«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Smoke and fire rise following an Israeli airstrikes in Beirut's southern suburbs, Lebanon, Saturday, Sept. 28, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar) 140 / 5,000 Καπνός και φωτιά υψώνονται μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, Λίβανος, Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)

Την άποψη ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει εξέφρασε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

Παρόλο που συνήθως δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και στις αποφάσεις της Fed, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, το πιο σημαντικό του μέλημα φαίνεται πως είναι η γεωπολιτική.

Σε ομιλία του στην ετήσια συνάντηση του Institute of International Finance στην Ουάσινγκτον, ο Ντίμον δήλωσε πως οι οικονομικές προοπτικές «είναι μικροσκοπικές σε σύγκριση με τη γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε».

Σε μια ασυνήθιστα δραματική τοποθέτηση, ο CEO της JP Morgan εξήγησε ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αποτελούν μια τρομακτική παγκόσμια απειλή. «Το οικονομικό μέλλον είναι ασήμαντο μπροστά στη γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, οι εν λόγω δυνάμεις προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο σύστημα που οικοδομήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προειδοποίησε, σύμφωνα με το Market Watch, πως «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει».

«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν. (…) Υπάρχει σημαντικός ανθρώπινος πόνος, και η έκβαση αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα όσο και πιο σημαντικά στην πορεία της ιστορίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας: Η διεθνής τάξη που ίσχυε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαλύεται, με συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντίμον θεωρεί πως η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα» – ακόμη μεγαλύτερος και από την κλιματική αλλαγή.

Η JP Morgan έχει ήδη αρχίσει να μελετά σενάρια για τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας κλιμακούμενης σύγκρουσης, με τις ενδείξεις να είναι ανησυχητικές. «Τα σενάρια που τρέχουμε θα σας σοκάρουν», τόνισε ο Ντίμον.

Διαβάστε επίσης:

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Tagesspiegel: «Τζογάρει η Χάρις τη νίκη της; Η υποψήφια των Δημοκρατικών επιχειρεί μια ριψοκίνδυνη κατά μέτωπο επίθεση»

Ετικέτες