλεσµα χιλιάδες ζωές ασθενών να είχαν σωθεί. Αντ’ αυτού, η ∆ικαιοσύνη εµφανίζεται να υιοθετεί αβίαστα το κυβερνητικό αφήγηµα της «επιτυχηµένης διαχείρισης».

Μπορεί το πανελλήνιο να έχει σοκαριστεί από τους χιλιάδες θανάτους ασθενών εκτός µονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύµφωνα και µε τα στοιχεία της νέας µελέτης του επίκουρου καθηγητή ∆ηµόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα που δόθηκε στη δηµοσιότητα, όχι όµως και η ∆ικαιοσύνη, η οποία δυστυχώς αν και δεν ήταν ανυποψίαστη, επειδή είχε στην κατοχή της πλήθος στοιχείων που αποδείκνυαν το «έγκληµα», σφράγισε ερµητικά µάτια και αυτιά. Εδωσε έτσι άλλοθι νοµιµότητας στη δόλια, χάριν του ιδιωτικού τοµέα, κυβερνητική αδιαφορία για την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ εν µέσω φονικής πανδηµίας.

Οπως αποκαλύπτει σήµερα το Documento, ακόµη µία δικογραφία που είχε σχηµατιστεί µε αφορµή τη δηµοσιοποίηση της µελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδ. Λύτρα τον ∆εκέµβριο του 2021 και αφορούσε τη «θνητότητα διασωληνωµένων µε κόβιντ ασθενών σε σχέση µε τον φόρτο του συστήµατος υγείας» (δηλαδή την αύξηση των θανάτων λόγω της κατάρρευσης του ΕΣΥ) τέθηκε πρόσφατα στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (µε έγκριση µάλιστα της Εισαγγελίας Εφετών στις 20 Σεπτεµβρίου 2022).

Πρόκειται για τη µελέτη σύµφωνα µε την οποία η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν µε 87% αυξηµένη θνητότητα. Αν και επρόκειτο για εµπεριστατωµένη µελέτη, που επιβεβαίωνε τις επί δύο ολόκληρα χρόνια δηµόσιες καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών, εντούτοις ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει ως µάρτυρας ενώπιον της ∆ικαιοσύνης ο καθηγητής Λύτρας.

Αντίθετα κλητεύτηκε µόνο ο Σωτ. Τσιόδρας (δεν υπογράφει τη δεύτερη µελέτη), ο οποίος σε ένορκη κατάθεσή του απαξίωσε την έρευνα, υποστηρίζοντας σύµφωνα µε πληροφορίες µας ότι αυτή είχε κατατεθεί µόνο σε σκανδιναβικό περιοδικό δηµόσιας υγείας την 1η Ιουνίου 2021 «χωρίς να έχει κατατεθεί επίσηµα σε δηµόσιο φορέα». Ωστόσο ο καθηγητής Τσιόδρας παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι η εν λόγω µελέτη έχει αποτελέσει αντικείµενο επικοινωνίας, συζήτησης και κατάθεσης επιστηµονικών απόψεων σε συνάντηση της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ υποστήριξε ότι τα συµπεράσµατα «τονίζουν την ανάγκη µιας πιο ουσιαστικής ενδυνάµωσης των υπηρεσιών υγειονοµικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε παροχές υγείας υψηλής ποιότητας για όλους». ∆ηλαδή ο Σωτ. Τσιόδρας φέρεται να κατέθεσε ότι µια τέτοια µελέτη που αφορούσε ζωές πολιτών απλώς συζητήθηκε εν είδει φιλολογικής κουβέντας ανάµεσα στα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από παραγγελία της ίδιας της προϊσταµένης της εισαγγελίας µετά τον σάλο που είχε τότε ξεσηκωθεί.

∆εν είναι όµως και οι µοναδικές δικογραφίες που είχαν σχηµατιστεί ύστερα από µηνυτήριες αναφορές σχετικές µε την τραγική κατάσταση στα δηµόσια νοσοκοµεία που τέθηκαν στο αρχείο από τη ∆ικαιοσύνη, χωρίς, όπως προκύπτει, να κληθούν να εξεταστούν γιατροί της πρώτης γραµµής. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στο αρχείο είχαν τεθεί οι δικογραφίες που είχαν σχηµατιστεί την άνοιξη του 2021 έπειτα από αναφορές νοσοκοµειακών γιατρών και εργαζοµένων στην υγεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όταν ήδη µετρούσαµε χιλιάδες νεκρούς, σχετικά µε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έλλειψη ΜΕΘ. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento, αν και επρόκειτο για σοβαρότατες υποθέσεις που είχαν να κάνουν µε θανάτους ασθενών, οι εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν ανέθεσαν σε πταισµατοδίκες τη λήψη καταθέσεων από τα εµπλεκόµενα πρόσωπα. Κάτι που σύµφωνα µε νοµικές πηγές ναι µεν συνηθίζεται στη ∆ικαιοσύνη, αλλά όχι για τόσο σοβαρές υποθέσεις, καθώς κρίνεται απαραίτητη η εισαγγελική εµπειρία. Μάλιστα στη µία από τις δύο υποθέσεις, αυτή του Θριάσιου Νοσοκοµείου, οι καταγγέλλοντες δεν κλήθηκαν καν να καταθέσουν ή να εξεταστούν από κάποιον εισαγγελέα. Αντίθετα, φέρεται να κλήθηκαν µόνο οι επικεφαλής των αρµόδιων ΥΠΕ.

Παρέµβαση για τα µάτια του κόσµου;

Ηταν µέσα ∆εκεµβρίου του 2021 όταν δόθηκε στη δηµοσιότητα η µελέτη-βόµβα του καθηγητή Παθολογίας – Λοιµωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρα και του καθηγητή ∆ηµόσιας Υγείας Θεόδ. Λύτρα. Σύµφωνα µε αυτή, η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν µε αυξηµένη θνητότητα που άγγιζε το 87%. Η δηµοσιοποίηση προκάλεσε σάλο, ενώ παράλληλα καταδείκνυε την εγκληµατική διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι είχε να κάνει µε την πενιχρή ενίσχυση του δηµόσιου συστήµατος υγείας εν µέσω πανδηµίας. Η δηµοσιοποίηση της µελέτης είχε αποτέλεσµα να παρέµβει η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επρόκειτο για ακόµη µια αυτεπάγγελτη παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης σχετικά µε θέµα που είχε να κάνει µε τη δηµόσια υγεία. Ωστόσο και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες, είχε την ίδια τύχη. Υστερα από έρευνα κάποιων µηνών όλες οι σχετικές δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο δίχως να αποδοθούν ευθύνες στους αρµοδίους κι ενώ οι θάνατοι ασθενών αυξάνονταν µε γεωµετρική πρόοδο.
Την περίοδο εκείνη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ήδη διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα σχετικά µε τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζοµένων στα νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου για δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παρέµεναν κλειστές και προορίζονταν για «VIP ασθενείς». Χρειάστηκε βέβαια πρώτα να ζητήσει δηµόσια παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισµούς Γιαννάκου και µετά να κινητοποιηθεί η εισαγγελία.

Για την υπόθεση αυτή η ΠΟΕ∆ΗΝ κατέθεσε επίσης αναφορά ενώπιον του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια αρµοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αλλη µία δικογραφία είχε σχηµατιστεί τον Νοέµβριο του 2021 µε αφορµή τις δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθµό Open του καθηγητή Πνευµονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Οπως είχε πει, οι ΜΕΘ που είχαν στηθεί στο πρώτο κύµα της πανδηµίας ήταν χωρίς προδιαγραφές, δηλαδή «είχαν γίνει γρήγορα, δεν ήταν στελεχωµένες σωστά, µε αποτέλεσµα να υπάρχει υψηλή θνητότητα». Οι δύο αυτές δικογραφίες συσχετίστηκαν µε αυτήν που είχε σχηµατιστεί µετά τη δηµοσιοποίηση της µελέτης Τσιόδρα και Λύτρα.

Λύτρας: «∆εν µε έχει καλέσει κανείς για κατάθεση»

Η εισαγγελική έρευνα διήρκεσε έως τον Ιούνιο του 2022. Την περίοδο εκείνη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε την ενοποιηµένη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προκειµένου να λάβει έγκριση αρχειοθέτησης. Οι εισαγγελείς δεν είχαν εντοπίσει τίποτε το µεµπτό, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία της µελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, τα οποία δικαίωναν τις καταγγελίες των νοσοκοµειακών γιατρών. Τελικά η δικογραφία αρχειοθετήθηκε µε την έγκριση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προ ηµερών, στα µέσα του Σεπτέµβρη. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι εισαγγελείς δεν κάλεσαν να εξεταστεί ως µάρτυρας ο συντάκτης της µελέτης καθηγητής Λύτρας. Οπως σηµειώνει ο ίδιος σε δήλωσή του στο Documento: «∆εν µε έχει καλέσει κανείς για κατάθεση».

Ο Τσιόδρας, όπως προκύπτει από την αναφορά αρχειοθέτησης, εµφανίζεται να απαξιώνει τη µελέτη, ενώ προχωρά σε επιστηµονική ανάλυση δεδοµένων και στο τι πρέπει να γίνει στο µέλλον. Την ώρα δηλαδή που ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ ο καθηγητής Τσιόδρας µιλά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στη µετά Covid εποχή.

«Τέλος, σχετικά µε τη µελέτη των καθηγητών Θεοδώρου Λύτρα και Σωτηρίου Τσιόδρα, σύµφωνα µε την ένορκη κατάθεση του τελευταίου, καθηγητή Παθολογίας – Λοιµώξεων στο ΕΚΠΑ και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων ∆ηµόσιας Υγείας και µέλους της συµβουλευτικής οµάδας επιστηµόνων του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας, και το συνηµµένο έγγραφο – µελέτη, η έρευνα για την ενδονοσοκοµειακή θνητότητα διασωληνωµένων ασθενών στην Ελλάδα που συντάχθηκε και από τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου και αφορούσε το χρονικό διάστηµα από τον µήνα Σεπτέµβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 (εστιάζοντας δηλαδή στο δεύτερο και τρίτο κύµα που ξέσπασαν στα νοσοκοµεία της χώρας) κατατέθηκε στο Σκανδιναβικό Περιοδικό ∆ηµόσιας Υγείας (Scandinavian Journal of Public Health) την 1/6/2021, χωρίς να έχει κατατεθεί επίσηµα σε δηµόσιο φορέα, ενώ έχει αποτελέσει αντικείµενο επικοινωνίας συζήτησης και κατάθεσης επιστηµονικών απόψεων σε συνάντηση της επιτροπής Εµπειρογνωµόνων µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειµένου να υπάρξει εποικοδοµητικός διάλογος σχετικά µε τη διαχείριση της πανδηµίας και µε σκοπό τη βελτίωση όλων των δεικτών ετοιµότητας και απόκρισης. Σκοπός δε της µελέτης ήταν να εξεταστεί πώς η ενδονοσοκοµειακή θνητότητα διασωληνωµένων ασθενών µε Covid-19 στην Ελλάδα επηρεάζεται από το φορτίο ασθενών, τη διαθεσιµότητα µονάδων εντατικής θεραπείας και τις περιφερειακές ανισότητες (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – επαρχιακές πόλεις), µε τα συµπεράσµατα να τονίζουν την ανάγκη µιας πιο ουσιαστικής ενδυνάµωσης των υπηρεσιών υγειονοµικής περίθαλψης επικεντρώνοντας στην ισότητα και την ποιότητα των συστηµάτων Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη πραγµατοποίησης µακροχρόνιων επενδύσεων στον τοµέα της Υγείας και κατά τη µετά Covid εποχή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε παροχές Υγείας υψηλής ποιότητας για όλους.

∆υνάµει των ανωτέρω έχουµε τη γνώµη ότι δεν συντρέχει εν προκειµένω περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης καθόσον δεν υπάρχει καµία ένδειξη (βάσιµη πιθανολόγηση) για τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης εκ µέρους οποιαδήποτε προσώπου» υπογραµµίζεται χαρακτηριστικά στην αναφορά αρχειοθέτησης.
Επικοινωνήσαµε µε τον Σωτ. Τσιόδρα µε σκοπό να τον ρωτήσουµε αν έχει καταθέσει στο πλαίσιο κάποιας δικαστικής έρευνας µετά τη δηµοσιοποίηση της µελέτης που ο ίδιος συνυπέγραφε µε τον Θεόδ. Λύτρα. Ο καθηγητής και σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δέχτηκε να µας απαντήσει τηλεφωνικώς και ζήτησε να του αποστείλουµε το ερώτηµά µας µε γραπτό µήνυµα, όπως και κάναµε. Το µήνυµα προς τον Σωτ. Τσιόδρα ανέφερε: «Στο πλαίσιο ρεπορτάζ, κύριε καθηγητά, θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να µας απαντήσετε αν µετά τη δηµοσιοποίηση της µελέτης που είχατε συντάξει από κοινού µε τον κ. Θεόδωρο Λύτρα τον περασµένο χειµώνα, κληθήκατε για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε ξεκινήσει η ∆ικαιοσύνη». Παρότι ανταποκριθήκαµε αµέσως στο αίτηµα του καθηγητή, εκείνος δεν µας έδωσε απολύτως καµία απάντηση. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento, ο Σωτ. Τσιόδρας έχει αρνηθεί στο περιβάλλον του ότι κλήθηκε και κατέθεσε στη ∆ικαιοσύνη.

Οµοίως και στις καταγγελίες της ΠΟΕ∆ΗΝ περί ύπαρξης VIP ΜΕΘ, ο τρόπος που κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα είναι πραγµατικά εντυπωσιακός. Ο αρµόδιος εισαγγελέας έλαβε ένορκες καταθέσεις από τον πρόεδρο της ΠΟΕ∆ΗΝ Μιχ. Γιαννάκο και από τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Σπυρίδωνα Παπανικολάου. Κατά τον εισαγγελέα ο Γιαννάκος «δεν εισέφερε συγκεκριµένα στοιχεία», αλλά µίλησε «αορίστως» για κενές κλίνες ΜΕΘ, αν και ο ίδιος διατείνεται ότι η κατάθεσή του είχε ουσία και συνοδευόταν από στοιχεία. Ο εισαγγελέας έλαβε στη συνέχεια µαρτυρικές καταθέσεις των διοικητών της 1ης και 2ης ΥΠΕ όπου υπάγονται όλα τα νοσοκοµεία της Αττικής. Αυτούς δηλαδή που είχε διορίσει στις θέσεις αυτές η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι διοικητές των ΥΠΕ υποστήριξαν, όπως ήταν αναµενόµενο, ότι είχε υπάρξει ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ, ότι ενισχύθηκαν τα νοσοκοµεία και ότι δεν υπάρχουν VIP ΜΕΘ. Οπως ακριβώς έλεγαν και κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο το ζήτηµα δεν ήταν αυτό. Προφανώς και είχαν ληφθεί κάποια µέτρα, απλώς οι νοσοκοµειακοί γιατροί και οι υγειονοµικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι δεν επαρκούν και έδιναν συγκεκριµένα παραδείγµατα. Αυτούς όµως ουδέποτε τους κάλεσε ο εισαγγελέας. Αρκέστηκε στις εξηγήσεις των διορισµένων από την κυβέρνηση διοικητών.

Ανέθεσαν την έρευνα σε πταισµατοδίκη

∆εν είναι η µοναδική δικογραφία σχετικά µε την τραγική κατάσταση στα δηµόσια νοσοκοµεία που τέθηκε στο αρχείο. Την ίδια τύχη είχαν ακόµη δύο δικογραφίες που σχηµατίστηκαν έπειτα από µηνυτήριες αναφορές γιατρών και εργαζοµένων στα δηµόσια νοσοκοµεία. Η µία από αυτές αφορούσε αναφορά που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2021 η Οµοσπονδία Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η δεύτερη αναφορά του Σωµατείου Εργαζοµένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκοµείου Ελευσίνας την ίδια περίοδο.

Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ αφορούσε τις συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων διασωληνωµένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Ηταν η πρώτη φορά που οι νοσοκοµειακοί γιατροί προσέφευγαν στη ∆ικαιοσύνη από το ξέσπασµα της πανδηµίας και µετά. Αφού επί σχεδόν δύο χρόνια κατήγγελαν διαρκώς τις τραγικές ελλείψεις στα δηµόσια νοσοκοµεία δίχως ποτέ να εισακουστούν από τους αρµοδίους. Η αναφορά υποβλήθηκε από την ΟΕΝΓΕ δύο ηµέρες µετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είχε δηµοσιεύσει αποκλειστικά το Documento από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διασωληνωµένοι ασθενείς βρίσκονταν σε κοινούς θαλάµους ελλείψει κλινών ΜΕΘ. Η αναφορά των νοσοκοµειακών γιατρών έκανε λόγο για «αδυναµία παροχής υπηρεσιών Υγείας από τα νοσοκοµεία ΕΣΥ, Αθηνών – Πειραιώς σε ασθενείς covid και µη covid 19». Οπως κατήγγειλαν οι νοσοκοµειακοί γιατροί, «δεν υφίστανται κλίνες ΜΕΘ», µε αποτέλεσµα «να διατρέχουν τον κίνδυνο πολλοί ασθενείς όχι απλά για χειροτέρευση της υγείας τους αλλά για την ίδια τους τη ζωή».

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε πταισµατοδίκη προκειµένου να προχωρήσει στη λήψη καταθέσεων από τα εµπλεκόµενα πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι αφορούσε σοβαρότατη καταγγελία για ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ όσων κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου, η οποία υπέγραφε την αναφορά που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο. «Κλήθηκα µόνο µία φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατέθεσα όσα έγγραφα στοιχεία είχα στη διάθεσή µου» τονίζει η Αφρ. Ρέντζιου στο Documento. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento, κανένας άλλος νοσοκοµειακός γιατρός δεν κλήθηκε να εξεταστεί. Λίγους µήνες µετά η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά της ΟΕΝΓΕ, ο ίδιος εισαγγελέας (συγκεκριµένα ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Νικόλαος Στεφανάτος) επίσης δεν είδε διάπραξη αδικηµάτων, καθώς αποδεχόµενος ως επαρκή τα στοιχεία που προφανώς του προσκοµίστηκαν από τις αρµόδιες ΥΠΕ, τα οποία αναφέρονται στα χρήµατα που δόθηκαν για ιατρικό και υγειονοµικό εξοπλισµό, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι τηρήθηκαν όλα όσα έπρεπε για να λειτουργήσουν τα νοσοκοµεία. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να κάνει και ιδιαίτερη µνεία στον ιδιωτικό τοµέα, αφού µιλά για παραχώρηση κλινών, κοινών και ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκοµεία αλλά και για επίταξη ιατρικού προσωπικού. Στη διάταξή του βεβαίως δεν γίνεται καµία αναφορά στο κόστος αυτής της «παραχώρησης» στον κρατικό κορβανά.

«Ουδέποτε µας κάλεσαν να καταθέσουµε»

Το περιεχόµενο της αναφοράς του Σωµατείου Εργαζοµένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκοµείου Ελευσίνας, στην οποία γινόταν λόγος µεταξύ άλλων για «επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του νοσοκοµείου», ήταν πραγµατικά συγκλονιστικό. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόµενοι, «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ» αφήνοντας εκτεθειµένους εκατοντάδες ασθενείς µε άλλες παθήσεις που νοσηλεύονταν εντός του νοσοκοµείου, καθώς το νοσοκοµείο είχε µετατραπεί σε νοσοκοµείο µίας νόσου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο εισαγγελέας προσπερνά αυτό το µείζον σκέλος της καταγγελίας, όπως άλλωστε και ο ανώτερός του εισαγγελέας εφετών της Αθήνας που ενέκρινε όλες τις διατάξεις αρχειοθετήσεων. Στη συνέχεια o εισαγγελέας τονίζει, όπως και στις άλλες σχετικές διατάξεις του, ότι τα καταγγελλόµενα είναι θέµατα διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των οποίων οι ενδεχόµενες παραβάσεις δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.
Παρ’ όλα αυτά διερευνά, τύποις κατά την κρίση των καταγγελλόντων, και αυτήν τη δικογραφία, αποδεχόµενος ότι όλα όσα συνέβησαν στο νοσοκοµείο δεν συνιστούν καµία υπηρεσιακή παράβαση των στελεχών των διοικήσεων της 1ης και 2ης ΥΠΕ, παραθέτοντας προς επίρρωση του ισχυρισµού του στοιχεία που αφορούν την αύξηση κλινών ΜΕΘ και προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού. Τι έκανε δηλαδή και εδώ ο κ. εισαγγελέας; ∆εν ερεύνησε καµία καταγγελία των γιατρών που εξηγούσαν γιατί χρειάζονταν περισσότερες ΜΕΘ αλλά και προσωπικό, επειδή κινδύνευαν οι ζωές των ασθενών µε λοιπή νοσηρότητα, παρά µόνο αν οι διοικητές των ΥΠΕ έδρασαν υπηρεσιακά σύµφωνα µε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Οπως επίσης προκύπτει από τη διάταξη, δεν κλητεύθηκαν γιατροί και υγειονοµικό προσωπικό του νοσοκοµείου ούτε καν ο πρόεδρος του σωµατείου των εργαζοµένων που υπέγραφε την αναφορά.
«Καταθέσαµε αναφορά στον εισαγγελέα για τις εγκληµατικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδηµίας και συγκεκριµένα για την κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκοµείο που έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές όχι µόνο των ασθενών λόγω Covid αλλά και εκατοντάδων ασθενών µε άλλες παθήσεις λόγω της µετατροπής του Θριασίου σε νοσοκοµείου µίας νόσου. Από τη στιγµή της κατάθεσης της αναφοράς µας στη ∆ικαιοσύνη ουδέποτε κλήθηκε εκπρόσωπος του σωµατείου µας να καταθέσει στην αρµόδια εισαγγελία και έκτοτε δεν έχουµε καµία ενηµέρωση για την έκβαση της καταγγελίας µας» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων του Θριάσιου Νοσοκοµείου Μανώλης Βαρδαβάκης.

Ολα ωραία και καλά λοιπόν και για το Θριάσιο Νοσοκοµείο, ακριβώς όπως µας τα παρουσίαζε στα απανωτά διαγγέλµατά του και ο πρωθυπουργός. Ευτυχώς η ∆ικαιοσύνη συµπεριφέρθηκε µε επιείκεια στους καταγγέλλοντες, αφού δεν τους κάλεσε για προσκόµιση ψευδών στοιχείων µε αποτέλεσµα να σπαταληθούν πολύτιµες εισαγγελικές εργατοώρες.

Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento που αγνόησε η Δικαιοσύνη

Με τον ίδιο τρόπο που αγνόησε την ουσία των επίσημων καταγγελιών των γιατρών, η Δικαιοσύνη, που κατά καιρούς έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως για υποδεέστερα ζητήματα τα οποία δεν άπτονταν της δημόσιας υγείας, αγνόησε και πλήθος πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του Documento στα οποία αναδεικνυόταν –με εκτενή ρεπορτάζ– το αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Πρόκειται για δημοσιεύματα που περιλάμβαναν αποκλειστικές δηλώσεις νοσοκομειακών γιατρών της πρώτης γραμμής αλλά και αδιάψευστα στοιχεία τα οποία δεν ταρακούνησαν πότε τη Δικαιοσύνη ώστε να ψάξει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και όταν το Documento δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό του σοκαριστικές φωτογραφίες από ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους, η Δικαιοσύνη δεν κινητοποιήθηκε. Την ίδια στάση κράτησε και όταν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα αποκάλυπτε με έγγραφα ότι η κυβέρνηση οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ για κατασκευή ΜΕΘ δεν είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ενώ είχε ήδη χτυπήσει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

«Κλήθηκα μόνο μία φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατέθεσα όσα έγγραφα στοιχεία είχα στη διάθεσή μου»


Αφροδίτη Ρέντζιου
Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

«Από τη στιγμή της κατάθεσης της αναφοράς μας ουδέποτε κλήθηκε εκπρόσωπος του σωματείου μας να καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελία και έκτοτε δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για την έκβαση της καταγγελίας μας»


Μανώλης Βαρδαβάκης
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου

 

Documento Newsletter